Παρασκευή, 12 Απρ, 2024
Τα κεντρικά γραφεία των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) στην Ατλάντα, στις 23 Απριλίου 2020. (Tami Chappell/AFP via Getty Images)

Το CDC αγόρασε τηλεφωνικά δεδομένα για να παρακολουθεί τη συμμόρφωση των Αμερικανών με τα lockdown, δείχνουν οι συμβάσεις

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) αγόρασαν δεδομένα από εταιρείες παρακολούθησης για την παρακολούθηση της συμμόρφωσης των πολιτών με τα lockdowns, σύμφωνα με τα συμβόλαια με τις εταιρείες.

Το CDC κατέβαλε σε μία εταιρεία 420.000 δολάρια και σε μία άλλη 208.000 δολάρια. Με τον τρόπο αυτό αγοράστηκε πρόσβαση σε δεδομένα τοποθεσίας από τουλάχιστον 55 εκατομμύρια χρήστες κινητών τηλεφώνων.

Οι συμβάσεις, οι οποίες εγκρίθηκαν στο πλαίσιο επείγουσας αναθεώρησης λόγω της πανδημίας COVID-19, είχαν ως στόχο να παράσχουν στο CDC «τα απαραίτητα δεδομένα για τη συνέχιση κρίσιμων λειτουργιών αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης που σχετίζονται με την αξιολόγηση του αντίκτυπου των επισκέψεων σε βασικά σημεία ενδιαφέροντος, των εντολών παραμονής στο σπίτι, του κλεισίματος, της επαναλειτουργίας και άλλων επικοινωνιών δημόσιας υγείας που σχετίζονται με την εντολή μάσκας και άλλων συγχωνευόμενων ερευνητικών τομέων σχετικά με τη μετάδοση του SARS-CoV-2 στην κοινότητα», αναφέρουν οι συμβάσεις, που περιήλθαν στην κατοχή της εφημερίδας The Epoch Times.

Το CDC δήλωσε ότι θα χρησιμοποιήσει τα δεδομένα παρακολούθησης για να «αξιολογήσει τις συμπεριφορές ανά σπίτι (π.χ. ανάλυση απαγόρευσης κυκλοφορίας) διερευνώντας το ποσοστό των κινητών συσκευών στο σπίτι κατά τη διάρκεια συγκεκριμένης χρονικής περιόδου». Τα δεδομένα θα μπορούσαν επίσης να ενσωματωθούν με άλλες πληροφορίες «για να παρέχουν μια ολοκληρωμένη εικόνα των μετακινήσεων/ταξιδιών των ατόμων κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 για την καλύτερη κατανόηση των υποχρεωτικών εντολών παραμονής στο σπίτι, του κλεισίματος των επιχειρήσεων, της επαναλειτουργίας των σχολείων και άλλων μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων σε πολιτείες και πόλεις».

Υπό τον τίτλο “πιθανές περιπτώσεις χρήσης” των δεδομένων, το CDC δήλωσε ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να προσπαθήσουν να συνδέσουν το αναγκαστικό κλείσιμο μπαρ και εστιατορίων με τις μολύνσεις και τα ποσοστά θανάτων από την COVID-19 και να αξιολογήσουν την επίδραση των κρατικών περιορισμών στη στενή επαφή μεταξύ ατόμων εκτός των σπιτιών τους.

Τα δεδομένα θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την παρακολούθηση της τήρησης των υποχρεωτικών ή συνιστώμενων καραντινών μετά την άφιξη από άλλη πολιτεία και για την εξέταση της συσχέτισης των προτύπων κινητικότητας και των αιχμών των κρουσμάτων COVID-19 σε εγκαταστάσεις όπως εκκλησίες, συναυλίες και παντοπωλεία. Θα επέτρεπε επίσης την εξέταση των περιορισμών μετακίνησης, όπως οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας, για να δείξει “μοτίβα” και “συμμόρφωση”, αναφέρουν τα συμβόλαια.

Τα συμβόλαια παρουσιάστηκαν προηγουμένως από το Vice News, αλλά το πρακτορείο δημοσίευσε μόνο ένα στιγμιότυπο οθόνης μιας μόνο σελίδας. Συνολικά, οι συμβάσεις είναι 71 σελίδες. Και οι δύο υπογράφηκαν το 2021, την ίδια χρονιά που εγκρίθηκαν οι νέοι ιατρικοί κωδικοί για την κατάσταση εμβολιασμού COVID-19.

Δημοσιεύθηκε πρώιμη έρευνα, δεν είναι σαφές για ποιο λόγο χρησιμοποιήθηκαν τα αγορασθέντα δεδομένα

Το CDC, στις αρχές της πανδημίας, έλαβε τα δεδομένα δωρεάν από τις εταιρείες SafeGraph και Cuebiq.

Οι ερευνητές του CDC το 2020 δημοσίευσαν δύο μελέτες που χρησιμοποίησαν τα δεδομένα. Η μία επικεντρώθηκε σε δεδομένα από τέσσερις μητροπολιτικές περιοχές των ΗΠΑ, διαπιστώνοντας ότι οι άνθρωποι μετακινούνταν λιγότερο όταν επιβάλλονταν μέτρα όπως η κοινωνική απόσταση. Μια άλλη διαπίστωσε ότι οι αυστηρές εντολές εγκλεισμού οδήγησαν σε μειωμένη μετακίνηση, ενώ υπήρξε μεγαλύτερη μετακίνηση αφού οι πολιτείες άρχισαν να αίρουν τις εντολές.

Άλλοι ερευνητές έχουν επίσης χρησιμοποιήσει τα δεδομένα κινητικότητας για μελέτες.

Καμία μελέτη του CDC δεν δημοσιεύθηκε μετά την αγορά των δεδομένων από τον οργανισμό, και ένας εκπρόσωπος του CDC δεν έδωσε παραδείγματα για το ποια ήταν η χρήση των αγορασθέντων δεδομένων.

«Για την COVID-19, οι γνώσεις που προκύπτουν από αυτά τα δεδομένα παρέχουν ουσιαστικές πληροφορίες σχετικά με τον αντίκτυπο και την αποτελεσματικότητα των πολιτικών και των μέτρων περιορισμού της COVID-19 (π.χ. διαταγές παραμονής στο σπίτι και κλείσιμο επιχειρήσεων) που είχαν βαθιές επιπτώσεις στις κοινότητες», δήλωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας Σκοτ Πόλεϊ στους Epoch Times μέσω email.

«Τα δεδομένα αυτά παρέχουν σημαντικές πληροφορίες για την προστασία της δημόσιας υγείας και έχουν χρησιμοποιηθεί για την κατανόηση των επιπτώσεων των πολιτικών COVID-19 σε επίπεδο πληθυσμού και μπορούν να ρίξουν σημαντικό φως σε άλλα πιεστικά προβλήματα δημόσιας υγείας, όπως η αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και η έκθεση σε τοξικές περιβαλλοντικές ουσίες. Το CDC δεν χρησιμοποιεί και δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει αυτά τα δεδομένα για την παρακολούθηση της συμμόρφωσης με τις εντολές COVID-19 ή την ατομική παρακολούθηση».

Αν και τα δεδομένα είναι ανώνυμα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ταυτοποίηση ατόμων, όπως έχουν δείξει οι ερευνητές.

«Τα δεδομένα που έλαβε το CDC ήταν συγκεντρωτικά και ανώνυμα, είχαν εκτεταμένη προστασία της ιδιωτικής ζωής και δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ταυτοποίηση ατόμων. Δεν μπορούν να συνδεθούν με ένα άτομο και διαθέτουν πολλαπλά επίπεδα προστασίας της ιδιωτικής ζωής για την αποτροπή της κακής χρήσης ή της εκ νέου ταυτοποίησης», δήλωσε ο Πόλεϊ.

Εταιρείες όπως η SafeGraph και η Cuebiq λαμβάνουν δεδομένα τηλεφώνου από εφαρμογές πριν τα διαβιβάσουν σε πελάτες σε σύνολα. Τα σύνολα από την SafeGraph περιλάμβαναν “μοτίβα γειτονιάς”, τα οποία έδειχναν πόσο συχνά οι άνθρωποι επισκέπτονταν μέρη ενδιαφέροντος, από πού προέρχονταν και πού αλλού πήγαιναν. Τα σύνολα από την Cuebiq περιλάμβαναν έναν “δείκτη καταφυγής σε τόπο” που μετρούσε το ποσοστό των κινητών συσκευών στο σπίτι κατά τη διάρκεια μιας συγκεκριμένης χρονικής περιόδου και ένα σύνολο ταξιδιωτών εκτός πολιτείας για να εκτιμηθεί ποιο ποσοστό των ανθρώπων που έρχονταν από άλλη πολιτεία “αποτυγχάνουν να καταφύγουν σε τόπο”.

Ένας εκπρόσωπος της SafeGraph δήλωσε στους Epoch Times μέσω email ότι η εταιρεία «συγκεντρώνει και παρέχει αντικειμενικά, επαληθεύσιμα στοιχεία σχετικά με φυσικές τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο -όπως η διεύθυνση ή οι ώρες λειτουργίας ενός συγκεκριμένου σημείου ενδιαφέροντος». Ο εκπρόσωπος δήλωσε επίσης ότι τα δεδομένα που πωλεί η εταιρεία δεν μπορούν να «απενοχοποιηθούν» ή «να χρησιμοποιηθούν για την ταυτοποίηση ή την “παρακολούθηση” των κινήσεων ή της συμπεριφοράς μεμονωμένων προσώπων». Αυτό επιτυγχάνεται εν μέρει με την εισαγωγή «τυχαίου θορύβου», δήλωσε η εταιρεία.

Η Cuebiq δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλια.

Ανησυχίες του Κογκρέσου

Ο γερουσιαστής Ρον Τζόνσον (R-Wis.), ο κορυφαίος Ρεπουμπλικάνος στην Μόνιμη Υποεπιτροπή Ερευνών της Γερουσίας, εξέφρασε ανησυχία για την αγορά των δεδομένων κινητικότητας, ρωτώντας το CDC ποιος ενέκρινε την αγορά και αν μοιράστηκε τα δεδομένα με άλλες υπηρεσίες.

«Παραμένει ασαφές γιατί το CDC παρακολουθούσε εκατομμύρια Αμερικανούς κατά τη διάρκεια της πανδημίας και αν συνεχίζει να το κάνει. Σε απάντηση στην COVID-19, το CDC θα έπρεπε να έχει δώσει προτεραιότητα στην ανάπτυξη θεραπειών, στις αποτελεσματικές δοκιμές και στην ασφάλεια των εμβολίων αντί να παρακολουθεί την καθημερινή ζωή των Αμερικανών», έγραψε ο Τζόνσον προς τη διευθύντρια του CDC Δρ Ροσέλ Ουαλένσκι.

Η Ουαλένσκι δήλωσε σε απάντηση ότι τα δεδομένα αποτελούν μέρος της χρήσης «της καλύτερης διαθέσιμης επιστήμης για την κατανόηση των επιπτώσεων των παρεμβάσεων στη δημόσια υγεία και για την υποβολή συστάσεων».

Το CDC έχει επίσης χρησιμοποιήσει δεδομένα εντοπισμού θέσης από την Google, αλλά ποτέ δεν πλήρωσε για τα δεδομένα, δήλωσε η Ουαλένσκι.

Είπε επίσης ότι τα αγορασθέντα δεδομένα δεν μοιράστηκαν με καμία άλλη υπηρεσία ή ιδιωτική εταιρεία.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε