Πέμπτη, 25 Απρ, 2024
Ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Ουίλιαμ Μπαρ μιλά κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης με θέμα τους «πρεσβύτερους της Αμερικής» που φιλοξένησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στην Αίθουσα του Υπουργικού Συμβουλίου του Λευκού Οίκου στην Ουάσιγκτον, ΗΠΑ, στις 15 Ιουνίου 2020. (Reuters / Leah Millis)

Ο Μπαρ κατακρίνει το Χόλυγουντ και τεχνολογικούς κολοσσούς για δουλοπρέπεια προς την κομμουνιστική Κίνα

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ κατέκρινε τις μεγάλες εταιρείες της Αμερικής, συμπεριλαμβανομένου του Χόλιγουντ και των τεχνολογικών κολοσσών, για την «δουλοπρέπειά» τους προς το καθεστώς του Πεκίνου για χάρη οικονομικών οφελών, σε μια ομιλία που τόνισε τις απειλές του κομμουνιστικού καθεστώτος στην ελευθερία και την ευημερία των ΗΠΑ.

Το Χόλιγουντ και οι αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες επέτρεψαν εαυτούς να «γίνουν πιόνια κινεζικής επιρροής», δήλωσε ο Μπαρ σε ομιλία του στο Προεδρικό Μουσείο Gerald R. Ford Grand Rapids στο Μίσιγκαν στις 16 Ιουλίου.

«Για χάρη βραχυπρόθεσμων κερδών, οι αμερικανικές εταιρείες υπέκυψαν στην [κινεζική] επιρροή, ακόμη και εις βάρος της ελευθερίας και της δεκτικότητας των Ηνωμένων Πολιτειών».

Τα σχόλιά του έρχονται τη στιγμή που η κυβέρνηση Τραμπ κλιμακώνει απότομα τη ρητορική και τις ενέργειές της εναντίον του κινεζικού καθεστώτος σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της κατασκοπείας, του Χονγκ Κονγκ και της κάλυψης του ξεσπάσματος του ιού του ΚΚΚ (Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα).

Μόνο την περασμένη εβδομάδα, η Ουάσινγκτον επέβαλε κυρώσεις σε αξιωματούχους του ΚΚΚ που είναι υπεύθυνοι για παραβιάσεις δικαιωμάτων έναντι εθνοτικών μειονοτήτων στην περιοχή του Σιντζιάνγκ, αντιτάχθηκε επίσημα στις εδαφικές αξιώσεις του Πεκίνου και στις επιθετικές ενέργειες στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, τερμάτισε τα ειδικά προνόμια του Χονγκ Κονγκ με τις Ηνωμένες Πολιτείες μετά την επιβολή από το Πεκίνο ενός απολυταρχικού νόμου «εθνικής ασφάλειας» και υπέγραψε ένα νομοσχέδιο που επιβάλλει κυρώσεις σε αξιωματούχους που εμπλέκονται στην καταστολή των ελευθεριών στο Χονγκ Κονγκ και στις τράπεζες που συνεργάζονται μαζί τους.

Αυτο-λογοκρισία της κινηματογραφικής βιομηχανίας

Ο Μπαρ επισήμανε την υποκρισία που υπάρχει πίσω από την λογοκρισία του Χόλιγουντ προκειμένου να εξασφαλίσει πρόσβαση στη μεγαλύτερη αγορά ταινιών του κόσμου.

«Κάθε χρόνο στα Academy Awards, οι Αμερικανοί διδάσκονται για το πώς αυτή η χώρα υπολείπεται των ιδανικών του Χόλιγουντ για κοινωνική δικαιοσύνη», είπε. «Αλλά το Χόλιγουντ λογοκρίνει τακτικά τις δικές του ταινίες για να καθησυχάσει το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα τον μεγαλύτερο παραβιαστή ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο».

Για παράδειγμα, μια σκηνή στο δημοφιλές «Παγκόσμιος Πόλεμος Ζ» άλλαξε για να αφαιρέσει την υπόδειξη ότι ο ιός που ξεκίνησε την καταστροφή προερχόταν από την Κίνα, δήλωσε ο Μπαρ.

Εν τω μεταξύ, η κινηματογραφική βιομηχανία εξαρτάται όλο και περισσότερο από κινεζική χρηματοδότηση και ορισμένες αμερικανικές εταιρείες έχουν συνάψει κοινοπραξίες με κινέζικα στούντιο, ανοίγοντας τον δρόμο για μεταφορά τεχνολογίας και τεχνογνωσίας στο Πεκίνο, προειδοποίησε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

«Η ΛΔΚ [Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας] μπορεί να μην ενδιαφέρεται τόσο να συνεργαστεί με το Χόλιγουντ, όσο να οικειοποιηθεί το Χόλιγουντ και τελικά να το αντικαταστήσει με τις δικές της παραγωγές ταινιών», είπε ο Μπαρ.

Οι τεχνολογικοί κολοσσοί της Αμερικής βοήθησαν επίσης το καθεστώς στην οικοδόμηση τεχνολογίας παρακολούθησης και λογοκρίνουν τα ίδια τους τα προϊόντα με αντάλλαγμα την πρόσβαση στην κινεζική αγορά, δήλωσε ο Μπαρ.

Η αμερικανική εταιρεία τεχνολογίας Cisco Systems, για παράδειγμα, βοήθησε το Πεκίνο να κατασκευάσει το τεράστιο σύστημα λογοκρισίας και παρακολούθησης στο διαδίκτυο, γνωστό ως το Μεγάλο Τείχος Προστασίας, είπε. Άλλοι, «όπως η Google, η Microsoft, το Yahoo και η Apple έχουν δείξει ότι είναι πολύ πρόθυμοι να συνεργαστούν με το ΚΚΚ» πρόσθεσε ο Μπαρ.

Η Apple, είπε, έχει αφαιρέσει αρκετές εφαρμογές από το κινεζικό της κατάστημα εφαρμογών μετά από πιέσεις του Πεκίνου και μετέφερε ορισμένα από τα iCloud δεδομένα της σε διακομιστές στην Κίνα, παρά την ανησυχία ότι θα αφήσει τα δεδομένα διαθέσιμα για πρόσβαση από το ΚΚΚ.

Υπάλληλοι της Google, της Apple, του Yahoo και της Microsoft δεν απάντησαν αμέσως σε αιτήματα της Epoch Times για σχόλιο.

Συνεργασία με την επιχειρηματική ελίτ

Ο Μπαρ προειδοποίησε επίσης ότι οι ηγέτες των αμερικανικών επιχειρήσεων έχουν γίνει οι «κύριοι στόχοι» των δραστηριοτήτων επιρροής της Κίνας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Είπε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει δει έναν αυξανόμενο αριθμό υποθέσεων στις οποίες εμπλέκονται Κινέζοι αξιωματούχοι, όπου οι πληρεξούσιοί τους απευθύνονται σε στελέχη [των ΗΠΑ] για να τους αναγκάσουν να αναλάβουν δράσεις ευνοϊκές για το ΚΚΚ.

«Η ιδιωτική πίεση ή η παρακίνηση των αμερικανών επικεφαλής μεγάλων εταιρειών για την προώθηση πολιτικών γραμμών ή πολιτικών προσώπων των ΗΠΑ αποτελεί σημαντική απειλή», δήλωσε ο Μπαρ. «Επειδή όταν κρύβεται πίσω από τις αμερικανικές φωνές, η κινεζική κυβέρνηση μπορεί να αυξήσει την επιρροή της και να βάλει ένα “φιλικό προσωπείο” στις πολιτικές της προώθησης του καθεστώτος».

Ο διευθυντής του FBI Κρίστοφερ Ρέι δήλωσε πρόσφατα ότι το κινεζικό καθεστώς έχει δουλέψει σκληρά για να επιλέξει τους «πλησιέστερους» ανθρώπους σε αξιωματούχους των ΗΠΑ, όπως επιχειρηματίες και πολιτικούς οικονομικούς χορηγούς, με μοναδικό στόχο την επιρροή.

«Μερικοί από αυτούς τους μεσάζοντες μπορεί να μην συνειδητοποιούν καν ότι χρησιμοποιούνται ως πιόνια, επειδή και αυτοί έχουν εξαπατηθεί», είχε δηλώσει τότε ο Ρέι.

Οι ενέργειες της επιχειρηματικής ελίτ της Αμερικής που μιλάει εκ μέρους κινεζικών εταιρειών ή του Πεκίνου ενδέχεται να εμπλέκονται με τον Νόμο Καταγραφής Ξένων Οντοτήτων, δήλωσε ο Μπαρ. Ο νόμος απαιτεί από όσους εργάζονται για λογαριασμό ξένης κυβέρνησης ή οντότητας να το δηλώνουν αυτό στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

«Όταν [οι εταιρείες] καλοπιάνουν την ΛΔΚ μπορεί να πάρουν βραχυπρόθεσμες ανταμοιβές», δήλωσε ο Μπαρ, σε ένα μήνυμα που απευθύνεται στους επιχειρηματικούς ηγέτες των ΗΠΑ. «Αλλά στο τέλος, ο στόχος της ΛΔΚ είναι να σας αντικαταστήσει».

«Ο θεμελιώδης χαρακτήρας του καθεστώτος ποτέ δεν άλλαξε, όπως καταδεικνύει για άλλη μια φορά η ανελέητη καταστολή του Χονγκ Κονγκ. Η Κίνα δεν είναι πιο κοντά στη δημοκρατία σήμερα από το 1989, όταν τα άρματα μάχης στην πλατεία Τιενανμέν ήρθαν αντιμέτωπα με φιλοδημοκρατικούς διαδηλωτές».

Γνωρίζατε ότι είμαστε ανεξάρτητοι;

Η Epoch Times είναι ανεξάρτητη από οποιαδήποτε επιρροή από εταιρείες, κυβερνήσεις ή πολιτικά κόμματα. Ο μόνος μας στόχος είναι να δίνουμε στους αναγνώστες μας ακριβείς πληροφορίες και να είμαστε υπεύθυνοι προς το κοινό.

[give_form id=”3924″]

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ