Ενημέρωση: 13 Οκτωβρίου
ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ — Καθώς ο αριθμός των φορέων του ιού της Γουχάν ολοένα και αυξάνεται παγκοσμίως, αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου προτείνουν την μη επιβολή ενός δεύτερου γύρου κλεισίματος, λέγοντας ότι είναι «εξαιρετικά επιβλαβές» για τη δημόσια υγεία και την οικονομία μακροπρόθεσμα.
«Αυτό που υποστηρίζει η επιστημονική κοινότητα στις υψηλότερες βαθμίδες παγκοσμίως, ευθυγραμμίζεται πλήρως με αυτά που εδώ και μήνες λέει ο πρόεδρος», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης.
Από τον Μάρτιο, οι στρατηγικές του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ επικεντρώνονται στην προστασία των ευπαθών ομάδων, στο άνοιγμα των σχολείων και στην αποκατάσταση της κοινωνίας, δήλωσε ο αξιωματούχος.
Η στρατηγική του προέδρου ευθυγραμμίζεται με αυτό που υποστηρίζουν «κορυφαίοι επιδημιολόγοι και ειδικοί σε θέματα κοινωνικής υγείας, δηλαδή ότι οι καραντίνες δεν εξαλείφουν τον ιό. Οι καραντίνες είναι εξαιρετικά επιβλαβείς».
Την περασμένη εβδομάδα, αρκετοί ιατρικοί ερευνητές, υγειονομικοί επιστήμονες και ιατροί υπέγραψαν την Διακήρυξη του Great Barrington, η οποία αναφέρει ότι «οι τρέχουσες πολιτικές καραντίνας παράγουν καταστροφικές επιπτώσεις στη βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη δημόσια υγεία».
Μέχρι και τις 12 Οκτωβρίου, περισσότεροι από 8.700 ιατρικοί ερευνητές, 22.000 ιατροί και 380.000 ενδιαφερόμενοι πολίτες παγκοσμίως υπέγραψαν την δήλωση. Στους υπογράφοντες περιλαμβάνεται ο Δρ. Μάρτιν Κούλντροφ (Martin Kulldorff), καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, η Δρ. Σουνέτρα Γκούπτα (Sunetra Gupta), καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και ο Δρ. Τζέι Μπατατσάρια (Jay Bhattacharya), καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ.
Διαβάστε επίσης
«Η προστασία των ευπαθών ομάδων θα πρέπει να είναι ο κεντρικός στόχος των μέτρων για τη δημόσια υγεία για την COVID-19», αναφέρει η διακήρυξη. «Όσοι δεν είναι ευάλωτοι θα πρέπει αμέσως να έχουν τη δυνατότητα να ξαναρχίσουν τη ζωή τους κανονικά».
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέφρασε επίσης ανησυχίες για τα μέτρα καραντίνας. Ο ειδικός απεσταλμένος του ΠΟΥ για την COVID-19 παροτρύνει τους παγκόσμιους ηγέτες να σταματήσουν να χρησιμοποιούν την καραντίνα ως την πρωταρχική μέθοδο ελέγχου της διασποράς του ιού του ΚΚΚ (Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα), κοινώς γνωστού ως νέου κορωνοϊού.
«Εμείς στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας δεν υποστηρίζουμε τις καραντίνες ως πρωταρχικό μέσο ελέγχου αυτού του ιού», δήλωσε ο Νταβίντ Ναβάρο στην Spectator σε συνέντευξή του στις 8 Οκτωβρίου.
Διαβάστε επίσης
Ο ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Τραμπ δήλωσε ότι νέα κλεισίματα της κοινωνίας υιοθετούνται σε διάφορα μέρη των Ηνωμένων Πολιτειών, και σε άλλες περιοχές βρίσκονται υπό συζήτηση. Ωστόσο, αυτά τα μέτρα έχουν άμεσο κόστος υγειονομικής περίθαλψης, προειδοποίησε.
Για παράδειγμα, «τα δεδομένα βρήκαν ότι δεν έχει γίνει διάγνωση στο 46% των έξι κορυφαίων καρκίνων στις Ηνωμένες Πολιτείες σε σύγκριση με πέρυσι».
Οι παρατεταμένες καραντίνες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στα παιδιά, λιγότερους ελέγχους και θεραπεία καρκίνου και επιδείνωση της ψυχικής υγείας, σύμφωνα με ειδικούς στον τομέα της υγείας.
Ένας ακόμα ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης προειδοποίησε για τις αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις της καραντίνας.
«Υπάρχει παλαιότερη βιβλιογραφία που αποδεικνύει ότι η αύξηση της ανεργίας κατά 1% σχετίζεται με την αύξηση κατά 1% στις αυτοκτονίες», είπε. Οι περισσότερο επηρεασμένοι από αυτό το ζήτημα είναι οι οικογένειες χαμηλού εισοδήματος, «δεδομένου της απώλειας θέσεων εργασίας τον Μάρτιο και τον Απρίλιο».
Στον αρνητικό αντίκτυπο του κλεισίματος της κοινωνίας περιλαμβάνεται επίσης η αύξηση της εισοδηματικής ανισότητας και η κακοποίηση παιδιών, είπε.
Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα επικριθεί για τον χειρισμό της πανδημίας και την υποτίμηση της όλης κατάστασης. Και ύστερα από τη διάγνωσή του, κατηγορήθηκε ότι έκανε τον Λευκό Οίκο σημείο εξάπλωσης του COVID.
«Ακόμη και με σημαντικά μέτρα αντιμετώπισης που όλοι μας ακολουθούμε πολύ ευλαβικά, ο ιός δεν εξαλείφεται πλήρως», δήλωσε ο αξιωματούχος.
«Δεν μπορούμε να εξαλείψουμε όλα τα κρούσματα. Και αυτό που κάνουμε είναι να επικεντρωθούμε στη διάσωση των ζωών διότι έχουμε μάθει πολλά για τον ιό».
Ο αξιωματούχος είπε ότι το ποσοστό θνησιμότητας έχει μειωθεί κατά 85% από την κορύφωση τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Η διάρκεια παραμονής και τα ποσοστά θνησιμότητας στα νοσοκομεία έχουν επίσης μειωθεί σημαντικά από τότε.
Ο Ivan Pentchoukov συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.
Ακολουθήστε την Emel στο Twitter: @mlakan