Κυριακή, 03 Μαρ, 2024
Στρατιώτες με ασπίδες προσώπου, γάντια, μάσκες και διαφανείς στολές, περιμένουν για να βοηθήσουν τους ελέγχους για τον ιό του ΚΚΚ σε ένα κέντρο ελέγχου στο εκθεσιακό κέντρο Λίβερπουλ, Αγγλία, 11 Νοεμβρίου 2020. (Paul Ellis/AFP μέσω Getty Images)

Το σύστημα Test-and-Trace της Αγγλίας για την COVID-19 δεν έχει παρουσιάσει αποτέλεσμα: Βουλευτές

Δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία ότι το ακριβό σύστημα test-and-trace της Αγγλίας έχει υπάρξει αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19, είπε την Τετάρτη η Επιτροπή Δημοσίων Δαπανών του Βρετανικού κοινοβουλίου.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον πέρυσι είχε υποσχεθεί ένα κορυφαίο παγκοσμίως σύστημα ελέγχου και καταγραφής θέσης (test-and-trace) ως μέρος της πορείας εξόδου από την πανδημία του ιού του ΚΚΚ (Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος).

Αλλά η κοινοβουλευτική επιτροπή αμφισβήτησε το αν η Υπηρεσία Ελέγχου και Εντοπισμού (Test and Trace) του NHS (NHST&T) είχε καλή σχέση αξίας εξόδων παρά την «εκπληκτική» της κλίμακα.

«Παρά τους αφάνταστα μεγάλους πόρους που ρίχτηκαν σε αυτό το πρότζεκτ, το #TestandTrace δεν μπορεί να παρουσιάσει κάποια σαφή επίδραση επί της πανδημίας & της υπόσχεσης βάσει της οποίας δικαολογήθηκε αυτή η τεράστια δαπάνη – η αποτροπή ενός ακόμα lockdown. Η υπόσχεση αυτή έχει παραβιαστεί δύο φορές» @Meg_HillierMP, https://t.co/tzJb53mBEg

— Επιτροπή Δημοσίων Δαπανών
(@CommonsPAC) 10 Μαρτίου 2021

Για την υπηρεσία αποσπάστηκαν £37 δισεκατομμύρια ($51 δισεκατομμύρια) σε δύο χρόνια, και έχει δαπανήσει £5,7 δισεκατομμύρια ($7,9 δισεκατομμύρια) έως τον Νοέμβριο 2020, είπε η επιτροπή στην τελευταία της έκθεση.
«Το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας δικαιολόγησε την κλίμακα αυτής της επένδυσης, εν μέρει, στην βάση του ότι ένα αποτελεσματικό σύστημα ελέγχου και εντοπισμού θα βοηθούσε στην αποτροπή ενός δεύτερου εθνικού lockdown· αλλά από την δημιουργία του είχαμε δύο ακόμα lockdowns», δήλωσε η έκθεση.

«Ακόμα δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία για να κρίνουμε την συνολική αποτελεσματικότητα του NHST&T. Είναι ασαφές το αν η συγκεκριμένη συνεισφορά του στην μείωση επιπέδων διάδοσης, σε αντίθεση με τα άλλα μέτρα που συστήθηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας, έχει δικαιολογήσει το κόστος του.»

Η Μεγκ Χίλλιερ, μια βουλευτής των Εργατικών και πρόεδρος της Επιτροπής Δημοσίων Δαπανών, είπε: «Παρά τους αφάνταστα μεγάλους πόρους που ρίχτηκαν σε αυτό το πρότζεκτ, το Test and Trace δεν μπορεί να παρουσιάσει μια μετρήσιμη διαφορά στην πρόοδο της πανδημίας, και η υπόσχεση στην οποία στηρίχτηκε αυτή η τεράστια δαπάνη – η αποφυγή ενός ακόμα lockdown – έχει παραβιαστεί δύο φορές. »

Πρόσθεσε ότι: «Οι Βρετανοί φορολογούμενοι δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται από την κυβέρνηση ως μια μηχανή ΑΤΜ. Θέλουμε να δούμε ένα σαφές σχέδιο και το κόστος να ελέγχεται καλύτερα.»

Απαντώντας στην έκθεση, ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ είπε σε δημοσιογράφους την Τετάρτη: «Ένα εκατομμύριο και μισό τεστ έγιναν χθες και η ομάδα έχει χτίσει αυτήν την ικανότητα εξέτασης από το τίποτα πριν από έναν χρόνο, έτσι έχουν κάνει μια καταπληκτική δουλειά και τους είμαι πραγματικά ευγνώμων.»

Η βαρόνη Ντίντο Χάρντινγκ, μεταβατική εκτελεστική διευθύντρια του Διεθνούς Ινστιτούτου Προστασίας Υγείας, που ηγείται του Test and Trace του NHS, είπε ότι η υπηρεσία είναι «απαραίτητη στην μάχη μας κατά της COVID-19.‘

Υπερασπιζόμενη το κόστος της υπηρεσίας, η Χάρντινγκ είπε ότι 80 τοις εκατό του προϋπολογισμού της έχει δαπανηθεί σε αγορά και εκτέλεση εξετάσεων για την COVID-19.

«Το NHS Test and Trace έχει επιτυχώς φτάσει το 93,6 τοις εκατό των επαφών των θετικών τεστ – με 98 τοις εκατό να είχε επαφή εντός 24 ωρών, και η υπηρεσία εντοπισμού επαφών έχει ήδη φτάσει πάνω από 9,1 εκατομμύρια φορείς και επαφές, επιφέροντας μια χειροπιαστή επίδραση στην διάρρηξη αλυσίδων διάδοσης», είπε στην Epoch Times σε δήλωση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Το Reuters συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.

 

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο SafeChat @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε