Πέμπτη, 13 Ιούν, 2024

‘Up We Soar’: Αγάπη και πίστη παρά τη βίαιη δίωξη

Του Mark Jackson

Μετάφραση : Αλία Ζάε

Mπορείτε να δείτε την ταινία με ελληνικούς υπότιτλους στο Facebook: @epochtimesgreece

Γιατί υπάρχει η Έποκ Τάιμς; Υπάρχει γιατί το προσωπικό της είναι αφοσιωμένο στην αληθινή, αμερόληπτη, ακομμάτιστη δημοσιογραφία, στις παραδοσιακές αξίες και σε μια ιδιαίτερη εκτίμηση της ελευθερίας του λόγου, καθώς πολλοί από τους συνεργάτες της έζησαν για χρόνια υπό την τυραννία του Κομμουνιστικού καθεστώτος στην Κίνα.

Αυτοί είναι σημαντικοί λόγοι. Η βασική όμως αιτία είναι ότι η Epoch Times είναι η μοναδική εφημερίδα στον κόσμο που τολμά να αποκαλύπτει στοιχεία για τη συνεχιζόμενη δίωξη που υφίστανται οι κρατούμενοι συνείδησης στην Κομμουνιστική Κίνα, δίωξη πρωτοφανούς βιαιότητας στην ανθρώπινη ιστορία.

Φυλακή στην Κίνα, από το «Up We Soar»

 

«Σίγουρα θα είχα μιλήσει εναντίον του Χίτλερ και των Ναζί αν ζούσα τότε». Όλοι το λέμε αυτό. Ωστόσο, όπως και κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η πλειοψηφία των ανθρώπων αγνοεί το μέγεθος των εγκλημάτων που διαπράττονται κατά της ανθρωπότητας – στην εποχή μας από το Κινέζικο Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΚ). Στην Epoch Times τα γνωρίζουμε γιατί πολλοί από τους συνεργάτες μας ήταν εκεί και είδαν. Αυτό κάνουμε λοιπόν. Μιλάμε για αυτά.

Αυτή είναι μια κριτική για το ντοκιμαντέρ κινουμένων σχεδίων «Up We Soar» («Ανυψωνόμαστε») . Παραγωγοί είναι δυο συνεργάτες της Epoch Times: η New Realm Studios και η New Tang Dynasty Television. Αφηγείται μια πρόσφατη αληθινή ιστορία για το κουράγιο, την αγάπη και την επιμονή μιας οικογένειας που έζησε στη σκιά του κομμουνισμού που απειλεί την Κίνα και ολόκληρο τον κόσμο.

Αρχική σκηνή

Πεκίνο, Κίνα: Μια αποπνικτική καλοκαιρινή νύχτα, κάτω από το θαμπό φως ενός φαναριού του δρόμου, με κουνούπια να πετούν ολόγυρα, βλέπουμε την 7χρονη

Φουγιάο ξαπλωμένη σε ένα παγκάκι με το κεφάλι της στην αγκαλιά της μητέρας της να αναρωτιέται για όσα το μέλλον της επιφυλάσσει.

Ο πατέρας της, πρώην παρουσιαστής ειδήσεων, κάνει καταναγκαστική εργασία. Η Φουγιάο και η μητέρα της βρίσκονται σε κατ΄ οίκον περιορισμό και ζουν στο σχολείο όπου δίδασκε παλιότερα η μητέρα, Γουάνγκ Χουιγιουάν. Όμως δεν της επιτρέπεται να διδάσκει πια. Τους επιτρέπεται να κάνουν μόνο ένα μπάνιο το μήνα.

Γιατί; Οι γονείς της Φουγιάο ασκούσαν Φάλουν Γκονγκ, μια ειρηνική, πνευματική και πολύ ισχυρή μορφή άσκησης που ανήκει στο είδος των κινέζικων ενεργειακών πρακτικών που ονομάζονται τσιγκόνγκ (όπως το Τάι Τσι) και έχουν τις ρίζες τους στη βουδιστική παράδοση. Το Φάλουν Γκονγκ συκοφαντείται και απαγορεύεται στην Κίνα από το 1999.

Η κρατική εναντίωση στη συγκεκριμένη άσκηση ξεκίνησε όταν το ΚΚΚ (που αρχικά την είχε δεχθεί με ενθουσιασμό) ανακάλυψε ότι ο αριθμός των ασκούμενων του Φάλουν Γκονγκ ξεπερνούσε τον αριθμό των μελών του Κόμματος.

Οι γονείς της Φουγιάο είναι θύματα ενός νέου κύματος θρησκευτικών διώξεων. Βιβλία απαγορεύονται και καίγονται. Οι ασκήσεις του Φάλουν Γκονγκ είναι αυστηρά απαγορευμένες. Η κρατική προπαγάνδα δαιμονοποιεί την άσκηση χαρακτηρίζοντάς τη «κακή θρησκεία», ενώ εκατομμύρια άνθρωποι απάγονται από την αστυνομία και πολλοί από αυτούς βασανίζονται μέχρι θανάτου.

Η μάχη ενάντια στην εξωτερική καταπίεση

Τα παιδιά στην Κίνα πιστεύουν ότι οι γονείς τους κρατούν ψηλά τον ουρανό και ότι είναι πηγή κάθε ευτυχίας και σταθερότητας – το αίσθημα της ευσέβειας προς τους γονείς είναι πολύ ισχυρό στον κινέζικο πολιτισμό. Όταν λοιπόν η αστυνομία, μαζί με «φίλους» του, συλλαμβάνει τον πατέρα της Φουγιάο και του βάζει χειροπέδες μπροστά στα μάτια της κόρης του και όταν ύστερα τον εξευτελίζουν δημοσίως στην τηλεοπτική εκπομπή που ο ίδιος παλιότερα παρουσίαζε, ο κόσμος της Φουγιάο διαλύεται.

Η Φουγιάο με τη μητέρα της στο «Up We Soar». (New Realm Studios/NTD Television)

 

Επιπλέον και η ίδια η Φουγιάο αρχίζει να έχει προβλήματα. Από δημοφιλής γρήγορα γίνεται στόχος πειραγμάτων, βίας και επιθέσεων, απομονώνεται και αναγκάζεται να φορά παλιά ρούχα που μεταποιεί η μητέρα της και δεν της έρχονται καλά.

Η Χουιγιουάν αναγκάζεται να αφήσει τη Φουγιάο στην προσπάθειά της να αποφύγει τη σύλληψη. Τελικά συλλαμβάνεται και καταδικάζεται σε 7 χρόνια φυλάκιση για διανομή φυλλαδίων και DVD με περιεχόμενο αντίθετο στην κυβερνητική εκστρατεία κατά του Φάλουν Γκονγκ. Τι λένε αυτά τα φυλλάδια; Κυρίως ότι το «Φάλουν Ντάφα είναι καλό». Είναι εύκολο να πεθάνεις στην Κίνα γι΄αυτό. Τώρα η Φουγιάο είναι εντελώς μόνη.

Άποψη της πόλης, στο «Up We Soar». (New Realm Studios/NTD Television)

 

Η μάχη ενάντια στην εσωτερική καταπίεση

Η ταινία αποτελεί μαρτυρία για την επίδραση που έχει στους ανθρώπους εσωτερικά το Φάλουν Γκονγκ (ή Φάλουν Ντάφα). Αν και μόνο επτά χρονών, η Φουγιάο αντιλαμβάνεται τις αρχές αυτής της φιλοσοφίας και αρχίζει να τις εφαρμόζει με μια σοφία που ξεπερνά την ηλικία της.

Είναι ευγενική αλλά όχι δειλή, γενναία αλλά όχι απερίσκεπτη. Όταν την χτυπούν τα αγόρια του σχολείου της παραμένει σταθερή στην απόφασή της να μην αντιδράσει με θυμό και εκδικητικότητα, αλλά υιοθετεί μια στάση που θυμίζει τη χριστιανική αρχή που μας συμβουλεύει να γυρίζουμε και το άλλο μάγουλο. Η απόφασή της είναι να παραμείνει εσωτερικά απτόητη αλλά ήρεμη προσπαθώντας πάντα να υποστηρίζει στη ζωή της τις τρεις βασικές αρχές της άσκησης: την αλήθεια, την καλοσύνη και την ανεκτικότητα.

Μεγάλη πια η Φουγιάο, αναλογίζεται το μέλλον της, στο «Up We Soar». (New Realm Studios/NTD Television)

 

Η μητέρα της Φουγιάο (που ήταν δασκάλα σε δημοτικό σχολείο και έχαιρε εκτίμησης πριν από τη δίωξη – οι αξιωματούχοι της περιφέρειας και τα ανώτερα στελέχη επεδίωκαν να στείλουν τα παιδιά τους στην τάξη της) ξυλοκοπείται στη φυλακή μέχρι που χάνει σχεδόν ολοκληρωτικά την ακοή της. Αυτή ήταν η τιμωρία της που διαμαρτυρήθηκε για τα βασανιστήρια που γίνονταν σε άλλους.

Η Χουιγιουάν ξυλοκοπείται στη φυλακή μέχρι το σημείο της κώφωσης, στο «Up We Soar». (New Realm Studios/NTD Television)

 

Αν και περιστοιχισμένη από δολοφόνους, εμπόρους ναρκωτικών και σκληρούς δεσμοφύλακες, η μοναδική της αδυναμία (η μικρή της κόρη) γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης από τους τελευταίους, οι οποίοι προσπαθούν να την αναγκάσουν να αρνηθεί την πίστη της: κάποια στιγμή η αστυνομία πηγαίνει τη μικρή Φουγιάο στο κέντρο κράτησης και τη διατάζει να κλάψει πολύ ελπίζοντας να πειστεί η μητέρα της να εγκαταλείψει την άσκηση.

Η Χουιγιουάν πλέκει τα μαλλιά της Φουγιάο (με τη φωνή της Κρίσταλ Σι, Λ) όταν αυτή την επισκέπτεται στη φυλακή, στο «Up We Soar». (New Realm Studios/NTD Television)

 

Αντίθετα όμως, η σύντομη συνάντησή τους δυναμώνει την αποφασιστικότητά τους. Η μητέρα ξαναβρίσκει σιγά σιγά την εσωτερική της δύναμη και καταφέρνει να φροντίσει και να φυλάξει την κόρη της στη διάρκεια της ταραγμένης εφηβείας της χάρη στην αλληλογραφία που διατηρούν, όπως επίσης να κερδίσει τις αρχικά εχθρικές αγράμματες συγκρατούμενές της γράφοντας και τις δικές τους επιστολές.

Η Φουγιάο διαβάζει ένα από τα γράμματα της φυλακισμένης μητέρας της, στο «Up We Soar». (New Realm Studios/NTD Television)

 

Υστερόγραφο

Οι γονείς της Φουγιάο δεν κατάφεραν να επιστρέψουν στις παλιές τους δουλειές μετά από την αποφυλάκισή τους. Γύρω στο 2014, τα μέλη της οικογένειας έφυγαν από την Κίνα χωριστά και επανενώθηκαν στις ΗΠΑ.

 

Η Φουγιάο γράφει στη φυλακισμένη μητέρα της, στο «Up We Soar». (New Realm Studios/NTD Television)

 

Σήμερα, η Φουγιάο και ο πατέρας της δουλεύουν σε μια ανεξάρτητη εταιρεία ενημέρωσης στη Νέα Υόρκη και η μητέρα της Φουγιάο παραδίδει μαθήματα κινέζικης γλώσσας και παραδοσιακού πολιτισμού.

Το συμπέρασμα

Αυτή η ταινία απευθύνεται τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες καθώς εξερευνά σε βάθος τις ανθρώπινες σχέσεις και την έννοια της ανθρωπιάς και τραβά την προσοχή του κόσμου στο σοβαρό ζήτημα της δίωξης των ασκούμενων του Φάλουν Γκονγκ και των οικογενειών τους στην ηπειρωτική Κίνα.

Οι μοναδικές μου αντιρρήσεις είναι ότι κάποιες στιγμές λείπει η ένταση από την αφήγηση, αλλά αυτό είναι αρκετά συνηθισμένο και συγχωρείται εύκολα σε όσους είναι καινούριοι στον χώρο της θεατρικής παραγωγής και των παραστάσεων. Επίσης, η μουσική ίσως φανεί υπερβολικά συναισθηματικά φορτισμένη στο αμερικάνικο κοινό.

Τέλος, θα μπορούσε να παρουσιάζονται καλύτερα κάποια θέματα που αφορούν το Φάλουν Γκονγκ, όπως πχ ό όρος «Φα» που σημαίνει «Νόμος του Βούδα». Ακόμα κι έτσι ωστόσο, ακούγοντας την απαγγελία ποίησης σχετικής με την άσκηση στη διάρκεια των γυρισμάτων, μου έκανε ισχυρή εντύπωση η δύναμη που κρυβόταν στους στίχους που δίχως άλλο θα ακούγονταν μυστικιστικοί στα ανεκπαίδευτα αυτιά. Τολμώ όμως να πω πως ίσως να λειτουργούσαν και ως δέλεαρ για τους πνευματικούς αναζητητές που ενδιαφέρονται να μάθουν για τις ασιατικές ενεργειακές και διαλογιστικές πρακτικές.

Εχθρικές συγκρατούμενες στο κελί της Χουιγιουάν, στο «Up We Soar». (New Realm Studios/NTD Television)

 

Ο μικρός προϋπολογισμός και η έλλειψη εμπειρίας στη δημιουργία ταινιών κινουμένων σχεδίων έκανε τη δημιουργία του «Up We Soar» να είναι πρόκληση για την ομάδα παραγωγής του New Realm Studios. Με αυτά τα δεδομένα, είναι αρκετά εντυπωσιακό το ότι έχει τύχει θετικής υποδοχής σε επαγγελματικό επίπεδο και ότι έχει επιλεχθεί από αρκετά φεστιβάλ animation, συμπεριλαμβανομένου των υψηλού κύρους Sparks Animation Festival και CINANIMA. Πρόσφατα κέρδισε το βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Φεστιβάλ Animation του Λος Άντζελες.

Δήλωση του σκηνοθέτη

Ο Γιαν Μα, σκηνοθέτης και παραγωγός, είναι ένας κινηματογραφιστής με έδρα στο Τορόντο, παθιασμένος με τα ντοκιμαντέρ που αφορούν σημαντικά κοινωνικά ζητήματα του σύγχρονου κόσμου.

Όπως λέει ο Μα: «Ο μεγάλος Κινέζος φιλόσοφος Λάο Τσε γράφει ότι ‘η αληθινή καλοσύνη είναι σαν το νερό, γιατί ωφελεί τα πάντα χωρίς να βλάπτει τίποτα’. Η δίωξη του Φάλουν Γκονγκ είναι πιθανόν η μεγαλύτερη παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη σύγχρονη Κίνα κάτω από το κομμουνιστικό καθεστώς και αφορά εκατομμύρια ανθρώπους που καταπιέζονται για τις ειρηνικές πεποιθήσεις τους. Έχουν διαλυθεί αναρίθμητες οικογένειες. Πάρα πολλά παιδιά έχουν χάσει τους γονείς τους. Κάναμε αυτή την ταινία για να προσελκύσουμε την προσοχή πάνω σε αυτό το ζήτημα και ιδιαίτερα πάνω στα παιδιά των οικογενειών του Φάλουν Γκονγκ που έχουν μείνει ορφανά.

«Θελήσαμε επίσης να εξερευνήσουμε την ικανότητα των ανθρώπων να διατηρούν την πίστη και τη συνείδησή τους παρά τις δυσκολίες».

«Ερευνώντας την ιστορία του «Up We Soar» συγκινήθηκα βαθιά από την εμπειρία αυτής της μητέρας και της κόρης της. Αντιμετώπισαν σκληρότατη δίωξη στην Κίνα, αλλά ανταποκρίθηκαν με καλοσύνη και εσωτερική δύναμη. Κάνοντας έτσι μεταμόρφωσαν το περιβάλλον τους και έφεραν ελπίδα στους γύρω τους. Αυτή η μητέρα και η κόρη δείχνουν ότι η καλοσύνη, όπως και το νερό, είναι μαλακή αλλά και δυνατή. Δεν μπορώ να δω πικρία σε αυτές. Δεν μπορώ να δω τραύμα. Μπορώ μόνο να νιώσω ενέργεια θερμή σαν τον ήλιο».

Το «Up We Soar» έκανε πρεμιέρα στις 20 Δεκεμβρίου στον ιστότοπο και στα κανάλια YouTube των Epoch Times και NTD.

Ο Γιαν Μα (αριστερά), σκηνοθέτης και παραγωγός, είναι ένας κινηματογραφιστής με έδρα στο Τορόντο παθιασμένος με τα ντοκιμαντέρ που αφορούν σημαντικά κοινωνικά ζητήματα του σύγχρονου κόσμου.
Η Γουεντζίνγκ Μα (καμία συγγένεια- δεξιά), συμπαραγωγός και συν-σεναριογράφος, είναι βραβευμένη κινηματογραφίστρια ντοκιμαντέρ με έδρα στη Νέα Υόρκη.

 

‘Up We Soar’
Σκηνοθέτης: Yan Ma
Πρωταγωνιστούν: Li Fuyao με τη φωνή της Sofie Wen (Μανδαρίνικα) και της Crystal Shi (Αγγλικά), Wang Huijuan με τη φωνή της Ma Wenjing (Μανδαρίνικα) και της Kay Rubacek (Αγγλικά)
Κατηγορία: G, Animation
Διάρκεια: 50 λεπτά
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 20 Δεκεμβρίου 2020
Αξιολόγηση: 3.5 από 5 αστέρια

Ακολουθήστε τον Μαρκ στο Twitter: @FilmCriticEpoch

Σχολιάστε