Τετάρτη, 29 Νοέ, 2023
Επιβάτες περπατούν με τις αποσκευές τους κατά την άφιξή τους στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν κοντά στο Λοντ του Ισραήλ, την 1η Νοεμβρίου 2021. (Jack Guez/AFP via Getty Images)

Το Ισραήλ θα κλείσει τα σύνορα σε όλους τους ξένους, θα χρησιμοποιήσει τεχνολογία παρακολούθησης τηλεφώνων για την παραλλαγή «Όμικρον»

Το Ισραήλ παρουσίασε το Σάββατο νέα σχέδια για την απαγόρευση εισόδου όλων των αλλοδαπών στη χώρα, μια παγκόσμια πρωτοτυπία στις προσπάθειες να περιοριστεί η εξάπλωση της πρόσφατα ανιχνευθείσας παραλλαγής COVID-19 με την ονομασία «Όμικρον».

Το έθνος αποκάλυψε επίσης σχέδια για τη χρήση αντιτρομοκρατικής τεχνολογίας παρακολούθησης τηλεφώνων για την παρακολούθηση της εξάπλωσης της νέας παραλλαγής.

Η ταξιδιωτική απαγόρευση σε όλους τους ξένους θα διαρκέσει 14 ημέρες, ανέφερε σε δήλωσή του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ.

Τα νέα μέτρα, για τα οποία απαιτείται ακόμη η έγκριση της κυβέρνησης, έρχονται μετά την ανακοίνωση του Ισραήλ την Παρασκευή μιας μικρότερης κλίμακας ταξιδιωτικής απαγόρευσης για τους αλλοδαπούς που προέρχονται από τις περισσότερες αφρικανικές χώρες.

Οι αξιωματούχοι ελπίζουν ότι εντός της περιόδου των 14 ημερών θα προκύψουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πόσο αποτελεσματικά είναι τα εμβόλια COVID-19 κατά του νέου στελέχους του ιού του ΚΚΚ (Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας).

Η «Όμικρον» εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη νότια Αφρική και έχει χαρακτηριστεί ως «παραλλαγή που προκαλεί ανησυχία» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Έκτοτε εντοπίστηκε επίσης στο Βέλγιο, το Χονγκ Κονγκ, την Ιταλία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Οι υποθέσεις που επεξεργαζόμαστε είναι ότι η παραλλαγή βρίσκεται ήδη σχεδόν σε κάθε χώρα … και ότι το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό, αν και δεν γνωρίζουμε ακόμη σε ποιο βαθμό», δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών Αγιελέτ Σακέντ στην εκπομπή «Meet the Press» του N12.

Το Ισραήλ θα απαιτήσει επίσης από όλους τους πολίτες του -συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έχουν εμβολιαστεί με το COVID-19- να τεθούν σε καραντίνα, δήλωσε ο Μπένετ. Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ τα μεσάνυχτα μεταξύ Κυριακής και Δευτέρας.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ μιλάει στην Ιερουσαλήμ, Ισραήλ, στις 13 Ιουνίου 2021. (Amir Levy/Getty Images)

 

Εν τω μεταξύ, η τεχνολογία εντοπισμού τηλεφώνων της Υπηρεσίας Ασφαλείας του Ισραήλ θα χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση των φορέων της παραλλαγής «Όμικρον» σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η μετάδοση, δήλωσε ο Μπένετ.

Η τεχνολογία χρησιμοποιήθηκε περιστασιακά από τον Μάρτιο του 2020 και αντιστοιχούσε τις θέσεις των τηλεφώνων των θετικών στον ιό ατόμων με άλλα κοντινά κινητά τηλέφωνα για να συμπεράνει με ποιους είχαν έρθει σε επαφή.

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ περιόρισε φέτος το πεδίο εφαρμογής της χρήσης της μετά από αμφισβητήσεις που προέβαλαν ομάδες για τα δικαιώματα των πολιτών λόγω ανησυχιών για την προστασία της ιδιωτικής ζωής.

Το Ισραήλ έχει επιβεβαιώσει ένα κρούσμα της «Όμικρον» σε ταξιδιώτη που επέστρεφε από το Μαλάουι, χώρα της νοτιοανατολικής Αφρικής. Το ισραηλινό υπουργείο Υγείας δεν ανέφερε αν το άτομο είχε εμβολιαστεί.

Υπάρχουν άλλα επτά ύποπτα κρούσματα στο Ισραήλ, τρία από τα οποία ήταν πλήρως εμβολιασμένα και άλλα τρία που δεν είχαν ταξιδέψει πρόσφατα στο εξωτερικό, ανέφερε το υπουργείο Υγείας της χώρας το Σάββατο.

Το Ισραήλ εντοπίζει επί του παρόντος περίπου 800 ταξιδιώτες που επέστρεψαν πρόσφατα από χώρες της νότιας Αφρικής.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε