Σάββατο, 02 Μαρ, 2024
Ο Μπιλ Γκέιτς μιλάει στην Ουάσινγκτον, στις 21 Απριλίου 2018. (Jose Luis Magana/AP Photo)

Μπιλ Γκέιτς: «Τα εμβόλια δεν είναι ανθεκτικά, η Όμικρον μπορεί να κάνει τον COVID-19 ενδημικό»

Ο Μπιλ Γκέιτς, σε μια συζήτηση στο Twitter την Τρίτη, δήλωσε ότι από τα σημερινά εμβόλια COVID-19 λείπουν δύο βασικοί παράγοντες και υποστήριξε ότι η Όμικρον μπορεί να επιφέρει ένα κύμα ανοσίας στις κοινότητες από τις οποίες περνάει.

Ο Γκέιτς συνιδρυτής της Microsoft και ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο,  έχει επενδύσει στην έρευνα για τα εμβόλια μέσω του ιδρύματός του και έχει δώσει σημαντικές ομιλίες σχετικά με την πανδημία. Πρόσφατα, συνομίλησε σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση του COVID-19, τα εμβόλια και συναφή ζητήματα με την Ντέβι Σριντάρ, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, όπου κατέχει προσωπική έδρα στην Παγκόσμια Δημόσια Υγεία.

Όταν ρωτήθηκε για το τι θα μπορούσε να οδηγήσει πιο αποτελεσματικά στον τερματισμό της πανδημίας, μίλησε για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

«Τα εμβόλια που διαθέτουμε προλαμβάνουν πολύ καλά την σοβαρή νόσηση και τον θάνατο, αλλά τους λείπουν δύο βασικά πράγματα. Πρώτον, εξακολουθούν να επιτρέπουν λοιμώξεις και η διάρκειά τους φαίνεται να είναι περιορισμένη. Χρειαζόμαστε εμβόλια που αποτρέπουν την επαναμόλυνση και έχουν διάρκεια πολλών ετών», δήλωσε ο Γκέιτς.

Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων έχει αμφισβητηθεί, ιδίως όσον αφορά την παραλλαγή Όμικρον. Ο μεγάλος αριθμός μεταλλάξεων στην πρωτεϊνική ακίδα της παραλλαγής αυξάνει «την πιθανότητα διαφυγής του ανοσοποιητικού συστήματος», σύμφωνα με τον πρόεδρο της Moderna Στίβεν Χογκ. Ο Χογκ πρόσθεσε ότι αυτό είναι ένα «κενό στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου μας» και ισχύει για όλους τους κατασκευαστές.

Η Όμικρον έχει εξαπλωθεί ραγδαία σε όλο τον κόσμο, ενώ το 98,3% των λοιμώξεων στις Ηνωμένες Πολιτείες αποδίδεται πλέον σε αυτήν. Αν και εξαιρετικά μεταδοτική, διεθνείς μελέτες έχουν δείξει ότι το στέλεχος προκαλεί ηπιότερα συμπτώματα στους ανθρώπους που έχουν μολυνθεί.

Πρόσφατα, μια αξιόλογη διεθνής φιλανθρωπική οργάνωση για την υγεία κάλεσε να αντιμετωπιστεί ο COVID-19 «όπως το κοινό κρυολόγημα». Ο Δρ. Μάικ Τίλντεσλι, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Γουόργουικ, έχει προβλέψει ότι ο COVID-19 θα εξελιχθεί σε λιγότερο σοβαρός και ενδημικός. Είπε ότι η παραλλαγή Όμικρον είναι η αρχή αυτής της διαδικασίας. Ο Γκέιτς έχει υποστηρίξει αυτή την προοπτική.

«Μόλις η Όμικρον περάσει από μια χώρα, τότε το υπόλοιπο του έτους θα πρέπει να δούμε πολύ λιγότερα κρούσματα, ώστε ο COVID να μπορεί να αντιμετωπιστεί περισσότερο σαν εποχική γρίπη», δήλωσε, ενώ συνέστησε ετήσια εμβόλια για τον COVID-19 που θα είναι απαραίτητα για κάποιο χρονικό διάστημα.

Ο Γκέιτς μίλησε για πολλή «παραπληροφόρηση» σχετικά με τον ίδιο που διαδίδονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Άνθρωποι όπως εσείς και εγώ και ο Τόνι Φάουτσι έχουν υποστεί πολλή παραπληροφόρηση. Δεν το περίμενα αυτό. Κάποια από αυτά, όπως το ότι βάζω τσιπς στα εμβόλια, δεν μου βγάζουν νόημα – γιατί να θέλω να το κάνω αυτό;».

Ο δισεκατομμυριούχος συζήτησε στη συνέχεια για τη διαθεσιμότητα των εμβολίων σε όλο τον κόσμο. Αν και υπήρχε ζήτηση, τα λογιστικά ζητήματα και τα αναποτελεσματικά συστήματα υγείας εμπόδιζαν την επαρκή παροχή εμβολίων στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Όσον αφορά τη θεωρία των κινεζικών αρχών ότι ο κορονοϊός προέκυψε από μια νυχτερίδα σε μια υπαίθρια αγορά που βρίσκεται στη Γουχάν, ο Γκέιτς υπερασπίστηκε αυτό το επιχείρημα. Και αυτό παρά τα αυξανόμενα στοιχεία που δείχνουν ότι ο νέος κορονοϊός, γνωστός και ως ιός του ΚΚΚ (Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα), διέφυγε από κυβερνητικό εργαστήριο στην κινεζική πόλη.

Όταν η Σριντάρ ρώτησε σχετικά με την προέλευση της πανδημίας, ο Γκέιτς απάντησε: «Τα δεδομένα είναι αρκετά ισχυρά ότι προήλθε από άλλο είδος, κάτι που ισχύει για τις περισσότερες πανδημίες. Οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να κάνουν εικασίες σχετικά με αυτό και θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα εργαστήρια είναι προσεκτικά. Θα υπάρξουν μελλοντικές επιδημίες που θα προέρχονται από άλλα είδη, οπότε πρέπει να επενδύσουμε στο να είμαστε έτοιμοι».

Εκτός από τις επενδύσεις στην έρευνα για τα εμβόλια, ο Γκέιτς έχει κάνει και άλλες επενδύσεις που σχετίζονται με τον COVID-19. Τον Ιούλιο, μια κοινοπραξία που υποστηρίζεται από τον Τζορτζ Σόρος και τον Γκέιτς συμμετείχε στην εξαγορά της Mologic, μιας εταιρείας δοκιμών COVID-19.

Του Naveen Athrappully

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε