Κυριακή, 27 Νοέ, 2022
Η εφαρμογή New York State Excelsior Pass σε τηλέφωνο ενός ανθρώπου στο Λος Άντζελες, 6 Απριλίου 2021. (Chris Delmas/AFP via Getty Images)

Το σύστημα διαβατηρίου εμβολιασμού «Coronapass» θα επιβληθεί στην Κύπρο

Η Κυπριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα αμφιλεγόμενο νέο μέτρο που θα ανοίξει επιχειρήσεις και θα επιστρέψει κάποιες ελευθερίες στους πολίτες του νησιωτικού κράτους μέσω της επιβολής ενός συστήματος «Coronapass».

Το υπουργικό συμβούλιο της χώρας αποφάσισε την Τετάρτη ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις θα επιτραπεί να ανοίξουν με το «διαβατήριο». Κάτοικοι, αφότου δείξουν το «Κορωνοδιαβατήριο», θα επιτρέπεται να εισέρχονται σε εστιατόρια, εκκλησίες, αθλητικούς αγώνες, γυμναστήρια, καταστήματα, και άλλους χώρους αρχίζοντας από την Δευτέρα, αλλά ένας βραδινός περιορισμός θα παραμείνει, ανέφερε η CyprusMail.

Το «Κορωνοδιαβατήριο» παρέχει απόδειξη ενός αρνητικού τεστ 72 ωρών για COVID-19, εμβολιασμό τρεις εβδομάδες πριν, ή ότι κάποιος έχει μολυνθεί από τον ιό εντός των τελευταίων έξι μηνών.

«Τα μέτρα περιορισμού δεν είναι λύση· δεν μπορούμε να κρατάμε την οικονομία και την κοινωνία κλειστές για πάρα πολύ», είπε ο υπουργός υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, ανέφερε η FinancialMirror.

«Πρέπει να συνεργαστούμε, να μάθουμε να ζούμε σε μια νέα πραγματικότητα, να ακολουθούμε τα μέτρα και να μένουμε ασφαλείς. Αλλιώς, θα έχουμε συνεχώς τα ίδια προβλήματα.»

Κέντρα αισθητικής και κομμωτήρια δεν θα χρειάζονται το διαβατήριο για να λειτουργήσουν, και συναντήσεις σε ανοιχτούς χώρους όπως πάρκα και παραλίες θα επιτρέπονται αν ο αριθμός είναι μικρότερος των 10, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Το «Κορωνοδιαβατήριο» θα απαιτείται σε θρησκευτικούς χώρους, εστιατόρια, γάμους, και άλλες εξωτερικές εκδηλώσεις με όριο 200 θέσεων ατόμων από τις 17 Μαΐου, και την 1η Ιουνίου, εκδηλώσεις θα επιτρέπονται σε εσωτερικό χώρο με δεδομένο ότι ο κόσμος θα δείχνει το διαβατήριό του.

Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις μπορούν να λειτουργούν με 30 τοις εκατό του προσωπικού τους, και 50 τοις εκατό από τις 17 Μαΐου, αν έχουν το διαβατήριο.

Θέατρα και κινηματογράφοι μπορούν να λειτουργούν με μέγιστο τα 50 άτομα έως τις 17 Μαΐου, και μετά 30 τοις εκατό της χωριτηκότητάς τους θα επιτρέπεται σε εσωτερικό χώρο, υπό την ίδια προϋπόθεση.

Ο περιορισμός 9μ.μ. έως 5π.μ. είχε επιβληθεί λόγω διάδοσης ενός βρετανικού στελέχους του ιού του ΚΚΚ (Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος), σύμφωνα με την Mayor.

Με τους νέους κανόνες, ο βραδινός περιορισμός θα είναι από τις 11μ.μ. έως τις 5π.μ., εκτός από ιατρικές ανάγκες και εργάτες που παρουσιάζουν μια δήλωση «Βεβαίωσης εργασιακής κίνησης».

Οι κάτοικοι της Κύπρου έχουν βιώσει κάποια από τα πιο βαριά μέτρα περιορισμού. Παλιότερα τους επιτρεπόταν να αφήνουν την κατοικία τους μόνο μία φορά την μέρα αφότου στείλουν γραπτό μήνυμα, εκτός αν επισκέπτονταν κέντρο εμβολιασμού. Μετά την εφαρμογή του συστήματος «Coronapass», δεν θα χρειάζεται να στέλνουν SMS για να βγουν εκτός σπιτιού.

Η κυπριακή κυβέρνηση είναι κοντά στον εμβολιασμό 60 τοις εκατό του πληθυσμού έως τα τέλη Ιουνίου.

Ο κόσμος δεν μπορεί να αποκτήσει «Coronapass» μέσω τεστ αντισωμάτων ή ιδιόκτητων τεστ. Ο Ιωάννου διακήρυξε ότι ο μόνος τρόπος να εγγραφεί κάποιος είναι να επιβεβαιωθεί από έναν υγειονομικό αξιωματούχο της κυβέρνησης ή πιστοποιημένο φαρμακείο, ανέφερε η Knews.

Οι περιορισμοί καταδικάζονται για την αντισυνταγματικότητά τους και για προβλήματα προσωπικών δεδομένων.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Κύπρου, μια ομάδα πάνω από 2.700 δικηγόρων, αποκάλεσε την ιδέα αντισυνταγματική.

Ο υπεύθυνος προσωπικών δεδομένων του συλλόγου ζητήθηκε να ενημερωθεί εντατικά για την μελλοντική ανάπτυξη του μέτρου, σύμφωνα με την In-Cyprus.

Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου, του κυβερνώντος κόμματος στην Κύπρο, εξέφρασε αποδοκιμασία για το μέτρο, λέγοντας πως θα έπρεπε να εκτιμηθεί η αρχή της αναλογικότητας.

Ο Ιωάννου σχολίασε: «Ας αφήσουμε τα δικαστήρια να αποφασίσουν αν το CoronaPass είναι αντισυνταγματικό ή όχι.»

 

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο SafeChat @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε