Σάββατο, 13 Απρ, 2024
«Συνέπεια λόγων και πράξεων», ζήτησε ο Ν. Ανδρουλάκης όσον αφορά τις σχέσεις της Ελλάδας με τη γείτονα χώρα.

Τι λένε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. για τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο

ΣΥΡΙΖΑ: Τρία ερωτήματα για τη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρο

Σε ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. χαρακτήρισε τη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο και την απόφαση για ενεργοποίηση διαύλων επικοινωνίας με τη γείτονα «θετικές εξελίξεις τις οποίες στηρίζει».

Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι «θα λειτουργήσουν υπέρ των συμφερόντων της Ελλάδας μόνο αν πραγματοποιούνται στο πλαίσιο μιας εθνικής στρατηγικής για δέσμευση της Τουρκίας σε συγκροτημένο διάλογο, με προοπτική την Χάγη και σαφείς τις ελληνικές κόκκινες γραμμές. Αλλιώς, η Τουρκία θα αξιοποιήσει τη συνάντηση για  να προβάλλει διεθνώς τη χρήσιμη για τα δικά της συμφέροντα εικόνα διαλλακτικότητας και μετριοπάθειας, ώσπου να επανέλθει στην ένταση μόλις εξασφαλίσει αυτά που διεκδικεί».

Συνεχίζοντας, ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε πως αναμένει από την Κυβέρνηση ενημέρωση για τα αποτελέσματα τόσο της συνάντησης όσο και της Συνόδου, καθώς και απαντήσεις σε τρία συγκεκριμένα ερωτήματα:

Συγκεκριμένα, απευθύνει τα εξής ερωτήματα:

1. Για ποιον λόγο ο κ Μητσοτάκης αλλάζει την πάγια θέση της χώρας και αναφέρεται στη νομική διαφορά μας με την Τουρκία για υφαλοκρηπίδα / ΑΟΖ ως “γεωπολιτική”;

2. Διεκδικεί η ελληνική Κυβέρνηση ευθέως από την αμερικανική προϋποθέσεις για την πώληση F16 στην Τουρκία ή εναποθέτει τις ελπίδες της αποκλειστικά στις καθόλα σημαντικές προσπάθειες στο Κογκρέσο; Έθεσε το θέμα ο κ. Μητσοτάκης στον Αμερικανό πρόεδρο ή εξακολουθεί να περιορίζεται στο δόγμα του πιστού και δεδομένου συμμάχου;

3. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανακοίνωσε πρωτοβουλία για επανεκκίνηση των ευρωτουρκικών σχέσεων. Θα θέσει ο κ. Μητσοτάκης τη θετική ατζέντα και τις προϋποθέσεις της Ελλάδας σε αυτό το πλαίσιο;

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ.: Αντί για ένταξη, μια ειδική σχέση ΕΕ-Τουρκίας, που θα βασίζεται στην αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης

Συνέπεια λόγων και πράξεων ζήτησε ο Νίκος Ανδρουλάκης σε δήλωσή του για τη συνάντηση του Κ. Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στο Βίλνιους: «Απαιτείται συνέπεια λόγων και πράξεων, ώστε η ‘συγκρατημένη νέα αρχή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις’ για την οποία έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, να μην ξαναδιαψευστεί», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ.

Ανέφερε ακόμη, ότι «η ύπαρξη ανοικτών διαύλων επικοινωνίας με τη γειτονική χώρα, είναι απαραίτητη για την οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας». Υπογράμμισε, ωστόσο, πως «πρέπει να βασίζονται στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και την αποφυγή προκλήσεων εκ μέρους της Τουρκίας».

Ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε ότι «η απόφαση των ΗΠΑ για τον εκσυγχρονισμό των 80 τουρκικών μαχητικών F-16 και την πώληση 40 νέων αεροσκαφών, δεν είναι μία θετική εξέλιξη».

Τέλος, παρατήρησε ότι οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας δεν μπορούν να καθορίζονται από το ΝΑΤΟ, αλλά μόνο από τα ευρωπαϊκά όργανα, καθώς και ότι η ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας είναι μία χίμαιρα.

«Δεν μπορούμε να μιλάμε για τη συνέχιση ενταξιακών διαπραγματεύσεων, που έχουν ήδη παγώσει λόγω των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο εσωτερικό της χώρας. Μόνη λύση μία ειδική σχέση ΕΕ-Τουρκίας, που θα βασίζεται στην αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης και θα διασφαλίζει τον σεβασμό στα κυριαρχικά μας δικαιώματα με ένα αυτοματοποιημένο πλαίσιο κυρώσεων», κατέληξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

 

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε