Δευτέρα, 31 Μαρ, 2025
Οι ασκούμενοι του Φάλουν Γκονγκ συγκεντρώνονται στο National Mall στην Ουάσιγκτον για μια ολονυκτία με κεριά σε ανάμνηση της δίωξης του Φάλουν Γκονγκ στην Κίνα από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα στις 11 Ιουλίου 2024. Madalina Vasiliu/The Epoch Times

Τη συνεχιζόμενη δίωξη των ασκούμενων του Φάλουν Γκονγκ από την Κίνα καταγγέλλουν οι ΗΠΑ και διεθνείς οργανώσεις

Συνεχίζεται αμείωτη η δίωξη των ασκούμενων της πνευματικής πρακτικής Φάλουν Γκονγκ από τις κινεζικές αρχές, σύμφωνα με νέες αναφορές που είδαν το φως της δημοσιότητας τον Μάρτιο του 2025. Μέσα στους πρώτους δύο μήνες της χρονιάς, τουλάχιστον 136 ασκούμενοι συνελήφθησαν και άλλοι 189 παρενοχλήθηκαν, σύμφωνα με στοιχεία του Minghui, ενός οργανισμού που καταγράφει τις παραβιάσεις εις βάρος αυτής της ομάδας.

Οι τελευταίες γνωστές περιπτώσεις έρχονται να προστεθούν στα χιλιάδες θύματα της εκτεταμένης δίωξης από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΚ), η οποία ξεκίνησε το 1999 και συνεχίζεται αδιάλειπτα έως σήμερα. Η δίωξη αυτή ξεκίνησε όταν το ΚΚΚ προχώρησε απρόσμενα στην απαγόρευση της πρακτικής, την οποία αρχικά προωθούσε λόγω των αυξημένων οφελών της στην πνευματική και σωματική υγεία εκατομμυρίων πολιτών. Ωστόσο, η αυξανόμενη δημοτικότητα της πρακτικής, που αριθμούσε έως και 100 εκατομμύρια ασκούμενους τη δεκαετία του ’90, θεωρήθηκε απειλή από το αθεϊστικό και αυταρχικό καθεστώς της χώρας.

Βίαιες συλλήψεις και ενέσεις με άγνωστες ουσίες

Μία από τις πρόσφατες περιπτώσεις είναι η 73χρονη Σονγκ Χουεϊλάν από την πόλη Τζιαμούσι στα βόρεια της Κίνας. Στις 16 Ιανουαρίου, περισσότεροι από δέκα αστυνομικοί εισέβαλαν βίαια στο σπίτι της γυναίκας, χωρίς ένταλμα, και την συνέλαβαν, αναφέρει το Minghui. Στη συνέχεια, την μετέφεραν σε τοπικό νοσοκομείο και της χορηγήθηκε ένεση με άγνωστες ουσίες, με αποτέλεσμα η υγεία της να επιδεινωθεί σημαντικά, προκαλώντας πόνους στην καρδιά και μεγάλη αδυναμία.

Μετά από μακροχρόνια διώξη άνω των δύο δεκαετιών, αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που η ηλικιωμένη ασκούμενη αντιμετώπισε τέτοιες μεθόδους. Ήδη από το 2010, κατά τη διάρκεια προηγούμενης κράτησης, της είχαν χορηγηθεί ενέσεις με άγνωστες ουσίες στο Κέντρο Κράτησης Τανγκγιουάν, που είχαν ως αποτέλεσμα την νέκρωση και απώλεια του δεξιού ποδιού της.

Η Σονγκ τότε υπέβαλε μηνυτήρια αναφορά στην ανώτατη εισαγγελία κατά του πρώην ηγέτη της Κίνας, Τζιανγκ Ζεμίν, καταγγέλλοντας τη βία και τον βασανισμό που δέχτηκε λόγω της πίστης της στο Φάλουν Γκονγκ. Χιλιάδες άλλοι, όπως η Σονγκ, έχουν υποστεί βασανιστήρια, αυθαίρετες συλλήψεις και κράτηση, ενώ αρκετοί είναι εκείνοι για τους οποίους υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι έχουν δολοφονηθεί για να γίνουν θύματα εξαναγκαστικής αφαίρεσης οργάνων.

Διεθνείς αντιδράσεις και πρωτοβουλίες προστασίας

Στη διεθνή κοινότητα η συνεχιζόμενη αυτή καταστολή δεν έχει περάσει απαρατήρητη. Κυβερνήσεις, θεσμοί και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκφράζουν έντονη ανησυχία. Οι ΗΠΑ έχουν ήδη επιβάλει κυρώσεις σε Κινέζους αξιωματούχους, που σύμφωνα με την Ουάσιγκτον εμπλέκονται άμεσα στη δίωξη των ασκούμενων του Φάλουν Γκονγκ.

Κατά την πρόσφατη Σύνοδο για τη Διεθνή Θρησκευτική Ελευθερία τον Φεβρουάριο του 2025, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς, τόνισε την ανάγκη υπεράσπισης της θρησκευτικής ελευθερίας παγκοσμίως, επισημαίνοντας ότι αυτό αποτελεί «θεμελιώδες ζήτημα αρχών».

Επιπλέον, δύο Αμερικανοί νομοθέτες, ο Γερουσιαστής Τεντ Κρουζ και ο βουλευτής Σκοτ Πέρι, επανεισαγούν στο αμερικανικό Κογκρέσο τη λεγόμενη «Πράξη Προστασίας Φάλουν Γκονγκ», που επιδιώκει την επιβολή συγκεκριμένων κυρώσεων για την καταπολέμηση των καταγγελιών αναφορικά με την εξαναγκαστική αφαίρεση οργάνων στην Κίνα. Ήδη τρεις Πολιτείες των ΗΠΑ έχουν υιοθετήσει σχετικές νομοθεσίες που περιορίζουν ασφαλιστική κάλυψη σε εγχειρίσεις μεταμόσχευσης οργάνων με προέλευση την Κίνα, ενώ ανάλογα μέτρα εξετάζονται και σε άλλες Πολιτείες.

Η διεθνής πίεση αυξάνεται όλο και περισσότερο, καθώς η κοινή γνώμη ευαισθητοποιείται σε ζητήματα παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα. Εντούτοις, το Πεκίνο παραμένει αμετακίνητο στην πολιτική του, συνεχίζοντας την καταστολή με αμείωτη ένταση.

Με την κατάσταση αυτή, οι σχέσεις της Κίνας με τη Δύση επιδεινώνονται περαιτέρω και το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων γίνεται διαρκώς ένα σημείο τριβής, με σοβαρές επιπτώσεις στο διπλωματικό και πολιτικό περιβάλλον. Τα επόμενα βήματα της διεθνούς κοινότητας θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τη στάση της Κίνας απέναντι στις διεθνείς της υποχρεώσεις αλλά και στο ζήτημα σεβασμού θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε