Σάββατο, 27 Απρ, 2024
Ο Χάντερ Μπάιντεν, γιος του πρώην αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν, περιμένει την έναρξη του λόγου του πατέρα του στο Center College στο Ντάνβιλ, στις 11 Οκτωβρίου 2012. (Pablo Martinez Monsivais / AP Photo)

Έκθεση του Κογκρέσου: Ο γιος του Τζο Μπάιντεν συνδεόταν με Ρώσους και Κινέζους υπηκόους, ενώ ο πατέρας του ήταν αντιπρόεδρος

Ο γιος του πρώην Αμερικανού αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν συμμετείχε σε εκατομμυρίων δολαρίων «ύποπτες οικονομικές συναλλαγές» με συνεργάτες και ξένους, συμπεριλαμβανομένης της συζύγου του πρώην δημάρχου της Μόσχας και ατόμων με δεσμούς με το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα, σύμφωνα με νέα έκθεση του Κογκρέσου.

Οι συναλλαγές του Χάντερ Μπάιντεν εγείρουν ανησυχίες για σύγκρουση συμφερόντων, καθώς και ανησυχίες σχετικά με εγκλήματα, αντικατασκοπεία και εκβιασμούς, σύμφωνα με την κοινή έκθεση της Επιτροπής Εσωτερικής Ασφάλειας και Κυβερνητικών Υποθέσεων και Οικονομικών Επιτροπών της Γερουσίας.

«Τα αρχεία που ήρθαν στα χέρια των επιτροπών δείχνουν συνεπείς, σημαντικές και εκτεταμένες οικονομικές διασυνδέσεις μεταξύ των Χάντερ Μπάιντεν, Τζέιμς Μπάιντεν, Σάρα Μπάιντεν, Ντέβον Άρτσερ και Κινέζων υπηκόων που συνδέονται με το κομμουνιστικό καθεστώς και τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό (PLA) καθώς και άλλων ξένων υπηκόων με αμφίβολο υπόβαθρο», σύμφωνα με την έκθεση, η οποία κυκλοφόρησε την Τετάρτη.

Ο Τζέιμς Μπάιντεν είναι αδελφός του Τζο Μπάιντεν. Η Σάρα Μπάιντεν είναι σύζυγος του Τζέιμς και ο Άρτσερ είναι ένας εκ των επιχειρηματικών συνεργατών του Χάντερ Μπάιντεν.

Ο Μπάιντεν ήταν αντιπρόεδρος μέχρι και το 2016. Τώρα είναι ο υποψήφιος πρόεδρος των Δημοκρατικών.

Ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν (Κέντρο) περιοδεύει σε ένα δρομάκι του Χούτονγκ με τον γιο του Χάντερ Μπάιντεν (Αριστερά) και την εγγονή του Φίνεγκαν Μπάιντεν (Δεξιά), κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης στο Πεκίνο στις 5 Δεκεμβρίου 2013. (Andy Wong-Pool / Getty Images)

 

Επικεφαλής της έρευνας είναι ο πρόεδρος των οικονομικών Τσακ Γκράσλεϊ (Ρ-Άιοβα) και ο πρόεδρος της εσωτερικής ασφάλειας Ρον Τζόνσον (Ρ-Ουισκόνσιν).

Τα βασικά ευρήματα που προκύπτουν είναι ότι ο Τζορτζ Κεντ, πρώην αναπληρωτής αρχηγός αποστολής στην αμερικανική πρεσβεία στο Κίεβο της Ουκρανίας, εξέφρασε ανησυχίες στους αξιωματούχους του γραφείου του Τζο Μπάιντεν στις αρχές του 2015 σχετικά με την σύγκρουση συμφερόντων που προκύπτει από τη θέση του Χάντερ Μπάιντεν στο διοικητικό συμβούλιο της Μπουρίσμα, μιας ουκρανικής εταιρείας.

«Η παρουσία του Χάντερ Μπάιντεν στο διοικητικό συμβούλιο της Μπουρίσμα είναι μια πολύ άβολη κατάσταση για όλους τους Αμερικανούς αξιωματούχους που προωθούν μια ατζέντα κατά της διαφθοράς στην Ουκρανία», έγραψε ο Κεντ σε ένα μέηλ το επόμενο έτος στους συναδέλφους του.

Οι ανησυχίες αυτές δεν αντιμετωπίστηκαν, σύμφωνα με την έκθεση.

Τον Οκτώβριο του 2015, ο αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών Άμος Χόχσταϊν εξέφρασε τις ανησυχίες του με τον τότε αντιπροέδρο Μπάιντεν και τον Χάντερ Μπάιντεν ότι η θέση στη Μπουρίσμα επιτρέπει ρωσικές προσπάθειες παραπληροφόρησης και βάζει σε κίνδυνο υπονόμευσης την αμερικανική πολιτική στην Ουκρανία, σύμφωνα με την έκθεση.

Ο Χάντερ Μπάιντεν συμμετείχε στο διοικητικό συμβούλιο της Μπουρίσμα την ίδια περίοδο που ο ιδιοκτήτης της εταιρείας φέρεται να πλήρωσε 7 εκατομμύρια δολάρια σε αξιωματούχους που εργάζονταν υπό τον γενικό εισαγγελέα της Ουκρανίας για να κλείσουν την υπόθεση εναντίον του ιδιοκτήτη. Ο Κεντ είπε ότι η δωροδοκία πληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2014 και ότι ανέφερε τον ισχυρισμό στο FBI μόλις το έμαθε.

Ο γερουσιαστής Τσακ Γκράσλεϊ (Ρ-Άιοβα) στο Καπιτώλιο στην Ουάσινγκτον στις 11 Ιουνίου 2019. (Anna Moneymaker / Getty Images)

 

Ο Χάντερ Μπάιντεν και ο Άρτσερ έλαβαν 4 εκατομμύρια δολάρια για τη συμμετοχή τους στο διοικητικό συμβούλιο της Μπουρίσμα. Αυτοί και άλλα μέλη της οικογένειας Μπάιντεν έλαβαν επίσης εκατομμύρια δολάρια από ξένους υπηκόους με αμφίβολο υπόβαθρο, ανέφεραν οι επιτροπές της Γερουσίας.

Ο Άρτσερ, για παράδειγμα, έλαβε 142.300$ από έναν υπήκοο του Καζακστάν, για την υποτιθέμενη αγορά ενός αυτοκινήτου, την ίδια μέρα που ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν απευθύνθηκε σε Ουκρανούς νομοθέτες στο Κίεβο.

Ο Χάντερ Μπάιντεν έλαβε 3,5 εκατομμύρια δολάρια από την Έλενα Μπατουρίνα, τη χήρα του πρώην δημάρχου της Μόσχας, και εκατομμύρια δολάρια από επιχειρηματικές συναλλαγές με άτομα που συνδέονται με το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα και τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό.

Ο Χάντερ Μπάιντεν επίσης «πλήρωσε γυναίκες που ήταν υπήκοοι της Ρωσίας ή άλλων χωρών της Ανατολικής Ευρώπης οι οποίες φαίνεται να συνδέονται με ένα «κύκλωμα πορνείας και εμπορίας ανθρώπων στην Ανατολική Ευρώπη», αναφέρει η έκθεση.

Ο Άντριου Μπέιτς, εκπρόσωπος της εκστρατείας του Μπάιντεν, δήλωσε την Τετάρτη ότι η έρευνα «έκλεψε» τον χρόνο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης από την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19.

«Γιατί; Για να επιδοτήσουμε μια ξένη επίθεση ενάντια στην κυριαρχία των εκλογών μας με δολάρια φορολογουμένων – μια επίθεση βασισμένη σε μια μακρά αναπόδεικτη, σκληρή θεωρία συνωμοσίας δεξιών με επικεφαλή τον ίδιο τον διεφθαρμένο γερουσιαστή Τζόνσον με τον γερουσιαστή να έχει  δηλώσει ρητώς ότι επιχειρεί να το εκμεταλλευτεί για να διασώσει την εκστρατεία επανεκλογής του Ντόναλντ Τραμπ», δήλωσε ο Μπέιτς.

Οι αμερικανοί γερουσιαστές Ρον Τζόνσον, Τζον Μπαράσο και Κρις Μέρφι παρευρίσκονται σε ενημέρωση μετά από τη συνάντησή τους με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι στο Κίεβο της Ουκρανίας, στις 14 Φεβρουαρίου 2020. (Valentyn Ogirenko / Reuters)

 

Οι πρόεδροι υπερασπίστηκαν την έρευνα τις τελευταίες εβδομάδες.

Την Τετάρτη, έγραψαν ότι η Επιτροπή Εσωτερικής Ασφάλειας και Κυβερνητικών Υποθέσεων είναι εξουσιοδοτημένη να μελετά ή να διερευνά «την αποτελεσματικότητα και την οικονομία των λειτουργιών όλων των κλάδων της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής ύπαρξης… διαφθοράς ή ανήθικων πρακτικών… [και] συγκρούσεων συμφερόντων». Η Επιτροπή Οικονομικών της Γερουσίας έχει δικαιοδοσία επί της κυβέρνησης των ΗΠΑ και του Υπουργείου Οικονομικών, η οποία περιλαμβάνει τη δικαιοδοσία εποπτείας για πιθανά οικονομικά εγκλήματα, πρόσθεσαν.

Ο Χάντερ Μπάιντεν τον Οκτώβριο του 2019 υπερασπίστηκε τη δουλειά του με τη Μπουρίσμα και  την Κίνα.

«Νομίζω ότι ήταν κακή κρίση εκ μέρους μου. Νομίζω ότι ήταν κακή κρίση γιατί δεν πιστεύω τώρα όταν  κοιτάζω πίσω – ξέρω ότι υπήρχε –  ότι έκανα κάτι κακό. Ωστόσο, ήταν κακή κρίση να βρίσκομαι στη μέση κάτι που είναι… ένας βάλτος όπως κι αν το δεις; Ναι,» είπε στο ABC News.

«Έδωσα το έναυσμα σε μερικούς πολύ ανήθικους ανθρώπους να ενεργήσουν με παράνομους τρόπους για να προσπαθήσουν να κάνουν ζημιά στον πατέρα μου. Εκεί έκανα το λάθος. Επομένως, αναλαμβάνω την πλήρη ευθύνη για αυτό. Έκανα κάτι ακατάλληλο; Όχι, με κανένα τρόπο. Όχι, με κανένα τρόπο.»

Κατά τη διάρκεια αυτής της συνέντευξης, άλλαξε την απάντησή του σχετικά με το αν είχε συζητήσει τις επιχειρηματικές του συναλλαγές με τον πατέρα του.

Ακολουθήστε τον Zachary στο Twitter: @zackstieber

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε