Κυριακή, 05 Φεβ, 2023
Η ελληνική σημαία και η σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης κυματίζουν μέσα σε μια νέα κλειστή δομή για πρόσφυγες στο νησί της Σάμου, Ελλάδα, στις 18 Σεπτεμβρίου 2021. (Άλκης Κωνσταντινίδης /Reuters)

Άνοιξε νέα κλειστή δομή για πρόσφυγες στο νησί της Σάμου

Η κυβέρνηση άνοιξε νέα Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή για πρόσφυγες το Σάββατο στο νησί της Σάμου, και είπε ότι θα ακολουθήσουν άλλες νέες εγκαταστάσεις τους επόμενους μήνες, καθώς αυστηροποιεί τη μεταναστευτική πολιτική της.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης είπε ότι θα προσφέρει την «χαμένη αξιοπρέπεια» σε όσους αναζητούν προστασία. Ομάδες Παροχής Βοήθειας ανέφεραν ότι η νέα εγκατάσταση, στην οποία θα φιλοξενούνται οι αιτούντες για άσυλο και άτομα που θα απελαθούν, μοιάζει περισσότερο με φυλακή με τον φράκτη της να καλύπτεται από συρματοπλέγματα.

Περίπου 450 αιτούντες άσυλο από τους 7.500 που ζούσαν σε άλλη δομή θα μετακομίσουν στη νέα εγκατάσταση τη Δευτέρα.

Ο Μηταράκης είπε ότι η νέα δομή, η οποία μπορεί να φιλοξενήσει 3.000 άτομα, θα έχει επίσης παράνομους μετανάστες για επιστροφή ή απέλαση. Είπε ότι δύο άλλα κέντρα θα είναι έτοιμα στα νησιά Κω και Λέρο σε λίγους μήνες.

«Για εμάς είναι μια φυλακή», δήλωσε ο Γιώργος Καραγιάννης, επικεφαλής της αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ), για τη νέα δομή. «Είναι το τέλειο παράδειγμα για το πόσο εγκληματικές είναι οι ευρωπαϊκές πολιτικές για τη μετανάστευση».

Ο αριθμός των αιτούντων ασύλο ήταν 42.000 τον Αύγουστο, περίπου ο μισός αριθμός πριν από ένα χρόνο, δείχνουν τα στοιχεία του υπουργείου μετανάστευσης.

Η κατάληψη του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν έχει τροφοδοτήσει τους φόβους για ένα νέο κύμα προσφύγων. Η κυβέρνηση δηλώνει ότι δεν θα επιτρέψει να επαναληφθεί η μεταναστευτική κρίση του 2015 και επιζητεί μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση.

Του Άλκη Κωνσταντινίδη

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε