Δευτέρα, 15 Ιούλ, 2024
Τα κεντρικά γραφεία των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων φαίνεται στην Ατλάντα, Γκάλας, σε μια φωτογραφία αρχείου. (Tami Chappell/Reuters)

Το CDC σηματοδοτεί αλλαγές στο εμβολιαστικό πρόγραμμα COVID-19, εν μέρει για την αντιμετώπιση της φλεγμονής της καρδιάς

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) περιέγραψαν στις 4 Φεβρουαρίου μια αναμενόμενη αλλαγή στο εμβολιαστικό πρόγραμμα COVID-19 για άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα και έδειξαν ότι μια διαφορετική αλλαγή έρχεται για τον γενικό πληθυσμό, προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των περιπτώσεων καρδιακής φλεγμονής μετά τον εμβολιασμό.

Το CDC ανέφερε στη συμβουλευτική επιτροπή εμβολιασμών του ότι σχεδιάζει να προσαρμόσει την καθοδήγηση για τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, μια ομάδα που δεν ανταποκρίνεται τόσο καλά στα εμβόλια όσο ο γενικός πληθυσμός και είναι ο μόνος πληθυσμός που συνιστάται να λαμβάνει τέσσερις δόσεις των mRNA εμβολίων Moderna ή Pfizer.

Οι τρέχουσες οδηγίες του CDC για τους ανοσοκατεσταλμένους λένε ότι πρέπει να λάβουν τρεις δόσεις εμβολίου mRNA εντός δύο μηνών και μια τέταρτη δόση τουλάχιστον πέντε μήνες μετά την τρίτη δόση.

Το αναθεωρημένο πρόγραμμα θα συνιστούσε στον πληθυσμό να λάβει την τέταρτη δόση μόλις τρεις μήνες μετά την τρίτη δόση.

Για τους λήπτες που έλαβαν το μονοδοσικό εμβόλιο COVID-19 της Johnson & Johnson, η επικαιροποιημένη καθοδήγηση αναφέρει ότι θα πρέπει να λάβουν μια δεύτερη δόση τουλάχιστον 28 ημέρες μετά τον εμβολιασμό τους και μια τρίτη δόση δύο μήνες αργότερα.

Η επικαιροποίηση της καθοδήγησης ισχύει για τα άτομα 18 ετών και άνω που έλαβαν τα εμβόλια Johnson & Johnson ή Moderna και για τα άτομα 12 ετών και άνω που έλαβαν το εμβόλιο της Pfizer.

Το σκεπτικό για την προσαρμογή περιλαμβάνει μικρές μελέτες που δείχνουν ότι οι ανοσοκατεσταλμένοι προστατεύονται καλύτερα αν κάνουν την τέταρτη δόση νωρίτερα, δήλωσε στην Συμβουλευτική Επιτροπή για πρακτικές εμβολιασμού η Ελίσα Χολ, ειδική σε θέματα αγωγής υγείας στο CDC.

Ο στόχος είναι «να βοηθήσουμε αυτή την πληθυσμιακή ομάδα που μπορεί να μην είναι τόσο καλά προστατευμένη να πάρει την αναμνηστική του δόση νωρίτερα, ιδιαίτερα με τις ανησυχίες σχετικά με την αρχική ανοσολογική απόκριση, την απώλεια προστασίας με την πάροδο του χρόνου και την υψηλή μετάδοση στην κοινότητα λόγω της παραλλαγής Όμικρον», είπε η ίδια.

Η Όμικρον είναι η κυρίαρχη παραλλαγή του ιού του ΚΚΚ (Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας) στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο ιός του ΚΚΚ προκαλεί την COVID-19.

Τα εμβόλια παρείχε ήδη μειωμένη προστασία με την πάροδο του χρόνου έναντι της μόλυνσης, ενώ η παραλλαγή Δέλτα ήταν κυρίαρχη στη χώρα, και έχουν ακόμη χειρότερες επιδόσεις έναντι της παραλλαγής Όμικρον.

Ένα φιαλίδιο του εμβολίου COVID-19 της Moderna στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνιας, στις 15 Δεκεμβρίου 2021. (Frederic J. Brown/AFP via Getty Images)

 

Η Δρ. Καμίλ Κότον, ειδική σε θέματα λοιμωδών νοσημάτων στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και μέλος της επιτροπής, δήλωσε ότι είχε δει πολλούς ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς τους τελευταίους δύο μήνες που «ακολούθησαν όλους τους κανόνες», συμπεριλαμβανομένου του συνιστώμενου προγράμματος εμβολιασμού, αλλά παρόλα αυτά μολύνθηκαν από τον ιό.

Η επικαιροποιημένη καθοδήγηση «θα βοηθήσει δραματικά», είπε.

Η άλλη πιθανή αλλαγή θα αφορά το ευρύ κοινό και αφορά το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης των εμβολίων mRNA. Και τα δύο έχουν αρχικό πρόγραμμα δύο δόσεων.

Επί του παρόντος, η δεύτερη δόση της Pfizer συνιστάται περίπου 21 ημέρες μετά την πρώτη και η δεύτερη δόση της Moderna συνιστάται περίπου 28 ημέρες μετά την αρχική δόση. Ωστόσο, τα δεδομένα επιτήρησης δείχνουν ότι μεταξύ πολλών ηλικιακών ομάδων, ιδίως νεαρών ανδρών, που έχουν λάβει τα εμβόλια, υπήρξε υψηλότερο από το αναμενόμενο ποσοστό καρδιακής φλεγμονής.

Δεδομένα από τον Καναδά και την Αγγλία, οι οποίες έχουν και οι δύο παρατείνει το διάστημα, δείχνουν ότι η παρατεταμένη χρονική περίοδος μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης αύξησε την αποτελεσματικότητα του εμβολίου και μείωσε τα ποσοστά μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας, δύο μορφές φλεγμονής της καρδιάς που έχουν εμφανιστεί μετά τον εμβολιασμό με mRNA.

«Το μεγαλύτερο διάστημα είχε ως αποτέλεσμα χαμηλότερα ποσοστά μυοκαρδίτιδας, ενώ το μικρότερο διάστημα είχε υψηλότερα ποσοστά μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας», δήλωσε η Δρ. Μπρίνα Ουαρσόσκι από την Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας του Καναδά.

Η Δρ. Γκρέις Λι, ιατρική λειτουργός στο Νοσοκομείο Παίδων Lucile Packard και πρόεδρος της συμβουλευτικής επιτροπής, δήλωσε ότι τα δεδομένα που παρουσιάστηκαν «είναι αρκετά πειστικά ότι ένα εκτεταμένο διάστημα είναι όχι μόνο δυνητικά ασφαλέστερο από την άποψη της μυοκαρδίτιδας, αλλά και δυνητικά πιο αποτελεσματικό».

Τα δεδομένα αφορούν την εποχή που η Δέλτα ήταν η κυρίαρχη παραλλαγή σε μεγάλο μέρος του κόσμου. Η Όμικρον εκτόπισε την Δέλτα τον Δεκέμβριο του 2021 στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ορισμένες χώρες έχουν σταματήσει ή περιορίσει τη χρήση των εμβολίων mRNA, ιδίως της Moderna, μεταξύ των νέων λόγω των προβλημάτων φλεγμονής της καρδιάς, αλλά οι υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ συνεχίζουν μέχρι στιγμής να συνιστούν τα εμβόλια για όλους τους Αμερικανούς από 5 ετών και άνω, υποστηρίζοντας ότι τα εμβόλια προλαμβάνουν περισσότερες νοσηλείες από τις περιπτώσεις φλεγμονής της καρδιάς που προκαλούν.

Η ομάδα εργασίας για τα εμβόλια COVID-19 της επιτροπής, αφού ανέλυσε τροποποιημένα προγράμματα εμβολίων από διάφορες χώρες, ενέκρινε ένα διάστημα οκτώ εβδομάδων μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης μιας πρωτογενούς σειράς εμβολίων mRNA. Το CDC δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν θα ακολουθήσει τη συμβουλή αυτή.

Εάν αλλάξει, το αναθεωρημένο χρονοδιάγραμμα θα μπορούσε να επηρεάσει εκατομμύρια ανθρώπους. Περίπου 33 εκατομμύρια Αμερικανοί ηλικίας 12 έως 39 ετών παραμένουν ανεμβολίαστοι, καθώς και δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανοί σε μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες. Θα καθυστερούσε επίσης τα αναμνηστικά εμβόλια, τα οποία συνιστώνται σήμερα πέντε μήνες μετά την αρχική σειρά Moderna ή Pfizer και δύο μήνες μετά το αρχικό εμβόλιο Johnson & Johnson.

Ο Δρ. Ουαλίντ Γκελάντ, καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ, χαρακτήρισε την αναμενόμενη αλλαγή «μεγάλη υπόθεση».

Ταυτόχρονα, είναι «ανησυχητικό» το γεγονός ότι «χρειάστηκε τόσος χρόνος για να φτάσει η χάραξη πολιτικής στις ΗΠΑ τις άλλες χώρες», έγραψε στο Twitter ο Γκελάντ, ο οποίος δεν συμμετέχει στην επιτροπή.

Τα μέλη της επιτροπής δήλωσαν ότι ελπίζουν ότι η αλλαγή θα βοηθήσει να πειστούν οι ανεμβολίαστοι να κάνουν το εμβόλιο.

«Νομίζω ότι παρέχει ένα επίπεδο ασφάλειας και επίσης αποδεικνύει στο κοινό ότι είμαστε πολύ επικεντρωμένοι στο να το κάνουμε αυτό με τον σωστό τρόπο», δήλωσε ο Δρ. Όλιβερ Μπρουκς, επικεφαλής ιατρός της Watts HealthCare Corp.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε