Το Υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε στις 13 Οκτωβρίου ότι θα αναπτύξει ένα προηγμένο σύστημα αεράμυνας και αμερικανικά στρατεύματα υποστήριξης στο Ισραήλ.
Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου υποστράτηγος Πάτρικ Ράιντερ δήλωσε ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έδωσε εντολή στον επικεφαλής του Πενταγώνου Λόιντ Όστιν να εγκρίνει την ανάπτυξη του συστήματος Terminal High-Altitude Area Defense (THAAD) στη χώρα εν μέσω της σύγκρουσης με τις τρομοκρατικές ομάδες Χαμάς και Χεζμπολάχ, σύμφωνα με το υπουργείο.
Η ανακοίνωση ανέφερε ότι ένα «σχετικό πλήρωμα» θα αποσταλεί επίσης στο Ισραήλ για να λειτουργήσει το σύστημα THAAD, χωρίς να διευκρινιστεί. Δεν είναι σαφές πότε θα αναπτυχθεί το σύστημα στο Ισραήλ, πού θα τοποθετηθεί ή πόσα στρατεύματα θα σταλούν στη χώρα.
«Η συστοιχία THAAD θα ενισχύσει το ολοκληρωμένο σύστημα αεράμυνας του Ισραήλ. Η ενέργεια αυτή υπογραμμίζει την ακλόνητη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών για την άμυνα του Ισραήλ και για την υπεράσπιση των Αμερικανών στο Ισραήλ από οποιεσδήποτε περαιτέρω επιθέσεις βαλλιστικών πυραύλων από το Ιράν», αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Αποτελεί μέρος των ευρύτερων προσαρμογών στις οποίες έχει προβεί ο αμερικανικός στρατός τους τελευταίους μήνες, για να υποστηρίξει την άμυνα του Ισραήλ και να προστατεύσει τους Αμερικανούς από επιθέσεις του Ιράν και των πολιτοφυλακών που πρόσκεινται στο Ιράν».
Η παράδοση του εξελιγμένου συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας ενέχει τον κίνδυνο περαιτέρω ανάφλεξης της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, παρά τις ευρείες διπλωματικές προσπάθειες για την αποφυγή ενός ολοκληρωτικού πολέμου. Το Ιράν απηύθυνε προειδοποίηση μέσω ανάρτησης από λογαριασμό στην κοινωνική πλατφόρμα X που συνδέεται εδώ και καιρό με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν Αμπάς Αράγκτσι, σημειώνοντας τις προηγούμενες αναφορές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν την ανάπτυξη.
Οι ισραηλινές δυνάμεις και η Χεζμπολάχ συγκρούονται από τις 8 Οκτωβρίου 2023, όταν η τρομοκρατική οργάνωση με έδρα τον Λίβανο άρχισε να εκτοξεύει ρουκέτες πάνω από τα σύνορα για να υποστηρίξει τη σύμμαχό της Χαμάς στη Γάζα. Στα τέλη του περασμένου μήνα, το Ισραήλ εξαπέλυσε χερσαία εισβολή στο Λίβανο.
Σε μια σύντομη ανταλλαγή απόψεων με δημοσιογράφους πριν αναχωρήσει από τη Φλόριντα στις 13 Οκτωβρίου, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι συμφώνησε να αναπτυχθεί η συστοιχία THAAD «για να υπερασπιστεί το Ισραήλ».
Ο Μπάιντεν μίλησε στην αεροπορική βάση MacDill στην Τάμπα, αφού πραγματοποίησε μια σύντομη επίσκεψη για να παρατηρήσει τις ζημιές που προκάλεσε ο τυφώνας Μίλτον και να συναντηθεί με τις πρώτες βοήθειες, τους κατοίκους και τους τοπικούς ηγέτες.
Στην ανακοίνωση του Πενταγώνου στις 13 Οκτωβρίου σημειώνεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που οι Ηνωμένες Πολιτείες στέλνουν μια συστοιχία THAAD στην περιοχή. Μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου 2023 από τη Χαμάς στο Ισραήλ, το Πεντάγωνο έστειλε μια συστοιχία THAAD στη Μέση Ανατολή για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά του στην περιοχή.
Ένα σύστημα THAAD αναπτύχθηκε επίσης στο Ισραήλ το 2019 για εκπαίδευση και μια άσκηση αεράμυνας, δήλωσε το Πεντάγωνο.
Επίσης, δεν είναι ασυνήθιστο για τις Ηνωμένες Πολιτείες να έχουν περιορισμένο αριθμό στρατευμάτων στο Ισραήλ, το οποίο αποτελεί βασικό περιφερειακό σύμμαχο των ΗΠΑ. Γενικά υπάρχει ένας μικρός αριθμός δυνάμεων εκεί με συνέπεια, καθώς και τακτικές εκ περιτροπής αποστολές για εκπαίδευση και ασκήσεις.
Σύμφωνα με έκθεση του Απριλίου από την Υπηρεσία Ερευνών του Κογκρέσου, ο Στρατός διαθέτει επτά συστοιχίες THAAD. Σε γενικές γραμμές, κάθε μία αποτελείται από έξι εκτοξευτές που τοποθετούνται σε φορτηγά, 48 αναχαιτιστές, μαζί με ραδιοεξοπλισμό και ραντάρ, και απαιτεί 95 στρατιώτες για να λειτουργήσει.
Το THAAD θεωρείται συμπληρωματικό σύστημα του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας Patriot, αλλά μπορεί να υπερασπιστεί μια ευρύτερη περιοχή. Μπορεί να πλήξει στόχους σε απόσταση έως και 125 μιλίων.
Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν εμπλακεί σε χερσαία επιχείρηση στο νότιο Λίβανο, η οποία, σύμφωνα με ισραηλινούς αξιωματούχους, αποτελεί μια προσπάθεια για την περαιτέρω εξάρθρωση της Χεζμπολάχ.
Η Μέση Ανατολή βρίσκεται επίσης σε κατάσταση συναγερμού εν αναμονή πιθανών αντιποίνων του Ισραήλ κατά του Ιράν, το οποίο έστειλε μια ομοβροντία πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στο Ισραήλ την 1η Οκτωβρίου, μετά από πολλαπλά περιστατικά με εκρήξεις βομβητών και ασύρματων που σημειώθηκαν σε ολόκληρο τον Λίβανο, για τα οποία το Ιράν κατηγόρησε το Ισραήλ. Το τελευταίο δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τις εκρήξεις.
Στα τέλη Σεπτεμβρίου, το Ισραήλ κατηγορήθηκε επίσης για μια αεροπορική επιδρομή που είχε ως στόχο το αρχηγείο της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό, σκοτώνοντας τον μακροχρόνιο ηγέτη της οργάνωσης, Χασάν Νασράλα, και αρκετούς κορυφαίους διοικητές.
Το Associated press συνέβαλε σε αυτή το άρθρο.