Παρασκευή, 29 Μαρ, 2024
Ο κωμικός ηθοποιός Γκούο Ντεγκάνγκ, αριστερά (φωτογραφία χωρίς ημερομηνία, Getty Images)

Εντείνει τον έλεγχο η Κίνα στις ζωντανές παραστάσεις

Του Alex Wu

Μετάφραση: Αλία Ζάε

Το ΚΚΚ (Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας) εξαπλώνει τη λογοκρισία του: από το ίντερνετ, τα βίντεο, την τηλεόραση και τις εκδόσεις σε ζωντανές παραστάσεις, όπως πχ. μουσικής ραπ ή συζητήσεων.

Τα ζωντανά σόου, όπως τα τοκ σόου, οι συζητήσεις και τα θεατρικά έχουν πλέον να αντιμετωπίσουν έλεγχο περιεχομένου και επί τόπου εποπτεία, σύμφωνα με τις τελευταίες αποφάσεις του ΚΚΚ. Οι χρήστες του διαδικτύου επέκριναν αυτήν την πολιτική με σχόλια όπως «ό,τι είναι καλό, θα καταστραφεί» και «ό,τι γίνεται δημοφιλές, πρέπει να λογοκριθεί».

Στις 16 Σεπτεμβρίου, το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού εξέδωσε την «Ανακοίνωση για την εμβάθυνση της μεταρρύθμισης της ‘Αντιπροσωπείας, της Διοίκησης και των Υπηρεσιών’ με σκοπό την υποστήριξη της ευημερίας του τομέα των παραστάσεων», με την οποία ζητούσε από τα τμήματα διαδικτυακών υπηρεσιών να προσλάβουν ειδικό προσωπικό για την επιθεώρηση περιεχομένου και σχολίων, με την αρμοδιότητα της άμεσης διαγραφής, φραγής ή αποσύνδεσης κάθε υλικού απαγορευμένου από τον νόμο και τους κανονισμούς. Εν τω μεταξύ, οι πληροφορίες θα φυλάσσονται για τουλάχιστον 60 ημέρες για μελλοντική αναφορά.

Η διαχείριση των ατομικών ζωντανών παραστάσεων σε κανάλια γίνεται σύμφωνα με τα «διοικητικά μέτρα για τη λειτουργία των διαδικτυακών παραστάσεων».

Η ανακοίνωση απαιτεί επιπλέον πιο εντεταμένη επιθεώρηση περιεχομένου συγκεκριμένων θεμάτων των παραστατικών τεχνών, τα οποία συμπεριλαμβάνουν σημαντικά επαναστατικά και ιστορικά θέματα, σημαντικά θέματα γύρω από τη λήψη αποφάσεων και την στρατιωτική ανάπτυξη του Κόμματος και του κράτους, εθνικά και θρησκευτικά θέματα, ήρωες και μάρτυρες.

Επιπροσθέτως, η ανακοίνωση τονίζει την εποπτεία σε παραστάσεις-κλειδιά με έμφαση στον έλεγχο και την εξέταση των προγραμμάτων ηλεκτρονικής και ραπ μουσικής. Οι απαιτήσεις για την αύξηση του ελέγχου και της επιτήρησης των παραστάσεων ισχύουν και για τις λεπτομέρειες του περιεχομένου των παραθύρων που εμφανίζονται στις οθόνες όπως και για τους διαδραστικούς συνδέσμους. Αν το πρόγραμμα μεταδίδεται ζωντανά, πρέπει να παρακολουθείται από ένα εντεταλμένο άτομο και το περιεχόμενο που δεν ανταποκρίνεται στα πρότυπα των Αρχών πρέπει να διαγράφεται εγκαίρως, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Όσον αφορά τις παραστάσεις σε μικρά θέατρα, δίνεται έμφαση στον έλεγχο του περιεχομένου και στην επιτόπια εποπτεία των προγραμμάτων γλώσσας, όπως τα τοκ σόου, οι συζητήσεις, τα αβάν-γκαρντ θεατρικά έργα και τα πειραματικά θέατρα. Για τις παραστατικές τέχνες που απευθύνονται στους τουρίστες, τα μουσικά προγράμματα και τις παραστάσεις Live House, οι οργανισμοί πρέπει να κάνουν αίτηση για έγκριση και να συμπεριληφθούν στην εποπτεία.

Φραγή σε πολλές εγχώριες παραστάσεις

Τους τελευταίους μήνες έχουν γίνει πολλές αλλαγές στη λογοκρισία των ζωντανών προγραμμάτων. Για παράδειγμα, τον περασμένο Αύγουστο, λόγω της οδηγίας του Κινέζου ηγέτη Σι Τζινπίνγκ για τη μείωση των διατροφικών απορριμμάτων, σταμάτησαν όλες οι ζωντανές μεταδόσεις των προγραμμάτων της χώρας που περιλάμβαναν κατανάλωση τροφής. Σήμερα, στις πλατφόρμες των κινέζικων δημοφιλών ζωντανών προγραμμάτων, όπως η Huya και η Kuaishou, δεν υπάρχουν αποτελέσματα για «σόου φαγητού» [mukbang]. Παράλληλα, εκατοντάδες απαγορευμένων λέξεων έχουν προστεθεί στη μαύρη λίστα της πλατφόρμας ζωντανής μετάδοσης, χωρισμένες σε έξι κατηγορίες και πολλές υποκατηγορίες.

Τον Ιούλιο του 2019, το δημοφιλές ζωντανό σόου «Great Tang Leiyin Temple» απαγορεύτηκε μετά από κατηγορίες των Αρχών για «ανάρτηση άρθρων και βίντεο με τρομακτικό, χυδαίο και πορνογραφικό περιεχόμενο και για ανέντιμο παιχνίδι με τη λογοκρισία». Όμως οι χρήστες του διαδικτύου [netizens] έχουν διαφορετική γνώμη και σχόλια για το σόου αναφέρουν πως «μιλούν για τα κοινωνικά θέματα που απασχολούν την Κίνα. Σοκάρουν τους ανθρώπους. Τους ακούω με μεγάλο ενδιαφέρον» και «έχουν πολλές γνώσεις και αφηγηματικές ικανότητες, είναι ευχάριστο να το ακούς».

Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece

 

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε