Τετάρτη, 24 Απρ, 2024
Οι ερευνητές συνεχίζουν να ανακαλύπτουν πρόσθετα θεραπευτικά οφέλη από την πρόπολη της μέλισσας. (grafvision/Shutterstock)

Οκτώ λόγοι για κατανάλωση πρόπολης

Από το Greenmedinfo.

Η πρόπολη μελισσών, ένα είδος «κόλλας μελισσών» ή ρητινώδους ουσίας που χρησιμοποιείται από τις μέλισσες για την προστασία από μύκητες και για επιδιόρθωση τρυπών ή ρωγμών στην κυψέλη, προσελκύει περισσότερη προσοχή στην κοινότητα υγείας και ευεξίας χάρη σε ένα αυξανόμενο σώμα έρευνας που αναδεικνύει τα θεραπευτικά της οφέλη.

Αποτελούμενη κυρίως από ρητίνη και κερί, η πρόπολη είναι γεμάτη φαινολικές ενώσεις, εστέρες και 12 διαφορετικά είδη φλαβονοειδών που συμβάλλουν στις αντιφλεγμονώδεις, αντιβακτηριακές, αντιμυκητιακές και αντιοξειδωτικές της ιδιότητες. Εάν δεν έχετε δοκιμάσει ποτέ την πρόπολη μελισσών, ακολουθούν οκτώ εξαιρετικά παραδείγματα για τα οποία πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο να προσθέσετε προϊόντα πρόπολης μελισσών στη ρουτίνα και την διατροφή σας:

1. Η πρόπολη προστατεύει από το κοινό κρυολόγημα

Ερευνητικές εργασίες έχουν δείξει ότι λόγω των αντιμικροβιακών ιδιοτήτων της, η πρόπολη μπορεί να είναι χρήσιμη για την ανακούφιση των συμπτωμάτων και τη μείωση της διάρκειας του κοινού κρυολογήματος. Επιπλέον, οι γονείς μπορούν να χρησιμοποιούν την πρόπολη ως συμπλήρωμα διατροφής για την πρόληψη κρυολογήματος και παθήσεων παρόμοιων με γρίπη στα παιδιά, καθώς έχει ιδιότητες ενεργοποίησης του ανοσοποιητικού συστήματος και έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την πιθανότητα κρυολογήματος στα παιδιά.

2. Η πρόπολη καταπολεμά τις λοιμώξεις του ανωτέρου αναπνευστικού σε παιδιά και ενήλικες

Τα αντιμικροβιακά αποτελέσματα της πρόπολης έχει αποδειχθεί ότι καταπολεμούν αποτελεσματικά διάφορα στελέχη βακτηρίων σε ασθενείς με λοιμώξεις του ανωτέρου αναπνευστικού συστήματος. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η πρόπολη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως φυσική αντιβακτηριακή θεραπεία για την πρόληψη λοιμώξεων του ανωτέρου αναπνευστικού τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες.

3. Η πρόπολη έχει αντιμυκητιακές ιδιότητες

Οι ερευνητές έχουν μελετήσει τις αντιμυκητιακές επιδράσεις της πρόπολης στην ονυχομυκητίαση, μια κοινή λοίμωξη των νυχιών που προκαλείται από έναν μύκητα που κάνει τα νύχια να εξασθενίσουν και να γίνουν εύθραυστα ή με ανώμαλη επιφάνεια.

Οι συμβατικές μέθοδοι θεραπείας για την ονυχομυκητίαση περιλαμβάνουν φάρμακα που συχνά προκαλούν σοβαρές παρενέργειες ή αλληλεπιδρούν με άλλα φάρμακα, εξαναγκάζοντας τον ασθενή να διακόψει τη θεραπεία. Επειδή οι ερευνητές έχουν επιβεβαιώσει κάποιες αποτελεσματικές τοπικές αντιμυκητιακές ιδιότητες της πρόπολης, πολλοί πιστεύουν ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως μια λιγότερο δαπανηρή θεραπεία για την ονυχομυκητίαση χωρίς δυσμενείς επιπτώσεις.

Οι ερευνητές έχουν επίσης μελετήσει τις επιδράσεις της πρόπολης σε 40 στελέχη ζυμομύκητα του μύκητα Candida, αποδεικνύοντας ότι η πρόπολη είναι αποτελεσματική στην αναστολή της ανάπτυξης αυτών των κοινών μυκήτων. Οι συνήθεις μολύνσεις από candida περιλαμβάνουν άφθες και κολπικές μυκητιάσεις ζυμομυκήτων, οι οποίες έχει αποδειχθεί ότι αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά με τοπικές θεραπείες με βασικό συστατικό την πρόπολη.

4. Η πρόπολη προστατεύει από τον καρκίνο

Η πρόπολη περιέχει μια ουσία που ονομάζεται καφεϊκό οξύ φεναιθυλεστέρα (CAPE), η οποία ενεργοποιεί τη σηματοδότηση βλάβης του DNA στα καρκινικά κύτταρα, καθιστώντας την μια ισχυρή αντικαρκινική θεραπεία στην νοσηλεία και πρόληψη του καρκίνου.

Στην πραγματικότητα, ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι η πρόπολη μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματική με τη χημειοθεραπεία ή τα συμβατικά χημειοπροληπτικά φάρμακα, χωρίς τις παρενέργειες που σχετίζονται με τη χημειοθεραπεία.

5. Αντιδιαβητικές ιδιότητες της πρόπολης

Μια ετερογενής ασθένεια που προκαλείται από έκκριση ινσουλίνης ή ελαττώματα δράσης, ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μία από τις πιο συχνές χρόνιες ασθένειες που πλήττουν τους ανθρώπους σήμερα. Σε διάφορες μελέτες, το εκχύλισμα πρόπολης μελισσών μείωσε αποτελεσματικά το υπεργλυκαιμικό και οξειδωτικό στρες που σχετίζεται με την υπεργλυκαιμία και είχε βελτιωτικές επιπτώσεις στην καρδιαγγειακή υγεία σε διαβητικά άτομα.

Ο βασιλικός πολτός, μια θεραπευτική έκκριση μελισσών που προορίζεται για τη διατροφή τους, έχει επίσης ισχυρές αντιδιαβητικές ιδιότητες και μειώνει σημαντικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και το οξειδωτικό στρες που προκαλείται από την υπεργλυκαιμία.

6. Η πρόπολη προσφέρει νευροπροστατευτικά οφέλη

Η πρόπολη έχει ανασταλτικές επιδράσεις κατά του θανάτου των νευρωνικών κυττάρων, αποτρέποντας πιθανώς την εμφάνιση αρκετών νευροεκφυλιστικών και ισχαιμικών διαταραχών. Αυτό μπορεί να οφείλεται στις επιδράσεις της πρόπολης στο οξειδωτικό στρες, το οποίο πιστεύεται ότι είναι η υποκείμενη παθογένεση πολλών νευροεκφυλιστικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των Αλτσχάιμερ και άλλων μορφών άνοιας.

7. Η πρόπολη είναι μια πιθανή γαστρεντερική θεραπεία

Οι κυτταροτοξικές και κυτταροστατικές επιδράσεις του CAPE, ενός εστέρα που περιέχεται στην πρόπολη των μελισσών, την καθιστούν μια εξαιρετική πιθανή θεραπεία στην καταπολέμηση και πρόληψη των καρκίνων του στομάχου. Πρόσθετα γαστρεντερικά οφέλη της πρόπολης περιλαμβάνουν τη θεραπεία και την πρόληψη της ελκώδους κολίτιδας, πιθανώς λόγω των αντιοξειδωτικών, κατά των ελκών, και αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων της.

8. Η πρόπολη για δερματολογία και περιποίηση του δέρματος

Η πρόπολη της μέλισσας έχει μελετηθεί για τα τοπικά της αποτελέσματα σε μια ποικιλία δερματικών παθήσεων, όπως θεραπεία εγκαυμάτων, επούλωση τραυμάτων, τσιμπήματα εντόμων, ζημίες που προκαλούνται από την υπεριώδη ακτινοβολία, στοματικές λοιμώξεις και πληγές, και η αντιβακτηριακή και αντιφλεγμονώδης φύση της πρόπολης της μέλισσας την καθιστά ένα δημοφιλές συστατικό σε πολλά φυσικά καλλυντικά προϊόντα.

Η πρόπολη έχει επίσης εξεταστεί για τις επιδράσεις της στην ακμή. Οι συμβατικές αντιβιοτικές θεραπείες για αυτή τη θυλακοειδή δερματική νόσο έχουν καταστεί λιγότερο αποτελεσματικές λόγω της αύξησης ανθεκτικών στα αντιβιοτικά στελεχών ακμών προπριονιβακτηρίων, αλλά οι ερευνητές έχουν δείξει ότι τα φυσικά αντιμικροβιακά εκχυλίσματα όπως η πρόπολη φαίνεται να μειώνουν αποτελεσματικά την ερυθρότητα και να μειώνουν τις ουλές.

Ανησυχίες για την ασφάλεια

Η από του στόματος ή τοπική χρήση της πρόπολης της μέλισσας μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις, ειδικά σε άτομα αλλεργικά στο μέλι ή σε τσιμπήματα μελισσών ή σε ασθματικά άτομα, με αλλεργίες να εμφανίζονται ως δερματίτιδα επαφής ή στοματική βλεννογονίτιδα.

Ωστόσο, οι ερευνητές πιστεύουν ότι ενώ υπάρχει πιθανότητα αλλεργικής αντίδρασης και η ακριβής δοσολογία της πρόπολης δεν έχει ακόμη καθοριστεί, υπάρχει τεράστιο δυναμικό για τη χρήση αυτής της φυσικής και πολλά υποσχόμενης ουσίας για όσους δεν έχουν αλλεργίες.

Για περισσότερες πληροφορίες και πρόσθετες ερευνητικές μελέτες, επισκεφθείτε τη βάση δεδομένων της GreenMedInfo.com σχετικά με την πρόπολη των μελισσών και άλλα προϊόντα μελισσών όπως το μέλι και το κέντρισμα μελισσών.

[Όπου στο άρθρο αναφέρεται πρόπολη, εννοείται η πρόπολη μελισσών.]

Η GMI Research Group είναι αφιερωμένη στη διερεύνηση των πιο σημαντικών τρεχόντων θεμάτων υγείας και περιβάλλοντος. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην περιβαλλοντική υγεία. Η εστιασμένη και βαθιά έρευνά μας θα διερευνήσει τους πολλούς τρόπους με τους οποίους η παρούσα κατάσταση του ανθρώπινου σώματος αντικατοπτρίζει άμεσα την πραγματική κατάσταση του άμεσου περιβάλλοντός μας. Αυτή η εργασία αναπαράγεται και διανέμεται με την άδεια της GreenMedInfo LLC. Εγγραφείτε για το ενημερωτικό δελτίο.

 

Πώς διαφέρει η Epoch Times από άλλες εφημερίδες;

Η Epoch Times είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ανεξάρτητη εφημερίδα στην Αμερική. Είμαστε διαφορετικοί από άλλους οργανισμούς μέσων μαζικής ενημέρωσης επειδή δεν επηρεαζόμαστε από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Ο μόνος μας στόχος είναι να φέρουμε στους αναγνώστες μας ακριβείς πληροφορίες και να είμαστε υπεύθυνοι στο κοινό.
Δεν ακολουθούμε την ανθυγιεινή τάση στο σημερινό περιβάλλον των μέσων ενημέρωσης, της δημοσιογραφίας που έχει μια ατζέντα, και αντ’ αυτού χρησιμοποιούμε τις αρχές μας Αλήθεια και Παράδοση ως πυξίδα.

 

[give_form id=”3924″]

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε