Τετάρτη, 24 Απρ, 2024
Το μέλος του Κρατικού Συμβουλίου του κινεζικού καθεστώτος, Γιανγκ Τζιετσί, μιλά σε δείπνο που παραχωρήθηκε από το Εμπορικό Συμβούλιο ΗΠΑ-Κίνας και την Εθνική Επιτροπή επί των Σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας στην Ουάσινγκτον, 11 Ιουλίου 2013. (Mandel Ngan/AFP via Getty Images)

Το Πεκίνο λέει στην διοίκηση Μπάιντεν να παίξει με τους κανόνες του ΚΚΚ

Ο ανώτατος διπλωμάτης της Κίνας Γιανγκ Τζιετσί προειδοποίησε την διοίκηση Μπάιντεν να μην περάσει την «κόκκινη γραμμή» σε μια ομιλία μισής ώρας το απόγευμα της 1ης Φεβρουαρίου.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να σταματήσουν να παρεμβαίνουν στα θέματα του Χονγκ Κονγκ, Θιβέτ, και Σιντζιάνγκ», είπε ο Γιανγκ, ονομάζοντας τα θέματα σχετικά με τις τρεις περιοχές «εσωτερικές υποθέσεις» της Κίνας. Έκανε τα σχόλια ενώ μιλούσε σε ψηφιακή εκδήλωση με παρουσιαστή την μη κερδοσκοπική οργάνωση της Νέας Υόρκης με όνομα Εθνική Επιτροπή για τις Σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας.

Ο Γιανγκ πρόσθεσε: «Αποτελούν κόκκινη γραμμή που δεν πρέπει να παραβιαστεί. Οποιαδήποτε παραβίαση θα καταλήξει να υπονομεύσει τις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας και τα συμφέροντα των ΗΠΑ.»

Είπε επίσης στις ΗΠΑ ότι θα πρέπει «να τηρούν αυστηρά την αρχή Μίας Κίνας» αναφερόμενος στην Ταϊβάν, το αυτοδιοικούμενο νησί για το οποίο το Πεκίνο ισχυρίζεται πως είναι μέρος των εδαφών του.

Η διοίκηση Τραμπ αντιπαρατέθηκε στην Κίνα σχετικά με τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις διώξεις ασκουμένων του Φάλουν Γκονγκ, κατοίκων του Χονγκ Κονγκ, μουσουλμανικών μειονοτήτων, Θιβετιανών, και Ουιγούρων, επιβάλοντας περιορισμούς βίζας και κυρώσεις σε αξιωματούχους του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος (ΚΚΚ) υπεύθυνους για τις κακοποιήσεις.

Επιπλέον, ο πρώην Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο χαρακτήρισε την δίωξη του ΚΚΚ εναντίον των Ουιγούρων και άλλων κυρίως μουσουλμανικών εθνοτικών μειονοτήτων ως γενοκτονία και «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» τον προηγούμενο μήνα.

Το κινεζικό καθεστώς συχνά αποφεύγει την διεθνή επίκριση κατά των εκστρατειών του ισχυριζόμενο ότι συγκεκριμένα θέματα, όπως η στρατιωτικοποίηση στην Νότια Θάλασσα Κίνας και τακτικές εκφοβισμού κατά της Ταϊβάν, είναι «εσωτερικά θέματα».

Ο Γιανγκ κάλεσε την διοίκηση Μπάιντεν να «αποκαταστήσει» την σχέση ΗΠΑ-Κίνας σε μια «προβλέψιμη και εποικοδομητική πορεία ανάπτυξης.»

Ονόμασε περιοχές στις οποίες είπε πως οι δύο χώρες θα μπορούσαν να συνεργαστούν, όπως στον έλεγχο ναρκωτικών και στην διαδικτυακή ασφάλεια.

Η Κίνα είναι η μεγαλύτερη πηγή φεντανύλης και παρόμοιων ουσιών που εισάγονται παράνομα στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με μια έρευνα του 2018 από την Επιτροπή Οικονομικών και Ασφαλείας ΗΠΑ-Κίνας.

Σύμφωνα με δεδομένα από το Αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Κατάχρησης Ναρκωτικών, υπήρξαν 70.630 θάνατοι από υπερβολική δόση ναρκωτικών στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2019. Η πλειοψηφία των θανάτων σχετίζεται με την χρήση φεντανύλης.

Η φεντανύλη είναι 100 φορές ισχυρότερη από την μορφίνη και 50 φορές ισχυρότερη από την ηρωίνη. Μόνο δύο μιλιγκράμ θεωρούνται θανάσιμη δόση για τους περισσότερους ανθρώπους.

Το 2020, οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν κυρώσεις σε Κινέζους υπηκόους και σε μια κινεζική εταιρεία για παράνομη διακίνηση φεντανύλης.

Υπό την διοίκηση Τραμπ, το υπουργείο Δικαιοσύνης έφερε περισσότερα κατηγορητήρια σχετικά με την κλοπή εμπορικών μυστικών από την Κίνα και σχετιζόμενα εγκλήματα το έτος 2019 μόνο, από ό,τι τα οκτώ χρόνια της διοίκησης Ομπάμα.

Ο Γιανγκ επέκρινε επίσης την διοίκηση Τραμπ, λέγοντας πως οι «λανθασμένες στρατηγικές της» οδήγησαν την διμερή σχέση στην «πιο δύσκολη περιόδό της» από τότε που οι δύο χώρες καθιέρωσαν διπλωματικούς δεσμούς.

Η Ουάσινγκτον τερμάτισε τους διπλωματικούς δεσμούς της με την Ταϊπέι για να συνάψει δεσμούς με το Πεκίνο το 1979 αλλά διατήρησε μια ισχυρή σχέση με το νησί βάσει του Νόμου Σχέσεων Ταϊβάν (TRA). Υπό την διοίκηση Τραμπ, η σχέση ΗΠΑ-Ταϊβάν θερμάνθηκε σημαντικά, όπως με την απόφαση του Πομπέο να άρει τους περιορισμούς στο πως οι Αμερικανοί αξιωματούχοι θα πρέπει να συναλλάσσονται με του Ταϊβανούς ομολόγους τους.

Ο Τζέικομπ Γκούντερ, που βρίσκεται σε ανώτερη διοικητική θέση στρατηγικής και επικοινωνιών στο Οικονομικό Επιμελητήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κίνα έγραψε στο Τουίτερ τι έλαβε συνοπτικά από τον λόγο του Γιανγκ.

«Τραμπ κακός, είναι όλα δικά του/σας λάθη, και ας πάμε απλώς πίσω στην καθεστηκυία τάξη του 2015», έγραψε. «Η έλλειψη ακόμα και προσποιητής ενδοσκόπησης ούτε που προκαλεί έκπληξη πλέον.»

Ο Σκοτ Κέννεντυ, ανώτερος σύμβουλος και πρόεδρος στην ομάδα Κινεζικές Επιχειρήσεις και Οικονομικά του think tank Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (CSIS) με έδρα την Ουάσινγκτον, επίσης σχολίασε την ομιλία του Γιανγκ.

«Ουσιαστικά λέει: Το Πεκίνο είναι έτοιμο [να] συνεργαστεί μόνο με τους όρους της Κίνας», έγραψε.

 

Βοηθήστε μας να διαδώσουμε την αλήθεια, μοιραστείτε αυτό το άρθρο με φίλους σας.

Εγγραφή στο Newsletter της Epoch Times

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε