Παρασκευή, 26 Απρ, 2024
Εμπορευματοκιβώτια φορτώνονται στο Τόκιο στις 21 Μαΐου 2014. (Yoshikazu Tsuno / AFP / Getty Images)

Ειδικοί: Ιαπωνία, Ινδία και Αυστραλία σχεδιάζουν μια νέα παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού για να αντιμετωπίσουν την Κίνα

Ενημέρωση: 11 Σεπτεμβρίου

Η Ιαπωνία, η Ινδία και η Αυστραλία σχεδιάζουν ένα νέο παγκόσμιο δίκτυο εφοδιασμού και εργάζονται πάνω σε  μια πρωτοβουλία που ονομάζεται Supply Chain Resilience Initiative (SCRI) με σκοπό να μειωθεί η εξάρτηση από την Κίνα, λένε οι ειδικοί.

Η πρωτοβουλία είναι αποτέλεσμα της αναδυόμενης γεωπολιτικής κατάστασης στον -μετά τον κορωνοϊό- κόσμο, όπως αναφέρουν εκπρόσωποι των χωρών.

Ο Σατόρου Ναγκάο, μέλος του Ινστιτούτου Hudson και ειδικός πάνω σε θέματα ασφάλειας στη συνεργασία Ινδίας-ΗΠΑ-Ιαπωνίας, δήλωσε στην Epoch Times: «Αυτή η συνεργασία σχετίζεται με την τρέχουσα πολιτική των ΗΠΑ προς την Κίνα».

«Η Ουάσιγκτον έχει την επιδίωξη να εμποδίσει το Πεκίνο από το να αποκτήσει τον απαιτούμενο πλούτο για τον γρήγορο εκσυγχρονισμό του στρατού του».

Ενώ οι διαπραγματεύσεις για την SCRI βρίσκονται επί του παρόντος σε αρχικά στάδια, η Ιαπωνία επιδιώκει κάποια στιγμή να κάνει ένα βήμα παραπέρα, ανέφεραν οι Japan Times.

Εν τω μεταξύ, η ιαπωνική κυβέρνηση επιδοτεί ορισμένες εταιρείες της που εξαρτώνται από την κινεζική αλυσίδα εφοδιασμού, για να τις μετατοπίσει ή να τις επεκτείνει στην Ιαπωνία ή σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας. Περίπου 87 εταιρείες συμμετέχουν μέχρι αυτήνν τη στιγμή.

Η SCRI είναι μια «τολμηρή πολιτική ανακοίνωση», αλλά πρέπει ακόμη η παγκόσμια κοινότητα να αναπτύξει μια επιχειρησιακή σαφήνεια σχετικά με αυτήν, δήλωσε ο Πάτρικ Ντατάνι, σύμβουλος του think tank Bridge India με έδρα το Λονδίνο και διευθύνων σύμβουλος της Ομάδας Πολιτικής Οικονομίας.

«Η Ινδία έχει υπερηφανευθεί στο παρελθόν για τη μη ευθυγράμμισή της, αλλά αυτή η τολμηρή κίνηση σηματοδοτεί την περαιτέρω απομάκρυνση», δήλωσε ο Ντατάνι, ο οποίος είναι πρώην επικεφαλής του Ηνωμένου Βασιλείου της Ομοσπονδίας Ινδικών Εμπορικών & Βιομηχανικών Επιμελητηρίων.

«Από την άλλη πλευρά, οι τρεις χώρες έχουν αναπτύξει στενότερες σχέσεις στον τομέα της ασφάλειας στη θάλασσα μέσω του Quad, οπότε αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μια φυσική πολιτική εξέλιξη στον οικονομικό χώρο».

Το Quad αναφέρεται σε ένα στρατηγικό φόρουμ που περιλαμβάνει τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αυστραλία, την Ινδία και την Ιαπωνία.

Ενώ η πανδημία έθεσε σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την αξιοπιστία της Κίνας ως προμηθευτή, αυτός δεν είναι ο μόνος παράγοντας που οδηγεί στο SCRI. Οι επιδεινούμενες εμπορικές και διπλωματικές σχέσεις καθεμιάς από αυτές τις χώρες με την Κίνα προκαλούν επίσης ανησυχία, λένε οι ειδικοί.

Ο Ναγκάο είπε ότι η επιρροή της Κίνας σε όλο τον κόσμο είναι αποτέλεσμα του πλούτου της και των δανείων της σε μικρές χώρες που τις οδηγούν στο χρέος.

«Χώρες με σημαντικές κινεζικές επενδύσεις (και χρέος) διστάζουν επίσης να επικρίνουν το Πεκίνο, ακόμη και όταν παραβιάζει τους διεθνείς κανόνες. Για αυτόν τον λόγο, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα χρησιμοποιήσουν εμπορικούς πολέμους, οικονομικές κυρώσεις ή άλλα μέσα σε μια προσπάθεια να αποδυναμώσουν την Κίνα οικονομικά», είπε.

«Πώς πρέπει να ανταποκριθούν η Ιαπωνία, η Ινδία και η Αυστραλία; Δεν πρέπει να εξαρτώνται οικονομικά από την Κίνα. Μακροπρόθεσμα, πρέπει να μειώσουν την οικονομική τους εξάρτηση για να μην είναι επιβάτες ενός πλοίου που βουλιάζει. Επομένως, είναι αναπόφευκτο».

[give_form id=”3924″]

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε