Τετάρτη, 17 Απρ, 2024
Aκτιβιστές συμμετέχουν σε διαμαρτυρία που καλεί σε μποϊκοτάζ των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου 2022 για τα ανθρώπινα δικαιώματα της Κίνας, /Τόκιο 2 Οκτωβρίου 2021. (Philip Fong/AFP μέσω Getty Images)

Ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποδοκίμασαν τη θέση της ΔΟΕ για τους προσεχείς Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου

Της Danella Pérez Schmieloz

Ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για τα σχόλια του αντιπροέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τζον Κόουτς, ο οποίος απέκλεισε το ενδεχόμενο να πιέσει το κινεζικό καθεστώς για τα ανθρώπινα δικαιώματα ενόψη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2022 στο Πεκίνο.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Εθνική Λέσχη Τύπου της Αυστραλίας στις 13 Οκτωβρίου, ο Κόουτς είπε ότι η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) δίνει πολύ μεγάλη έμφαση στα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Η αποστολή της ΔΟΕ είναι να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξουν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σχετικά με τη διεξαγωγή των Αγώνων εντός των Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών ή εντός του Ολυμπιακού Κινήματος», δήλωσε ο Κόουτς στο Reuters.

«Δεν έχουμε τη δυνατότητα να πάμε σε μια χώρα και να τους πούμε τι να κάνουν. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να απονείμουμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες σε μια χώρα, υπό τους όρους που καθορίζονται σε ένα συμβόλαιο φιλοξενίας… και στη συνέχεια να διασφαλίσουμε ότι θα τηρηθούν».

Τα σχόλιά του ήρθαν εν μέσω παρακλήσεων από ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Αμερικανούς και διεθνείς νομοθέτες είτε για να μποϊκοτάρουν τους αγώνες, είτε να τους αναβάλουν και να τους μεταφέρουν, λόγω των αναφορών και των αυξανόμενων στοιχείων ότι το κινεζικό καθεστώς διαπράττει γενοκτονία εναντίον των Ουιγούρων και άλλων μειονοτήτων.

Ο Ρεξ Πάτρικ, Αυστραλός γερουσιαστής, ήταν ένας από αυτούς που εξέφρασε την αποδοκιμασία του για τη δήλωση του Κόουτς.

«Αυτό είναι λάθος … Δεν μπορεί να υπάρξει ολυμπιακή ουδετερότητα ενόψει γενοκτονίας», δήλωσε ο Πάτρικ, ανέφερε η Washington Post.

Το Παγκόσμιο Συνέδριο Ουιγούρων με έδρα τη Γερμανία εξέφρασε επίσης τις ανησυχίες του.

«Η ΔΟΕ εξακολουθεί να αγνοεί τις πιο θεμελιώδεις αρχές που ορίζονται στον Ολυμπιακό Χάρτη», ανέφερε το συνέδριο μέσω Twitter στις 14 Οκτωβρίου. «Ο αντιπρόεδρος Τζον Κόουτς απέρριψε τις εκκλήσεις για #NoBeijing2022, λέγοντας ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα της Κίνας, συμπεριλαμβανομένου του #UyghurGenocide, δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της ΔΟΕ».

Η εκστρατεία του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας (ΚΚΚ) εναντίον των Ουιγούρων στο Σιντζιάνγκ χαρακτηρίστηκε ως γενοκτονία από ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και ορισμένων εθνών συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, του Καναδά και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο Πρόεδρος της ΔΟΕ Τζον Κόουτς μιλά στα επίσημα εγκαίνια του Sleeman Sports Complex στο Μπρίσμπεϊν της Αυστραλίας στις 5 Μαΐου 2021. (Jono Searle/Getty Images)

 

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του Καναδά για θέματα Ασίας-Ειρηνικού Ντέιβιντ Κίλγκουρ δήλωσε ότι πιστεύει ότι ο Κόουτς κάνει λάθος.

«Ο Κόουτς αγνοεί τη μακρά ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, η οποία περιλαμβάνει τον σεβασμό προς όλους τους ανθρώπους», δήλωσε ο Κίλγκουρ στην Epoch Times σε ένα email.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου το 2008 ήταν επίσης ενάντια σε αυτές τις παραδόσεις, πρόσθεσε.

Ο Άντερς Κορ, επικεφαλής της συμβουλευτικής εταιρείας Corr Analytics, δήλωσε στην Epoch Times ότι η ΔΟΕ δεν πρέπει να επιτρέψει σε μια χώρα που διαπράττει γενοκτονία να φιλοξενήσει τους Αγώνες.

Η ΔΟΕ «επιδεικνύει βαθιά έλλειψη κατανόησης στην αντιμετώπιση των θηριωδιών της Κίνας», είπε ο Κορ, προσθέτοντας ότι η μεταφορά των Αγώνων όχι μόνο θα ασκήσει πίεση στο κινεζικό καθεστώς σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και «θα αποτελέσει παράδειγμα σε άλλα ενδεχόμενα καθεστώτα ικανά για γενοκτονία».

Στο καταστατικό των Ολυμπιακών αγώνων αναφέρεται ότι ένας από τους στόχους των αγώνων είναι «η προώθηση μιας ειρηνικής κοινωνίας που ασχολείται με τη διατήρηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας». Πολλοί έχουν υποστηρίξει ότι η άδεια της Κίνας να φιλοξενήσει τους επόμενους χειμερινούς αγώνες είναι αντίθετη με αυτήν την αρχή, ενώ νομιμοποιεί τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του καθεστώτος.

Το ΚΚΚ έχει κατηγορηθεί για συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως εκστρατείες κατά των Ουιγούρων καθώς και την δίωξη των ασκούμενων του Φάλουν Γκονγκ. Το καθεστώς έχει κατηγορηθεί περαιτέρω για καταστολή των πολιτικών ελευθεριών στο Χονγκ Κονγκ και βίαιες αφαιρέσεις οργάνων από κρατούμενους συνείδησης, σκοτώνοντάς τους για κέρδος. Υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δικηγόροι και πολιτικοί αντιφρονούντες έχουν επίσης υποστεί κρατική καταστολή.

Στις 23 Ιουλίου, νομοθέτες των ΗΠΑ ζήτησαν από τη ΔΟΕ να αναβάλει τους Χειμερινούς Αγώνες του Πεκίνου το 2022 και να αλλάξει το μέρος διεξαγωγής, εάν το κινεζικό καθεστώς δεν σταματήσει τη γενοκτονία εναντίον των Ουιγούρων.

Διαβάστε επίσης: Η Ελληνίδα ιατρός που αποκαλύπτει το σύγχρονο Άουσβιτς της Κίνας

Διαβάστε επίσης: Κίνα: Η πρώτη μεταμόσχευση πνεύμονα λόγω κορωνοϊού, προκαλεί ανησυχίες για την πηγή των οργάνων

Διαβάστε επίσης: Οι ΗΠΑ καλούν το κινεζικό καθεστώς να σταματήσει την δίωξη του Φάλουν Γκονγκ

 

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο SafeChat @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε