Τρίτη, 06 Ιούν, 2023
Τα κεντρικά γραφεία των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων φαίνεται στην Ατλάντα, Γκάλας, σε μια φωτογραφία αρχείου. (Tami Chappell/Reuters)

Το CDC αφαιρεί το 24% των παιδικών θανάτων COVID-19, χιλιάδες ακόμη

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) έχουν αφαιρέσει δεκάδες χιλιάδες θανάτους που συνδέονται με την COVID-19, συμπεριλαμβανομένου σχεδόν του ενός τετάρτου των θανάτων που είχε καταγράψει σε άτομα κάτω των 18 ετών.

Η υγειονομική υπηρεσία προέβη σιωπηλά στην αλλαγή αυτή στον ιστότοπο παρακολούθησης δεδομένων της στις 15 Μαρτίου.

«Τα δεδομένα για τους θανάτους προσαρμόστηκαν μετά την επίλυση ενός σφάλματος λογικής κωδικοποίησης. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί ο αριθμός των θανάτων σε όλες τις δημογραφικές κατηγορίες», αναφέρει το CDC στον ιστότοπο.

Το CDC βασίζεται στις πολιτείες και άλλες δικαιοδοσίες για την αναφορά των θανάτων από COVID-19 και αναγνωρίζει στον ιστότοπό του ότι τα δεδομένα δεν είναι πλήρη.

Όμως τα στατιστικά στοιχεία αναφέρονται συχνά από γιατρούς και άλλους όταν πιέζουν για τον εμβολιασμό κατά της COVID-19, συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων που υποστηρίζουν ότι σχεδόν όλα τα παιδιά πρέπει να εμβολιαστούν. Η Δρ Ροσέλ Ουαλένσκι, διευθύντρια του CDC, επικαλέστηκε το σύνολο των θανάτων του ανιχνευτή τον Νοέμβριο του 2021, ενώ πίεζε για μια ομάδα εμπειρογνωμόνων να συμβουλεύσει την υπηρεσία της να συστήσει τον εμβολιασμό για όλα τα παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών.

Πριν από την αλλαγή, το CDC κατέγραφε 1.755 παιδιά που πέθαναν από την COVID-19 μαζί με περίπου 851.000 άλλα άτομα, σύμφωνα με την Kelley Krohnert, κάτοικο της Τζόρτζια που παρακολουθεί τις ενημερώσεις.

Με την επικαιροποίηση το CDC αφαίρεσε 416 θανάτους μεταξύ των παιδιών και πάνω από 71.000 αλλού, φτάνοντας σε ένα σύνολο λίγο κάτω από 780.000.

Ο οργανισμός αρνήθηκε να παράσχει σχόλιο μέχρι τη λήξη της προθεσμίας.

Το CDC είχε προηγουμένως προσαρμόσει την καταμέτρηση των θανάτων τον Αύγουστο του 2021 «μετά τον εντοπισμό μιας ασυμφωνίας δεδομένων».

«Η επικαιροποίηση αποτελεί βελτίωση, αλλά είναι τουλάχιστον η τρίτη διόρθωση αυτών των δεδομένων και εξακολουθεί να μην λύνει το πρόβλημα. Απλώς υπογραμμίζει ότι οι άνθρωποι χρησιμοποιούν μια ελαττωματική πηγή δεδομένων όταν συζητούν για τα παιδιά και τον COVID», δήλωσε ο Krohnert στους Epoch Times σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Ορισμένοι δημοσιογράφοι και γιατροί επικαλούνται τα δεδομένα του μηχανισμού καταγραφής, ενώ άλλοι χρησιμοποιούν μια καταμέτρηση που διαχειρίζεται το Εθνικό Κέντρο Στατιστικών Υγείας του CDC (NCHS) και έχει έχει χαρακτηριστεί από την υπηρεσία ως πιο αξιόπιστη.

Η καταμέτρηση του NCHS, η οποία καταρτίζεται από πιστοποιητικά θανάτου, καταγράφει επί του παρόντος 921 θανάτους που αφορούν την COVID-19 μεταξύ των παιδιών και περίπου 966.000 θανάτους που αφορούν την COVID-19 μεταξύ άλλων ηλικιακών ομάδων.

Οι θάνατοι στην καταμέτρηση περιλαμβάνουν άτομα που πέθαναν με COVID-19 και άτομα που πέθαναν από COVID-19, δήλωσε εκπρόσωπος του CDC στην Epoch Times σε ηλεκτρονικό μήνυμα τον Ιανουάριο. Η COVID-19 αναφερόταν ως η υποκείμενη αιτία, ή η κύρια αιτία θανάτου, σε περίπου 90 τοις εκατό των πιστοποιητικών θανάτου εκείνη την εποχή.

Μια εικόνα από ηλεκτρονικό μικροσκόπιο δείχνει τον SARS-CoV-2 (στρογγυλά χρυσά αντικείμενα), ο οποίος προκαλεί την COVID-19, να αναδύεται από καλλιεργημένα κύτταρα. (NIAID)

 

Ορισμένοι από τους θανάτους που απαριθμούνται από το CDC δεν φαίνεται να σχετίζονται με την COVID-19. Για παράδειγμα, αρκετοί θάνατοι έχουν ως αιτία θανάτου τον πνιγμό- αρκετοί άλλοι αναφέρονται ως θάνατοι από εκπυρσοκρότηση όπλου, σύμφωνα με μια επισκόπηση των κωδικών θανάτου από την Epoch Times.

Προς το παρόν, η ενημέρωση στον μηχανισμό καταγραφής χαρακτηρίστηκε ως «σπουδαία είδηση» από τον Dr. Alasdair Munro, κλινικό ερευνητή για παιδιατρικές λοιμώδεις νόσους στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Σαουθάμπτον, δεδομένου ότι σχεδόν το ένα τέταρτο των παιδιατρικών θανάτων COVID-19 είχε εξαφανιστεί.

Ωστόσο, ο Munro, γράφοντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χαρακτήρισε «ελαφρώς ανησυχητικό το γεγονός ότι τα δεδομένα αυτά χρησιμοποιούνται ευρέως στις ΗΠΑ για να καθοδηγήσουν ή να υποστηρίξουν την πολιτική COVID».

Κάποιοι ζήτησαν από το CDC να ζητήσει δημόσια συγγνώμη ή τουλάχιστον να ανακοινώσει τέτοιες ενημερώσεις, παρόμοια με τον τρόπο με τον οποίο ορισμένοι οργανισμοί χαμηλότερου επιπέδου έχουν καταστήσει σαφές ότι μειώνουν τον αριθμό των θανάτων τους.

«Είναι εξωφρενικό να γίνεται σιωπηλά υποσημείωση ενός τόσο επακόλουθου λάθους», δήλωσε στο Twitter η Jessica Adams, πρώην υπάλληλος ρυθμιστικού ελέγχου στην Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων.

Ένας πρώην εκπρόσωπος του CDC, ωστόσο, σημείωσε ότι ο ιστότοπος του CDC περιγράφει ότι τα δεδομένα είναι εκτιμώμενα και υπόκεινται σε αλλαγές.

«Υπάρχει μεγάλη πολυπλοκότητα σε όλα τα συστήματα που προσπαθούν να παρακολουθήσουν και να συνοψίσουν τα δεδομένα ασθενειών και θανάτων, συμπεριλαμβανομένων των διαφορών στον τρόπο συλλογής και αναφοράς των δεδομένων, στην πληρότητα και την ακρίβεια των δεδομένων, στον τρόπο έγκαιρης εισαγωγής των δεδομένων στα συστήματα συλλογής δεδομένων και στην αναφορά τους στο CDC, καθώς και στις παραδοχές που γίνονται, και τις διαδικασίες που χρησιμοποιούνται για να καθοριστεί εάν η COVID-19 ήταν η κύρια αιτία θανάτου, μια συμβάλλουσα αιτία θανάτου ή δεν ήταν πιθανό να συμβάλλει στο θάνατο κάποιου», δήλωσε ο Glen Nowak, ο πρώην εκπρόσωπος, ο οποίος είναι τώρα αναπληρωτής πρύτανης για την έρευνα και τις μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια, στην Epoch Times σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

«Επομένως, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι συμβαίνουν προσαρμογές ή αναθεωρήσεις, μεταξύ άλλων ως αποτέλεσμα ζητημάτων που σχετίζονται με την κωδικοποίηση (π.χ. η αναγνώριση, καθώς παρέχονται περισσότερες περιπτώσεις και πληροφορίες, ότι υπήρχε καλύτερος τρόπος εισαγωγής, ανάλυσης και/ή ερμηνείας των δεδομένων)».

Ο Nowak δήλωσε ότι δεν τον εξέπληξε το γεγονός ότι το CDC δεν ανακοίνωσε την προσαρμογή, δεδομένων των αποποιήσεων, υποστηρίζοντας ότι οι ανακοινώσεις από ομοσπονδιακές υπηρεσίες «είναι καλύτερο να επιφυλάσσονται για γεγονότα ή εξελίξεις που έχουν ή θα μπορούσαν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις κυβερνητικές συστάσεις ή πολιτικές».

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε