Πέμπτη, 25 Απρ, 2024
Η σολίστ Σιαοτσούν Τσί (Xiaochun Qi) παίζει το παραδοσιακό κινεζικό μουσικό όργανο Έρχου (Erhu) σε μία παράσταση του Shen Yun Performing Arts. Η κινεζική ιατρική από παλιά χρησιμοποιεί τη μουσική για τη θεραπεία παθήσεων του νου, του σώματος και της ψυχής

Θεραπεία με παραδοσιακή κινεζική μουσική

Σύμφωνα με την κινεζική ιατρική, ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορεί κανείς να κάνει για την υγεία του είναι να ακούει ζωντανή κλασική μουσική.

Στα Κινεζικά, η παραδοσιακή γραφή του χαρακτήρα «ιατρική» σχηματίζεται από τον χαρακτήρα «μουσική» και η κινεζική ιατρική χρησιμοποιεί από παλιά τη μουσική για να θεραπεύει ασθένειες του νου, του σώματος και της ψυχής.

Κάθε χρόνο, η οικογένειά μου παρακολουθεί το Shen Yun Performing Arts, έναν θίασο παραδοσιακού κινεζικού χορού με μια ολοκληρωμένη ορχήστρα που συνδυάζει τα δυτικά με τα παραδοσιακά κινεζικά μουσικά όργανα. Η επίδραση αυτής της μουσικής είναι πολύ μεγάλη και εμείς, καθώς και σχεδόν όλοι όσοι έχουν έρθει μαζί μας, νιώθουμε ανανεωμένοι μετά από την παρακολούθηση της παράστασης.

Οι Πέντε Τόνοι και τα ανθρώπινα όργανα

Μία από τις πιο κοινές κλίμακες της κινεζικής μουσικής είναι η πεντατονική κλίμακα. Οι τόνοι αυτής της κλίμακας είναι οι εξής: Γκονγκ (Gong) 宮, Σανγκ (Shang) 商, Τζουε (Jue) 角, Zhi 徵 και Γου (Yu) 羽 . Αντιστοιχούν στις νότες ντο, ρε, μι, σολ, και λα.

Η μουσική αυτής της κλίμακας μπορεί να είναι πολύ χαλαρωτική στο άκουσμά της, κι αυτό διότι δεν έχει καθόλου ημιτόνια, τα οποία προκαλούν ένταση.

Σύμφωνα με το πρώτο συστηματικό βιβλίο της κλασικής κινεζικής ιατρικής με τίτλο «Ο Εσωτερικός Κανόνας του Κίτρινου Αυτοκράτορα», αυτοί οι πέντε τόνοι έχουν μία συγκεκριμένη ενεργειακή σύνδεση με καθένα από τα πέντε κύρια όργανα του ανθρωπίνου σώματος. Ως εκ τούτου, θρέφουν και ενεργοποιούν διαφορετικά συστήματα του οργανισμού και ενισχύουν διαφορετικές νοητικές και συναισθηματικές καταστάσεις.

Γκονγκ 宮 (ντο): Ένα μουσικό κομμάτι με το Γκονγκ ως βασικό τόνο, τείνει να είναι γαλήνιο, σταθερό, απαλό και μαλακό. Όπως η γη, θρέφει ζωές και αγκαλιάζει τα πάντα.

Το Γκονγκ ενδυναμώνει την ενέργεια της σπλήνας, η οποία σε συνεργασία με εκείνη του στομάχου είναι υπεύθυνη για την πέψη, τον μεταβολισμό και την παραγωγή ενέργειας. Η σπλήνα θρέφει τους μυς και προλαμβάνει τις μελανιές και την αιμορραγία. Η σπλήνα, επίσης, ενδυναμώνει τη σκέψη μας και την ικανότητα να επεξεργαζόμαστε πληροφορίες.

Κατά συνέπεια, η μουσική με πολύ Γκονγκ είναι καλή για ανθρώπους που τείνουν να είναι νευρικοί, εμφανίζουν εύκολα μελανιές, έχουν αργό μεταβολισμό, κακή πέψη και κουράζονται εύκολα. Επίσης, απαλύνει τη στενοχώρια και ενισχύει τη συμπόνια.

Ένα παράδειγμα μουσικής με Γκονγκ είναι το κομμάτι “Ambushed from Ten Sides” (十面埋伏 ).

Σανγκ 商 (ρε): Ο ήχος του Σανγκ είναι αρμονικός, ενδυναμωτικός, αγνός και καθαρός. Το Σανγκ ενδυναμώνει την ενέργεια των πνευμόνων. Σε συνεργασία με το παχύ έντερο, οι πνεύμονες είναι υπεύθυνοι για την αναπνοή και τη διανομή ζωτικής ενέργειας (τσι) σε ολόκληρο το σώμα μέσω των αιμοφόρων αγγείων και των καναλιών ενέργειας.

Οι πνεύμονες επίσης φροντίζουν το δέρμα και τα μαλλιά, βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης και της απομάκρυνσης του νερού και προστατεύουν το σώμα από την παθογόνο ενέργεια του εξωτερικού περιβάλλοντος. Το συναίσθημα που αντιστοιχεί στους πνεύμονες είναι η θλίψη.

Συνεπώς, η μουσική με τον ήχο του Σανγκ είναι καλή για ανθρώπους που θρηνούν ή είναι λυπημένοι, για αυτούς που αρρωσταίνουν εύκολα και για αυτούς που έχουν προβλήματα με τον ρινικό κόλπο και το αναπνευστικό τους σύστημα.

Η μουσική με Σανγκ μπορεί να σε βοηθήσει να νιώσεις δυνατός εάν νιώθεις πνευματικά αδύναμος, και ενισχύει ένα αίσθημα αφοσίωσης και ελέγχου.

Ένα παράδειγμα μουσικής με τον τόνο Σανγκ είναι το “Cranes Cry in the Marshlands” (鶴鳴九皋).

Τζουε 角 (μι):Ο ήχος του Τζουε είναι ζωηρός, τονωτικός, και γεμάτος ζωή. Φθάνει ψηλά και μακριά και κινείται πάνω-κάτω απαλά και συνεχόμενα.

Ο τόνος του Τζουε ενδυναμώνει την ενέργεια του συκωτιού, που σε συνεργασία με τη χοληδόχο κύστη, είναι υπεύθυνη για την ελεύθερη κυκλοφορία της ενέργειας και του αίματος και ρυθμίζει την πέψη, την έμμηνο ρύση, τη διάθεση και τον ύπνο.

Ως εκ τούτου, η μουσική με Τζουε είναι κατάλληλη για ανθρώπους που έχουν κατάθλιψη ή είναι ευέξαπτοι, για αυτούς που έχουν πονοκεφάλους, πόνο, αϋπνία και υψηλή πίεση αίματος.

Το Τζουε επίσης βοηθά στον στρατηγικό σχεδιασμό και την κρίση, εξομαλύνει τον θυμό, τη δυσαρέσκεια και την απογοήτευση και βοηθά την όραση. Επίσης ενδυναμώνει την ανεκτικότητα και την καλοσύνη.

Ένα παράδειγμα μουσικής με τον τόνο Τζουε είναι το κομμάτι “Wonderful Moment” (春风得意) .

Τζι 徵 (σολ): Ο ήχος του Τζι είναι δυναμικός, τονωτικός και χαριτωμένα ευχάριστος. Το Τζι ενδυναμώνει την ενέργεια της καρδιάς, η οποία σε συνεργασία με το λεπτό έντερο, είναι υπεύθυνη για τις ανώτερες λειτουργίες του κεντρικού νευρικού συστήματος, περιλαμβανομένων της γνωστικής λειτουργίας, της αισθητηριακής αντίληψης και της γλώσσας.

Η καρδιά επίσης θρέφει τα αιμοφόρα αγγεία και βοηθά στην ανανέωση της επιδερμίδας του προσώπου.

Η μουσική με Τζι είναι κατάλληλη για ανθρώπους με κακή κυκλοφορία του αίματος, καρδιακά προβλήματα και κατάθλιψη. Εάν το σώμα είναι κρύο, η μουσική με τον τόνο Τζι το βοηθά να ζεσταθεί.

Η ακρόαση μουσικής με Τζι μπορεί επίσης να ενισχύσει το αίσθημα της ταπεινότητας και του σεβασμού.

Ένα παράδειγμα μουσικής με Τζι είναι το κομμάτι “Be Lofty, Step by Step” (步步高).

Γου 羽 (λα): Ο ήχος του Γου είναι δυναμικός και εξαγνιστικός, όπως ένας καταρράκτης ψηλά επάνω σε ένα μεγάλο βουνό.

Το Γου ενδυναμώνει την ενέργεια των νεφρών, τα οποία σε συνεργασία με την ουροδόχο κύστη είναι υπεύθυνα για την απορρόφηση και την απομάκρυνση του νερού, καθώς και για την ενέργεια που θρέφει τον εγκέφαλο, τα κόκαλα και τα μαλλιά.

Τα νεφρά είναι υπεύθυνα για τη σεξουαλική λειτουργία και τη σύλληψη και επίσης βοηθούν την ακοή.

Η μουσική με Γου είναι καταλληλη για ανθρώπους που θέλουν να ενισχύσουν τον αυτοέλεγχο, τη σωματική ευκινησία, τη γονιμότητα, την εξυπνάδα, τη μνήμη και τη συγκέντρωση. Ενισχύει τη θέληση και απομακρύνει τον φόβο και μπορεί να προτρέψει τους ανθρώπους στο να προσφέρουν.

Ένα παράδειγμα μουσικής με Γου είναι το κομμάτι “Autumn Moon in Han Palace” (汉宫秋月).

Όταν διαλέγετε να δείτε μία παράσταση, θυμηθείτε ότι σύμφωνα με την κινεζική ιατρική, η παραδοσιακή ή η κλασική μουσική είναι η καλύτερη. Με τον ίδιο τρόπο που η αρμονική μουσική μπορεί να καταπραΰνει και να θεραπεύσει, η μη αρμονική μουσική μπορεί να είναι ενοχλητική και επιβλαβής.

Ο Δρ. Γιανγκ (Yang) είναι ψυχίατρος και τέταρτης γενιάς ιατρός της κινεζικής ιατρικής.

Σχετικά με το Shen Yun Performing Arts

Το Shen Yun Performing Arts είναι μία εταιρία κλασικού κινεζικού χορού που εδρεύει στη Νέα Υόρκη των Η.Π.Α. κι αποστολή της είναι να αναβιώσει τα 5000 χρόνια παραδοσιακών κινεζικών τεχνών και θεϊκά εμπνευσμένου πολιτισμού.

ShenYunPerformingArts.org

Επιμέλεια κειμένου Κωνσταντία Παπαϊωάννου

Διαβάστε επίσης:

Κλασική μουσική – Θεραπεία όχι μόνο για την ψυχή

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε