Εγγραφή στο Newsletter της Epoch Times
Μετά από μαζικές συλλήψεις προσωπικοτήτων της αντιπολίτευσης στο Χονγκ Κονγκ στις 6 Ιανουαρίου, ο Κρις Πάττεν, ο τελευταίος Βρετανός κυβερνήτης του Χονγκ Κονγκ, προέτρεψε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να απορρίψει το επενδυτικό σύμφωνο που σχεδόν ολοκληρώθηκε μεταξύ Ευρωπαϊκής Επιτροπής και κινεζικού καθεστώτος την προηγούμενη εβδομάδα.
Πάνω από 50 φιλοδημοκρατικοί ακτιβιστές, πρώην βουλευτές, και πολιτικοί, συνελήφθησαν στο Χονγκ Κονγκ στις 6 Ιανουαρίου. Συνελήφθησαν με υποψίες υπονόμευσης, ένα έγκλημα υπό τον νέο νόμο «εθνικής ασφαλείας» του Πεκίνου, για τον ρόλο τους σε προκαταρκτικές εκλογές του πανδημοκρατικού στρατοπέδου, επιλογής υποψηφίων για τις πλέον ακυρωμένες εκλογές του 2020 του Νομοθετικού Συμβουλίου [της βουλής του Χονγκ Κονγκ].
Αυτές ήταν οι μεγαλύτερες μαζικές συλλήψεις από την έναρξη ισχύος του νόμου «εθνικής ασφαλείας» στις 30 Ιουνίου 2020. Ο νόμος τιμωρεί εγκλήματα όπως υπονόμευση και απόσχιση με μέγιστη ποινή ισόβια κάθειρξη.
Ο Κρις Πάττεν, ο τελευταίος κυβερνήτης του Χονγκ Κονγκ και βοηθός της ΜΚΟ ανθρωπίνων δικαιωμάτων Hong Kong Watch, είπε πως το κινεζικό καθεστώς έχει εντείνει την καταστολή στην πρώην βρετανική αποικία καθώς ο κόσμος αποσπάται από την πανδημία του ιού του ΚΚΚ και άλλα θέματα.
«Εκμεταλλευόμενο των πολιτικών και πανδημικών αποσπάσεων ανά τον κόσμο, το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα έχει σφίξει περισσότερο τις βίδες στο Χονγκ Κονγκ», είπε σε δήλωση.
Ο Πάττεν κάλεσε τις ελεύθερες δημοκρατίες ανά τον κόσμο να συνεχίσουν να επικρίνουν την «βίαιη καταστροφή μιας ελεύθερης κοινωνίας» από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα, καθώς και την «εθνοτική γενοκτονία» στην Σιντζιάνγκ.
Είπε ότι θα είναι «σίγουρα εκτός συζήτησης» για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να υποστηρίξει «το λυπηρό προσχέδιο συμφωνίας» στο οποίο έφτασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με το Πεκίνο στις 30 Δεκεμβρίου, το οποίο αποκάλεσε «ένα τεράστιο στρατηγικό ατόπημα.»
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είπε ότι το Πεκίνο είχε υποσχεθεί «να εξασφαλίσει δίκαιη αντιμετώπιση προς ευρωπαϊκές εταιρείες ώστε να μπορούν να ανταγωνιστούν σε ένα καλύτερο ισότιμο γήπεδο στην Κίνα», και συμφώνησε επίσης να προσπαθήσει για την επικύρωση των κανόνων του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας, σχετικά με την εξαναγκαστική εργασία.
Ο Πάττεν είπε πως ήταν «πολύ περίεργο» που η ΕΕ «φαίνεται να πιστεύει ότι η Κίνα μπορεί να είναι άξια εμπιστοσύνης στην εφαρμογή των διεθνών εργασιακών προτύπων.»
«Πρόκειται να δούμε το τέλος της εξαναγκαστικής εργασίας στην Σιντζιάνγκ και την ανάπτυξη ενός κινήματος εργατικών ενώσεων στην Κίνα; Ξεχάστε το,» είπε.
Είπε ότι η συμφωνία «φτύνει στο πρόσωπο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δείχνει μια ψευδαισθησιακή άποψη περί της εμπιστοσύνης προς το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα στην διεθνή σκηνή», και θα «ήταν κοροϊδία των φιλοδοξιών της Ευρώπης, να θεωρηθεί παγκόσμιος πολιτικός και οικονομικός εταίρος.»
Ο Μπένεντικτ Ρότζερς, διευθυντής του Hong Kong Watch, αποκάλεσε τις μαζικές συλλήψεις της 6ης Ιανουαρίου «μια στιγμή ορόσημο».
«Οι μαζικές συλλήψεις του Πεκίνου 53 ατόμων για το “έγκλημα’” της “αυτόβουλης διοργάνωσης” ελεύθερων και δίκαιων εκλογών με στόχο την διαμόρφωση μιας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στην Βουλή του Χονγκ Κονγκ, σημαίνει μια στιγμή ορόσημο σχετικά με την χρήση του Νόμου Εθνικής Ασφαλείας», είπε.
«Μία μόνο εβδομάδα αφότου οι επικεφαλής της ΕΕ βράβευσαν την Κίνα με ένα επενδυτικό σύμφωνο, είναι σαφές ακόμα μία φορά ότι ο Σι Τζινπίνγκ δεν αντιπαθεί μόνο την δημοκρατία, αλλά δεν έχει ενδιαφέρον ούτε για την τήρηση των υποχρεώσεων της Κίνας σε συμφωνίες υπό τον διεθνή νόμο.»
Ο Ρότζερς είπε ότι δηλώσεις καταδίκης από την Βρετανία και άλλες δημοκρατικές χώρες «δεν έχουν αξία πλέον.»
«Τώρα είναι η ώρα συντονισμένης δράσης, συμπεριλαμβανομένων κυρώσεων Μαγκνίτσκυ, της υιοθέτησης διεθνών διασωστικών προγραμμάτων, της αναστολής όλων των συμφώνων ποινικής έκδοσης με την ΛΔΚ, την δημιουργία μιας Ειδικής Αποστολής των ΗΕ για το Χονγκ Κονγκ, και ένα τέλος στην βράβευση του Πεκίνου με σύμφωνα επενδύσεων και στο να αφήνουν κινεζικές κρατικές εταιρείες να αγοράζουν κρίσιμη εθνική υποδομή», είπε.
Ο Γκυ Φέρχοφσταντ, ανώτερο μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και πρώην Βέλγος πρωθυπουργός, είπε ότι οι συλλήψεις «δείχνουν και πάλι ότι η Κίνα δεν γίνεται περισσότερο ανοιχτή και δημοκρατική ως αποτέλεσμα διεθνών συμφωνιών.»
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «δεν θα επικυρώσει ποτέ το Κιενζικό Ολοκληρωμένο Σύμφωνο στις Επενδύσεις, χωρίς υποσχέσεις και αποδείξεις ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα των κατοίκων του Χονγκ Κονγκ, Ουιγούρων και Θιβετιανών θα βελτιωθούν», έγραψε στο Τουίτερ.
Ο Μάθιου Πόττινγκερ, σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, είπε την τελευταία εβδομάδα ότι: «Επικεφαλής τόσο στα αμερικανικά πολιτικά κόμματα όσο και στην αμερικανική κυβέρνηση είναι μπερδεμένοι και έκπληκτοι από το γεγονός ότι η ΕΕ κινείται προς μια νέα επενδυτική συμφωνία ακριβώς την παραμονή μιας νέας αμερικανικής διοίκησης.»
Διαβάστε περισσότερα: Ανώτερος σύμβουλος ασφαλείας των ΗΠΑ επικρίνει επενδυτική συμφωνία ΕΕ-Κίνας: Έκθεση
Στην Βρετανία, η αξιωματική αντιπολίτευση του Εργατικού Κόμματος κάλεσε την βρετανική κυβέρνηση να δράσει.
«Η δημοκρατία καταργείται στο Χονγκ Κονγκ. Η Κίνα υπονομεύει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες που εγγυώνται υπό τον Βασικό Νόμο [του Χονγκ Κονγκ] και αδιαφορεί περαιτέρω για τις δεσμεύσεις της υπό την Κοινή Διακήρυξη [μεταφοράς της διοίκησης του Χονγκ Κονγκ από την Βρετανία στην Κίνα.] Η υπουργός Εξωτερικών πρέπει να κάνει δήλωση στο Κοινοβούλιο», έγραψε η Λίζα Νάντυ, υπεύθυνη θεμάτων εξωτερικής πολιτικής των Εργατικών, στο Τουίτερ.
Οι Φρανκ Φανγκ και Μέρυ Κλαρκ συνέβαλαν σε αυτό το άρθρο.
Ακολουθήστε μας στο Parler @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Βοηθήστε μας να διαδώσουμε την αλήθεια, μοιραστείτε αυτό το άρθρο με φίλους σας.