Κυριακή, 23 Φεβ, 2025
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ συνομιλούν κατά τη διάρκεια διμερούς συνάντησης στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της G20 στην Οσάκα. Ιαπωνία, 28 Ιουνίου 2019. (Reuters/Kevin Lamarque/File Photo)

Το Κρεμλίνο προειδοποιεί ότι οι σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας βρίσκονται στα πρόθυρα κατάρρευσης

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών δηλώνει ότι η Ρωσία δεν είναι διατεθειμένη να συμβιβαστεί

Το Κρεμλίνο προειδοποιεί ότι οι σχέσεις της Ρωσίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάρρευσης, επιμένοντας ότι πρέπει να ικανοποιηθούν όλοι οι όροι του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν πριν προχωρήσουν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία, γεγονός που υποδηλώνει ότι η Μόσχα υιοθετεί μια σκληρή προσέγγιση, ενώ ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιδιώκει να μεσολαβήσει για μια ειρηνευτική συμφωνία.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ, βασικό στέλεχος της διπλωματικής δέσμευσης της Ρωσίας με την Ουάσιγκτον, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στη Μόσχα, στις 10 Φεβρουαρίου, ότι το Κρεμλίνο δεν είναι διατεθειμένο να συμβιβαστεί, επαναλαμβάνοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει διευθέτηση στην Ουκρανία χωρίς την πλήρη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις του Πούτιν.

«Η πολιτική λύση, όπως την οραματιζόμαστε, δεν μπορεί να επιτευχθεί διαφορετικά, παρά μόνο με την πλήρη εφαρμογή όσων διακήρυξε ο πρόεδρος Πούτιν όταν μίλησε στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών τον Ιούνιο», δήλωσε ο Ριάμπκοφ.

«Σε αυτό το σημείο βρισκόμαστε και όσο πιο γρήγορα το καταλάβουν οι ΗΠΑ, η Βρετανία και οι άλλοι τόσο καλύτερα θα είναι και τόσο πιο κοντά θα είναι αυτή η επιθυμητή πολιτική λύση για όλους», πρόσθεσε ο Ρώσος διπλωμάτης.

Στη συνάντηση του Ιουνίου 2024, ο Πούτιν έθεσε τους όρους του για τις ειρηνευτικές συνομιλίες, μεταξύ των οποίων η αποχώρηση των ουκρανικών στρατευμάτων από τις αμφισβητούμενες περιοχές, η ουδετερότητα της Ουκρανίας, η «αποστρατιωτικοποίηση» της χώρας και η άρση των δυτικών κυρώσεων.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απέρριψε τους όρους αυτούς, δηλώνοντας ότι ισοδυναμούν με παράδοση της Ουκρανίας. Το Κίεβο θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και να ανακτήσει τον έλεγχο των εδαφών που πήρε η Ρωσία στον πόλεμο.

Ο Τραμπ, ο οποίος έχει επανειλημμένα ορκιστεί να τερματίσει γρήγορα τον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε στις 9 Φεβρουαρίου ότι πιστεύει ότι σημειώνεται πρόοδος στην προσπάθεια για μια ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Ωστόσο, ο Ριάμπκοφ προειδοποίησε ότι η Μόσχα και η Ουάσιγκτον παραμένουν στα πρόθυρα ρήξης, κατηγορώντας για την επιδείνωση των σχέσεων τις πολιτικές «υβριδικού πολέμου» της κυβέρνησης Μπάιντεν και τις προσπάθειες να επιβληθεί στρατηγική ήττα στη Ρωσία, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό μέσο ενημέρωσης Tass. Ο Ρώσος διπλωμάτης πρόσθεσε ότι αυτό έχει επιδεινώσει το «ανταγωνιστικό περιεχόμενο» των αμερικανο-ρωσικών σχέσεων, καθιστώντας την κατάσταση «πολύ κρίσιμη».

Αν και αναγνώρισε ότι η επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο «σημαίνει μια αλλαγή» στην πολιτική των ΗΠΑ, ο Ριάμπκοφ εξέφρασε σκεπτικισμό για οποιαδήποτε σημαντική βελτίωση των διμερών σχέσεων. Επεσήμανε ότι η Ρωσία παραμένει επισήμως χαρακτηρισμένη ως «σημαντικός αντίπαλος» στα έγγραφα πολιτικής των ΗΠΑ, περιορίζοντας τις δυνατότητες διπλωματικής προόδου.

Πρόσθεσε, όμως, ότι αν και η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει για επαφές υψηλού επιπέδου, οι δίαυλοι επικοινωνίας παραμένουν ανοιχτοί.

Ο Πούτιν έχει δηλώσει ότι η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με την κυβέρνηση Τραμπ σχετικά με την Ουκρανία και έχει εκδηλώσει τη διάθεση να κάνει κάποιους «συμβιβασμούς». Ωστόσο, οι τελευταίες παρατηρήσεις του Ριάμπκοφ υποδηλώνουν ότι το Κρεμλίνο παραμένει σταθερό στις βασικές απαιτήσεις του, αφήνοντας ελάχιστα περιθώρια ευελιξίας.

Ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι ο Τραμπ θα μπορέσει να πλοηγηθεί στις πολυπλοκότητες της σύγκρουσης και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια μακροπρόθεσμη ειρηνευτική συμφωνία. Ο Πούτιν δήλωσε ότι μια λύση «δεν θα πρέπει να είναι μια σύντομη κατάπαυση του πυρός, ούτε κάποιου είδους περίοδος ανάπαυλας που θα επιτρέψει την ανασύνταξη και τον επανεξοπλισμό των δυνάμεων, αλλά μια μακροπρόθεσμη ειρήνη».

Ο Ζελένσκι παρουσίασε πέρυσι ένα «σχέδιο νίκης» επικεντρωμένο στην ιδέα της πραγματοποίησης σημαντικών κερδών στο πεδίο της μάχης, το οποίο περιελάμβανε τη χρήση όπλων από τη Δύση για να χτυπήσουν βαθύτερα στο εσωτερικό της Ρωσίας. Το σχέδιο περιελάμβανε επίσης μια προσφορά σε στρατηγικούς εταίρους όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες για κοινή εξόρυξη κρίσιμων ορυκτών, περιλαμβανομένων σπάνιων γαιών.

Ο Τραμπ δήλωσε πρόσφατα ότι επιδιώκει να συνάψει συμφωνία με την Ουκρανία για την εξασφάλιση σπάνιων γαιών – μια ομάδα 17 βασικών στοιχείων απαραίτητων για την τροφοδοσία πολλών σύγχρονων τεχνολογιών – σε αντάλλαγμα με τη συνεχή οικονομική στήριξη της Ουκρανίας στον πόλεμο κατά της Ρωσίας. Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι είναι ανοιχτός σε μια τέτοια συμφωνία.

Στις 7 Φεβρουαρίου, ο Τραμπ ανέφερε ότι πιθανότατα θα συναντηθεί με τον Ζελένσκι τις επόμενες εβδομάδες για να συζητήσουν τον τερματισμό του πολέμου.

Με πληροφορίες από το Reuters

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε