Παρασκευή, 01 Μαρ, 2024
Ένα πλακάτ με συρματοπλέγματα σε σχήμα των Ολυμπιακών Δαχτυλιδιών φαίνεται δίπλα σε μια πινακίδα του Ολυμπιακού Μουσείου κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας που οργανώθηκε από Θιβετιανούς και Ουιγούρους ακτιβιστές κατά των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου 2022, στη Λωζάνη, Ελβετία, στις 23 Ιουνίου 2021. (Fabrice Coffrini/AFP μέσω Getty Images)

Το καθεστώς της Κίνας εντείνει την δίωξη του Φάλουν Γκονγκ εν όψη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων

Το κινεζικό κομμουνιστικό καθεστώς εντείνει και πάλι τις διώξεις των ασκουμένων του Φάλουν Γκονγκ καθώς πλησιάζουν οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου. Οι παρενοχλήσεις και οι αυθαίρετες συλλήψεις έχουν αυξηθεί από το καθεστώς στο όνομα της διατήρησης της «σταθερότητας».

Τέσσερις εβδομάδες πριν από τους Αγώνες, το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΚ) στοχεύει όλο και περισσότερο τους ασκούμενους του Φάλουν Γκονγκ, ειδικά στο Πεκίνο και τα περίχωρα της επαρχία Χεμπέι, καθώς η κινεζική πρωτεύουσα ετοιμάζεται να φιλοξενήσει τη διεθνή εκδήλωση από τις 4 έως τις 20 Φεβρουαρίου.

Το Φάλουν Γκονγκ, γνωστό και ως Φάλουν Ντάφα, είναι μια αρχαία κινεζική πνευματική πρακτική που βασίζεται σε τρεις βασικές αρχές, αλήθεια, καλοσύνη και ανεκτικότητα, μαζί με πέντε αργές διαλογιστικές ασκήσεις. Αφότου δημοσιοποιήθηκε το 1992, οι ακόλουθοί του στην Κίνα αυξήθηκαν σε περίπου 70 έως 100 εκατομμύρια μέχρι το 1999. Στη συνέχεια, το κινεζικό καθεστώς, θεωρώντας τη δημοτικότητα της πρακτικής ως απειλή, ξεκίνησε μια εθνική εκστρατεία δίωξης για την εξάλειψή της.

Η παρακολούθηση  αυξάνεται καθώς οι Αγώνες πλησιάζουν

Ο Τζακ Λιού, φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Κάρλτον στον Καναδά, είπε στην Epoch Times στις 29 Δεκεμβρίου ότι η μητέρα του Κάο Γουέν, ασκούμενη του Φάλουν Γκονγκ, παραμένει υπό στενή αστυνομική παρακολούθηση μετά την αποφυλάκισή της στις 27 Δεκεμβρίου από 5ήμερη κράτηση για διανομή ενημερωτικού υλικού για το Φάλουν Γκονγκ μέσω bluetooth ενώ χρησιμοποιούσε του μετρό του Πεκίνου. Οι ασκούμενοι του Φάλουν Γκονγκ εντός Κίνας συχνά δίνουν ανάλογο υλικό σε αγνώστους, αναφέροντας λεπτομερώς την έκταση της δίωξης του κινεζικού καθεστώτος κατά της πνευματικής πρακτικής.

Η ποινή κατά της ασκούμενης του Φάλουν Γκονγκ Κάο Γουέν, που εκδόθηκε από το Γραφείο Δημόσιας Ασφάλειας του Πεκίνου στις 27 Δεκεμβρίου 2021. (Ευγενική προσφορά του Jack Liu)

Σύμφωνα με τον Λιού ο πατέρας του, Λιού Ζουμπό, επίσης ασκούμενος του Φάλουν Γκονγκ, παραμένει υπό κράτηση στο Τρίτο Κέντρο Κράτησης του Πεκίνου.

Η αστυνομία, τον Νοέμβριο, έκανε έρευνα στο σπίτι τους, κατέσχεσε τα κινητά τους τηλέφωνα, τα βιβλία του Φάλουν Γκονγκ και άλλα υλικά.

«Το ΚΚΚ επιθυμεί να χρησιμοποιήσει τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες ως μέσο για να ενισχύσει την εικόνα της Κίνας ως ανερχόμενη δύναμη», είπε ο Λιού. «Ωστόσο, δεν παρέχουν καμία θεμελιώδη ελευθερία όπως του λόγου και της πίστης». Οι αρχές του ΚΚΚ σαφώς διαπράττουν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είπε ο φοιτητής.

Άλλες παρόμοιες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί στο Minghui.org, έναν ιστότοπο με έδρα τις ΗΠΑ που καταγράφει τη δίωξη του Φάλουν Γκονγκ από το ΚΚΚ.

Στις 24 Δεκεμβρίου 2022, δύο αστυνομικοί από την πόλη Κανγτζουάνγκ, στην περιοχή Γιαντσίνγκ, στο Πεκίνο, επισκέφτηκαν το σπίτι του ασκούμενου του Φάλουν Γκονγκ, Χάο Σιούφενγκ.

Στις 21 Δεκεμβρίου,  δύο άνδρες της ασφάλειας, μαζί με αρκετούς άλλους, προσπάθησαν να μπουν στο σπίτι του ασκούμενου του Φάλουν Γκονγκ, Τσιν Γουέι, αλλά τους σταμάτησε η οικογένειά του. Οι ίδιοι δήλωσαν ότι το ταξίδι τους έγινε για την ασφάλεια των επερχόμενων Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου.

Στις 11:00 μ.μ. στις 15 Δεκεμβρίου 2022, αστυνομικοί από το αστυνομικό τμήμα της  περιοχής Γιαντσίνγκ, του Πεκίνου, συνέλαβαν δύο ασκούμενους του Φάλουν Γκονγκ, τον Γου Χονγμπίνγκ και τη σύζυγό του και τους έστειλαν στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής Σίτσενγκ του Πεκίνου για κράτηση.

Γύρω στις 10 Δεκεμβρίου, η αστυνομία συνέλαβε την ασκούμενη του Φάλουν Γκονγκ, Τζου Γκουιχόνγκ, στην κομητεία Γουέι, στην επαρχία Χεμπέι. Ο σύζυγός της, Νιού Τζιάνσενγκ, αν και δεν είναι ασκούμενους του Φάλουν Γκονγκ, συνελήφθη επίσης επειδή μετέφερε έντυπο υλικό σε σχέση με το Φάλουν Γκονγκ.

Επιπλέον, το Φάλουν Γκονγκ ήταν μία από τις πέντε στοχευμένες ομάδες εξειδικευμένου τμήματος της εσωτερικής ασφάλειας, σύμφωνα με ένα έγγραφο που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του τμήματος δημόσιας ασφάλειας της πόλης Τζανκτζιακού, στην επαρχία Χεμπέι.

Το έγγραφο δείχνει επίσης ότι υπήρξε αύξηση στον προϋπολογισμό της τοπικής ασφάλειας κατά 5,1 τοις εκατό το 2020 σε σχέση με τον αριθμό του προηγούμενου έτους, με το σύνολο να φτάνει τα 481 εκατομμύρια γιουάν (72,3 εκατομμύρια δολάρια) για την εξασφάλιση των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων το 2022.

Το σχέδιο χρηματοδότησης περιελάμβανε 18 εκατομμύρια γιουάν (2,74 εκατομμύρια δολάρια) για την κατασκευή μιας πλατφόρμας βίντεο με 3.680 νέα σημεία καμερών παρακολούθησης. και 16 εκατομμύρια γιουάν (2,47 εκατομμύρια δολάρια) για την κατασκευή μεγάλων κέντρων δεδομένων.

Πνευματικότητα και Αθεϊσμός

Το ΚΚΚ φοβάται περισσότερο το Φάλουν Γκονγκ τόσο λόγω της δημοτικότητάς του στην κινεζική κοινωνία όσο και της αυτοπειθαρχίας των οπαδών του καθώς και της ικανότητας κινητοποίησης, είπε ο Καναδός δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα Ντείβιντ Μάτας στην Epoch Times στις 30 Δεκεμβρίου 2021.

Το ΚΚΚ διώκει το Φάλουν Γκονγκ επειδή χρειαζόταν να δημιουργήσει «κάποιο είδος εξωτερικού εχθρού για να δικαιολογήσει την παρομονή του στην εξουσία», είπε.

«Το Φάλουν Γκονγκ είναι πνευματικό», είπε ο δικηγόρος μιλώντας για τη θεμελιώδη διαφορά μεταξύ του ΚΚΚ και της πρακτικής. «Ο κομμουνισμός είναι αθεϊστικός».

Σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στις αρχές Δεκεμβρίου του 2021 μέσω του Ινστιτούτου Macdonald-Laurier, ο ίδιος και η Καναδή σεναριογράφος Κέιλαν Φορντ, έγραψαν: «Η θρησκευτική πίστη αποτελεί απειλή για τα ολοκληρωτικά καθεστώτα παντού, επειδή δεν μπορούν να δεχτούν την ιδέα ότι οποιαδήποτε εξουσία – ειδικά μια θεϊκή εξουσία — βρίσκεται πάνω από τη δική τους».

«Δεν μπορεί να υπάρξει πίστη εκτός από την πίστη στο κόμμα, οτιδήποτε εκτός από αυτό που ορίζεται από το κόμμα και καμία αλήθεια που δεν μπορεί να αλλοιωθεί μέσω του νόμου ή της βίας», έγραψαν οι συγγραφείς. «Αυτό το γεγονός εξηγεί όχι μόνο γιατί το Κομμουνιστικό Κόμμα προσπαθεί να καταστρέψει το Φάλουν Γκονγκ, αλλά και γιατί διώκει τους Θιβετιανούς Βουδιστές, τους Ουιγούρους Μουσουλμάνους, τους Καθολικούς και μέλη υπόγειων προτεσταντικών εκκλησιών».

Η δίωξη πριν του Ολυμπιακούς του 2008

Ένα άρθρο του 2021 εξιστόρησε πώς διεξήχθησαν οι Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου το 2008 σε ένα πλαίσιο μαζικών φρικαλεοτήτων.

Οι παρατηρητές ανθρωπίνων δικαιωμάτων έλαβαν αναφορές από ασκούμενους και τις οικογένειές τους ότι ενόψει των αγώνων του Πεκίνου το 2008 «πάνω από 8.000 υποστηρικτές του Φάλουν Γκονγκ συνελήφθησαν σε μια προολυμπιακή καταστολή και τουλάχιστον 100 φέρεται να πέθαναν ως αποτέλεσμα της κακομεταχείρισης κατά την κράτηση».

Οι συγγραφείς σημείωσαν ότι η δίωξη συνέβαινε μερικές φορές «σε κοντινή απόσταση από τα Ολυμπιακά στάδια και μεγάλα αξιοθέατα». Έκαναν μια ιδιαίτερη αναφορά στον 42χρονο Γου Τζου, έναν δημοφιλή μουσικό που πέθανε υπό κράτηση 11 ημέρες αφότου συνελήφθη επειδή κατείχε υλικά του Φάλουν Γκονγκ.

Επίσης, η χήρα του Γου, Σου Να, καλλιτέχνης και ασκούμενη του Φάλουν Γκονγκ, συνελήφθη στις 19 Ιουλίου 2020. Όταν η υπόθεσή της εκδικάστηκε σε περιφερειακό δικαστήριο στις 15 Οκτωβρίου 2021, οι δικαστές την εμπόδισαν από το να εξηγήσει γιατί ασκούσε το Φάλουν Γκονγκ. Εμπόδισαν επίσης την οικογένειά της από το να παρεβρεθεί στη δίκη λόγω υποτιθέμενων ανησυχιών για τον COVID-19.

Στο δικαστήριο, οι δικαστές του ΚΚΚ διέκοπταν επανειλημμένα τους δικηγόρους υπεράσπισης, συμπεριλαμβανομένου του Λιανγκ Σιαοτζού, εμποδίζοντάς τους από το να υπερασπιστούν τον πελάτη τους.

Δύο μήνες αργότερα, στις 16 Δεκεμβρίου 2021, οι αρχές ανακάλεσαν την άδεια του Λιανγκ να ασκεί δικηγορία επειδή φέρεται ότι έκανε σχόλια που θέτουν σε κίνδυνο την κρατική ασφάλεια.

Frank Yue και Donna Ho

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε