Τρίτη, 19 Μαρ, 2024
Λεπτομέρεια από τον πίνακα "Ο Ταο Γκου απαγγέλει ένα ποίημα", Τανγκ Γιν. Μουσείο National Palace, Ταϊπέι. (Δημόσιος τομέας)

Κατανοώντας το κάρμα

Μια ιστορία από την αρχαία Κίνα την εποχή της δυναστείας Τσινγκ

Στην εποχή της δυναστείας Τσινγκ, ο Τζάο Ντεφάνγκ, πατέρας τριών γιών, ζούσε μια ευτυχισμένη ζωή και αισθανόταν ιδιαίτερα τυχερός που όλοι του οι γιοι ήταν παντρεμένοι.
Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του εορτασμού των εξηκοστών γενεθλίων του, ο Τζάο ομολόγησε στους τρεις γιους του ότι όταν είχε πρωτοανοίξει την οικογενειακή επιχείρηση, είχε σκόπιμα πειράξει τη ζυγαριά του ώστε να παραπλανεί τους προμηθευτές και τους πελάτες του. Κάθε φορά που αγόραζε κάτι, η ζυγαριά έδειχνε λιγότερο βάρος, και κάθε φορά που πουλούσε κάτι σε κάποιον πελάτη, η ζυγαριά έδειχνε περισσότερο.

«Αυτός ήταν ο λόγος που ο προμηθευτής βαμβακιού χρεοκόπησε όταν αγόρασα από εκείνον τόνους βαμβάκι. Προσπάθησε απεγνωσμένα να σώσει την επιχείρησή του, αλλά πέθανε από τύφο πριν από 20 χρόνια. Μέχρι σήμερα λυπάμαι για αυτόν», δήλωσε ο Τζάο.

«Υπήρχε επίσης κι ένας έμπορος βοτάνων που πέθανε αφότου τον εξαπάτησα με τη ζυγαριά μου. Υπήρξαν και άλλοι, αλλά αυτοί οι δύο ήταν οι πιο σοβαρές περιπτώσεις. Ακόμα κι αν πλέον απολαμβάνω πολύ πλούτο και ζω μια ευτυχισμένη ζωή, όταν σκέφτομαι τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους λόγω των πράξεών μου, αισθάνομαι τόσο ένοχος που δεν μπορώ να κοιμηθώ τα βράδια».

«Για να γαληνέψει ο νους μου, έχω πλέον αποφασίσει να καταστρέψω αυτήν τη ζυγαριά μπροστά σε όλους σας και ορκίζομαι ότι θα συμπεριφέρομαι έντιμα από τώρα και στο εξής».

Οι γιοι του ασπάστηκαν την απόφασή του. «Πατέρα, αυτός είναι ο σωστός τρόπος για να χειριστείς τα πράγματα. Στηρίζουμε όλοι την απόφασή σου», είπε με χαρά ο ένας γιος. Έτσι, ο Τζάο έσπασε αμέσως την «πειραγμένη» του ζυγαριά και κράτησε την υπόσχεσή του να συμπεριφέρεται έντιμα και να κάνει καλές πράξεις από τότε και στο εξής.

Ωστόσο, όχι πολύ καιρό μετά, η οικογένεια του Τζάο αντιμετώπισε κακοτυχίες. Πρώτα, ο μεγαλύτερος γιος του πέθανε από μια ξαφνική ασθένεια. Στη συνέχεια, ο δεύτερος γιος του, επίσης, πέθανε από μια μυστηριώδη αρρώστια και η χήρα σύζυγός του πήγε να ζήσει με έναν άλλον άντρα. Στη συνέχεια, ο τρίτος γιος του αρρώστησε ξαφνικά και πέθανε λίγο αργότερα. Η σύζυγος του τρίτου γιου του ήταν έγκυος εκείνη την εποχή.
Έχοντας περάσει από όλες αυτές τις αναπάντεχες συμφορές, ο Τζάο αισθάνθηκε πολύ λυπημένος και βρισκόταν σε σύγχυση.

«Όταν εξαπατούσα τους άλλους, ζούσα μια ευτυχισμένη ζωή με όλα τα παιδιά μου γύρω μου», παραπονέθηκε. «Τώρα όμως που προσπαθώ όσο μπορώ να είμαι ένας καλός άνθρωπος, οι συμφορές με βρίσκουν η μία μετά την άλλη. Φαίνεται πως η παλιά κινεζική παροιμία “το καλό ανταμοίβεται και το κακό τιμωρείται” είναι εντελώς λάθος».

Οι γείτονες του Τζάο λυπήθηκαν για τον ίδιο και την οικογένειά του.
Μια μέρα, έπιασαν οι πόνοι του τοκετού τη νύφη του Τζάο. Ωστόσο, μετά από τρεις ημέρες πόνων, το μωρό δεν γεννιόταν. Πολλές μαίες ήρθαν στο σπίτι, χωρίς καμιά τους να μπορεί να κάνει κάτι.
Ο Τζάο γινόταν όλο και πιο ανήσυχος. Εν τω μεταξύ, ένας μοναχός χτύπησε την πόρτα του ζητώντας ελεημοσύνη. Η οικονόμος του Τζάο προσπάθησε να διώξει τον μοναχό, αλλά ο μοναχός της είπε ότι είχε ένα ειδικό φάρμακο για την οικογένεια. Ο μοναχός κλήθηκε αμέσως μέσα ως επίτιμος καλεσμένος.

«Είμαι ένας περιπλανώμενος μοναχός. Πάω όπου με πηγαίνει η μοίρα», είπε ο μοναχός στον Τζάο. Ύστερα, έδειξε το φάρμακο στον Τζάο και εκείνος ζήτησε απο την υπηρέτρια να το δώσει γρήγορα στη νύφη του. Λίγα λεπτά αργότερα, η υπηρέτρια τού ανέφερε ότι η νύφη του είχε γεννήσει αγόρι, αφότου είχε πάρει το φάρμακο.

Ο Τζάο ήταν ενθουσιασμένος. Εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον μοναχό και έκανε μια μεγάλη γιορτή προς τιμήν του το ίδιο βράδυ.
Κατά τη διάρκεια του δείπνου, ο Τζάο ρώτησε τον μοναχό: «Αγαπητέ Δάσκαλε, θα μπορούσα να σας απασχολήσω με ένα ζήτημα που δεν μπορώ να καταλάβω για αρκετό καιρό;» Ο μοναχός έγνευσε καταφατικά.

Με έναν βαθύ αναστεναγμό, ο Τζάο είπε στον μοναχό: «Ντρέπομαι που θα το πω, αλλά ξεκίνησα την επιχείρησή μου, χρησιμοποιώντας μια “πειραγμένη” ζυγαριά για να εξαπατώ τους άλλους. Αποφάσισα πέρυσι να αλλάξω και να γίνω καλός άνθρωπος και έτσι κατέστρεψα τη ζυγαριά. Ωστόσο, λίγο μετά την καταστροφή της, άρχισαν να με βρίσκουν πολλές συμφορές».

«Έχασα τρεις γιους σε διάστημα έξι μηνών, και οι δύο από τις νύφες μου μας άφησαν. Ευτυχώς, η τρίτη μου νύφη μου χάρισε αυτόν τον εγγονό. Γιατί συνέβαινε να έχω μια ευτυχισμένη οικογένεια όταν εξαπατούσα τους άλλους, ενώ μόλις αποφάσισα να γίνω καλός, όλες αυτές οι κακοτυχίες χτύπησαν την πόρτα μας;»

Ο μοναχός γέλασε αφότου άκουσε την ιστορία του Τζάο και απάντησε: «Μην αφήνεις τη φαντασία σου αχαλίνωτη. Τα ουράνια είναι στην πραγματικότητα δίκαια με μας. Ο μεγαλύτερος γιος σου ήταν η μετενσάρκωση του προμηθευτή βαμβακιού που πέθανε αφότου τον εξαπάτησες, ενώ ο δεύτερος γιος σου ήταν η μετενσάρκωση του πωλητή βοτάνων».

«Ο τρίτος σου γιος, επίσης, ήρθε λόγω όλων των κακών πράξεων που είχες συσσωρεύσει. Και οι τρεις γιοι ήρθαν σε αυτόν τον κόσμο για να καταστρέψουν οικονομικά εσένα και την οικογένειά σου, ώστε να υπέφερες από πείνα στα γηρατειά σου. Ωστόσο, από τη στιγμή που αποφάσισες να κάνεις το καλό, οι θεοί έδειξαν συμπόνια προς εσένα και κάλεσαν πίσω τους τρεις γιους σου. Μπόρεσες και ξέφυγες από τη μοίρα σου».

Μόλις το άκουσε αυτό, ο Τζάο αισθάνθηκε σαν να είχε ξυπνήσει από ένα όνειρο. Ευχαρίστησε τον μοναχό που του εξήγησε την κατάσταση και επιπλέον τον ρώτησε εάν και ο εγγονός του είχε έρθει για να συλλέξει περισσότερα χρέη από αυτόν.

«Όλα σου τα χρέη ξεπληρώθηκαν με την τελευταία σειρά ατυχιών», απάντησε ο μοναχός με ένα χαμόγελο. «Αυτός ο εγγονός πρόκειται να φέρει τύχη και ευτυχία στην οικογένειά σου. Πρόκειται να απολαύσει φήμη απλά και μόνο επειδή αποφάσισες να κάνεις κάτι καλό για τους άλλους. Αυτή είναι η ανταμοιβή που κέρδισες επειδή ήσουν καλός».

Ο Τζάο ήταν πολύ ικανοποιημένος και έγινε πιο αποφασισμένος να κάνει καλές πράξεις για το υπόλοιπο της ζωής του.
Αυτή η ιστορία υποστηρίζει το παλιό κινεζικό ρητό: «Αν μια καλή οικογένεια έχει μερικές δοκιμασίες, μπορεί να οφείλεται στο ότι ξεπληρώνει κάρμα ή χρέη από τους προγόνους της. Μόλις το χρέος ξεπληρωθεί, θα απολαύσει μια ευτυχισμένη ζωή».

Ακολουθήστε την Epoch Times στο Twitter: @EpochTimesGr

Αμερόληπτα και ανεξάρτητα νέα

Η Epoch Times είναι αμερόληπτη και βασίζεται σε αξίες. Πιστεύουμε ότι η αληθινή δημοσιογραφία στηρίζεται σε ηθικές αρχές. Επικεντρωνόμαστε σε σημαντικά ζητήματα και σε πολιτικές και τον αντίκτυπό τους, όχι σε κομματική μεροληψία. Δεν ακολουθούμε την ανήθικη τάση της δημοσιογραφίας που υπηρετεί μια ατζέντα, αλλά αντ’ αυτού χρησιμοποιούμε τις αρχές μας Αλήθεια και Παράδοση ως πυξίδα για να γράφουμε με ειλικρίνεια.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε