Παρασκευή, 31 Μαρ, 2023
Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον παρευρίσκεται σε μια εικονική συνέντευξη Τύπου για την COVID -19 στη Ντάουνινγκ Στριτ 10 στο Λονδίνο στις 8 Μαρτίου 2021. (Χάνα ΜακΚέι - WPA Pool/Getty Images)

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα καταργήσει εξουσίες έκτακτης ανάγκης που επιτρέπουν στην κυβέρνηση να κλειδώσει τη χώρα

Οι εξουσίες έκτακτης ανάγκης για τον ιό του ΚΚΚ που επιτρέπουν στη βρετανική κυβέρνηση να κλείσει τμήματα της οικονομίας της Αγγλίας πρόκειται να καταργηθούν, δήλωσε η κυβέρνηση στις 12 Σεπτεμβρίου.

Η ανακοίνωση έρχεται την ίδια μέρα που το αμφιλεγόμενο σχέδιο για τα διαβατήρια εμβολιασμού απορρίφθηκε στην Αγγλία.

Σε δήλωση που δημοσιεύθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου, η κυβέρνηση είπε ότι ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να καταργήσει στο εγγύς μέλλον ορισμένες από τις εξουσίες έκτακτης ανάγκης που θεσπίστηκαν στην Αγγλία με τον νόμο για τον κορονοϊό του 2020.

Οι εξουσίες που «δεν είναι πλέον απαραίτητες» περιλαμβάνουν εξουσίες για το κλείσιμο τομέων της οικονομίας, την εφαρμογή περιορισμών σε εκδηλώσεις και συγκεντρώσεις, την παρέμβαση στην εκπαίδευση και τη φροντίδα των παιδιών, την παράταση των χρονικών ορίων για επείγοντα εντάλματα ή την κράτηση μολυσματικών ανθρώπων.

Ορισμένες από τις εξουσίες αναμένεται να παραμείνουν, συμπεριλαμβανομένων των εξουσιών για αμοιβή ασθενείας σε όσους απομονώνονται από την πρώτη ημέρα και όχι από την έβδομη ημέρα· την καθοδήγηση των σχολείων να παραμείνουν ανοιχτά εάν κλείσουν ενάντια στην κυβερνητική καθοδήγηση· την προσφορά βοήθειας στην Εθνική Υπηρεσία Υγείας (NHS) να αποκτήσει τους πόρους έκτακτης ανάγκης που χρειάζεται· “Την προστασία των πιο ευάλωτων από τη μόλυνση·” και “τον έλεγχο της εξάπλωσης των παραλλαγών”. Η νομική απαίτηση για κάποιον να απομονωθεί εάν βρεθεί θετικός θα παραμείνει επίσης, σύμφωνα με τη δήλωση.

Από τον Μάρτιο του 2020, η Αγγλία έχει υποστεί τρία εθνικά λοκντάουν και ένα κύμα «κλιμακωτών» περιφερειακών λοκντάουν, έχοντας ως αποτέλεσμα πολλές απώλειες θέσεων εργασίας και το οριστικό κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων. Τα σχολεία έκλεισαν για μήνες και οι εξετάσεις ακυρώθηκαν για δύο συνεχόμενες χρονιές. Για μήνες, η συμμετοχή σε εκδηλώσεις και διαμαρτυρίες ήταν επίσης παράνομη, όπως και η συνάντηση με φίλους και συγγενείς.

Ένα ποτύρι μπύρας στο μπαρ μιας παμπ στο κέντρο του Λίβερπουλ πριν από το κλείσιμο των μπαρ, γυμναστηρίων και κλαμπ στο Λίβερπουλ της Αγγλίας, στις 13 Οκτωβρίου 2020. (Christopher Furlong/Getty Images)

Ο Τζόνσον είπε ότι οι «δύσκολοι καιροί» κατά τη διάρκεια της πανδημίας του ιού του ΚΚΚ (Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας) «απαιτούσαν απαραίτητα αλλά παρεμβατικά μέτρα».

«Είμαι όμως αποφασισμένος να απαλλαγώ από τις εξουσίες που δεν χρειαζόμαστε πλέον λόγω των αμυντικών μας μηχανισμών», αναφέρει η ανακοίνωση.

Ο πρωθυπουργός απέδωσε την πρόοδο στις «προσπάθειες του κοινού, του NHS και του εκπληκτικού προγράμματος εμβολιασμού».

Ο Άλιστερ Κάρμαϊκλ, εκπρόσωπος Εσωτερικών Υποθέσεων των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, δήλωσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να καταργήσει το νόμο για τον κορονοϊό στο σύνολό του.

Απαντώντας στην ανακοίνωση του υπουργού Υγείας Σατζίντ Τζάβιντ ότι η κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει το σχέδιό της για τη θέσπιση διαβατηρίων εμβολιασμού για την πρόσβαση σε νυχτερινά κέντρα και μεγάλες εκδηλώσεις, ο Κάρμαϊκλ είπε ότι ήταν «μια νίκη για τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες και όλους εκείνους τους αγωνιστές που υπερασπίστηκαν τις πολιτικές μας ελευθερίες ενάντια σε αυτά τα βαθιά μη φιλελεύθερα και ανεφάρμοστα σχέδια».

«Μετά από αυτήν την αναπόφευκτη στροφή, οι Συντηρητικοί πρέπει τώρα να βρουν τη λογική τους και να καταργήσουν εντελώς τον περιττό και δρακόντειο νόμο για τον κορονοϊό», είπε.

Η αναμενόμενη κατάργηση εξουσιών είναι μέρος του φθινοπωρινού και χειμερινού σχεδίου του Τζόνσον για τη διαχείριση της πανδημίας του ιού του ΚΚΚ. Ο ιός του ΚΚΚ είναι ο παθογόνος παράγοντας που προκαλεί την ασθένεια COVID-19.

Το σχέδιο θα βασιστεί στα εμβόλια κατά της COVID-19 ως «πρώτη γραμμή άμυνας», με άλλα συμπληρωματικά μέτρα που περιλαμβάνουν νέες θεραπείες, τεστ και το κορυφαίο παγκόσμιο σύστημα παρακολούθησης του Ηνωμένου Βασιλείου, είπε η κυβέρνηση.

Μελέτες υποδεικνύουν ότι ενώ τα εμβόλια δεν σταματούν την εξάπλωση του ιού του ΚΚΚ, είναι αποτελεσματικά στην πρόληψη βαριάς λοίμωξης από τις υπάρχουσες παραλλαγές του. Τα μακροπρόθεσμα δεδομένα ασφάλειας για τα εμβόλια δεν θα είναι διαθέσιμα άμεσα, αλλά σύμφωνα με τα διαθέσιμα δεδομένα, οι υγειονομικές αρχές σε όλο τον κόσμο έχουν θεωρήσει ότι τα πιθανά οφέλη τους υπερτερούν των πιθανών κινδύνων που σχετίζονται με τη χρήση τους.

Από τις 9 Σεπτεμβρίου, σχεδόν το 90% του βρετανικού πληθυσμού άνω των 16 ετών έλαβε την πρώτη δόση του εμβολίου για τον ιό του ΚΚΚ και περισσότερο από το 80% έλαβε και τις δύο δόσεις, ανέφερε η κυβέρνηση.

Στους ανοσοκατεσταλμένους θα προσφέρεται μια τρίτη δόση εμβολίου COVID-19 ως κύρια δόση.

Η Μικτή Επιτροπή Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης (JCVI) αναμένεται να δώσει σύντομα την τελική της σύσταση για ένα ενισχυτικό πρόγραμμα εμβολιασμού.

Ο καθηγητής Σερ Άντριου Πόλαρντ, διευθυντής της Ομάδας Εμβολίων της Οξφόρδης, δήλωσε στις 10 Σεπτεμβρίου ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να δωρίσει εμβόλια σε άλλες χώρες αντί να τα χρησιμοποιήσει σε ένα πρόγραμμα ενίσχυσης.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της AstraZeneca, Πασκάλ Σόριοτ, είπε επίσης ότι δεν υπήρχαν αρκετά κλινικά δεδομένα που να υποδηλώνουν εάν είναι αναγκαίες οι αναμνηστικές λήψεις.

Το JCVI αρνήθηκε να συστήσει μαζικό εμβολιασμό σε παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών για λόγους υγείας στις 3 Σεπτεμβρίου, αλλά οι επικεφαλής ιατρικοί αξιωματούχοι του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν το καθήκον να συμβουλεύονται άλλους ειδικούς για να λάβουν συμβουλές με βάση ευρύτερες εκτιμήσεις.

Ερωτηθείς πότε οι επικεφαλής ιατροί θα είναι έτοιμοι να δώσουν τις συμβουλές τους, ο Τζάβιντ είπε στο «Trevor Phillips on Sunday» του Sky News ότι πιστεύει ότι δεν θα αργήσει πολύ, αλλά δεν θα τους πιέσει.

«Πρέπει να πάρουν το χρόνο τους. Είναι ανεξάρτητη συμβουλή, όπως θα έπρεπε. Πρέπει να πάρουν το χρόνο τους », είπε ο Τζάβιντ.

«Δεν νομίζω ότι θα αργήσουν τόσο πολύ, αλλά εν τω μεταξύ, έχω ζητήσει από το τμήμα να συνεργαστεί με τα σχολεία, τις σχολικές ομάδες εμβολιασμού, για να ξεκινήσουν την προετοιμασία σε περίπτωση που έχουμε μια κατάσταση όπου η συμβουλή τους είναι να το προτείνουν και στη συνέχεια, αν η κυβέρνηση το αποδεχτεί, τότε θέλω απλώς να μπορώ να το προχωρήσω».

Η Epoch Times ονομάζει τον νέο κορωνοϊό, ο οποίος προκαλεί την ασθένεια COVID-19, ιό του ΚΚΚ διότι η συγκάλυψη και η κακοδιαχείριση του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος επέτρεψαν στον ιό να εξαπλωθεί σε ολόκληρη την Κίνα και να προκαλέσει μια παγκόσμια πανδημία.

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο SafeChat @epochtimesgreece

 

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε