Τρίτη, 23 Απρ, 2024
Ένα 11χρονο κορίτσι παρακολουθεί τη νοσοκόμα να ετοιμάζει μια σύριγγα με μια δόση του εμβολίου της Pfizer για τον COVID-19, στο The Children's Hospital στο Montefiore στη Νέα Υόρκη στις 3 Νοεμβρίου 2021. (Mary Altaffer/AP Photo)

Η αποτελεσματικότητα των 2 από τα 3 εμβόλια COVID-19 που χρησιμοποιούνται στις ΗΠΑ μειώνεται κάτω από το 50 τοις εκατό μετά από 6 μήνες

Η αποτελεσματικότητα των τριών εμβολίων COVID-19 που διατίθενται στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει μειωθεί τους τελευταίους μήνες, με την προστασία από τη μόλυνση να μειώνεται κάτω από το 50 τοις εκατό για δύο από αυτά μετά από έξι μήνες, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου COVID-19 της Moderna μειώθηκε στο 58 τοις εκατό τον Σεπτέμβριο από 89,2 τοις εκατό τον Μάρτιο, διαπίστωσαν οι ερευνητές. Κατά τη διάρκεια του ίδιου χρονικού πλαισίου, το εμβόλιο COVID-19 της Pfizer μειώθηκε στο 43,3 τοις εκατό από 86,9 τοις εκατό και η βολή της Johnson & Johnson μειώθηκε στο 13,1 τοις εκατό από 86,4 τοις εκατό.

Ο Δρ. Στίβεν Χαν, επικεφαλής της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων κατά τη διάρκεια του τελευταίου τμήματος της κυβέρνησης Τραμπ, δήλωσε πέρυσι ότι ο οργανισμός δεν θα εγκρίνει εμβόλια COVID-19 που δεν ήταν τουλάχιστον 50 τοις εκατό αποτελεσματικά κατά της μόλυνσης.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η προστασία των εμβολίων από το θάνατο μειώθηκε μετά από έξι μήνες, ιδιαίτερα μεταξύ των ηλικιωμένων. Ωστόσο, αντί να συγκρίνουν την αποτελεσματικότητα τον Μάρτιο και τον Σεπτέμβριο, χρησιμοποίησαν τα δεδομένα για να εντοπίσουν την αποτελεσματικότητα από τον Ιούλιο μέχρι τον Οκτώβριο. Για τα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω, η αποτελεσματικότητα κατά του θανάτου ήταν 75,5 τοις εκατό για το εμβόλιο της Moderna, 70,1 τοις εκατό αποτελεσματική για το εμβόλιο της Pfizer και 52,2 τοις εκατό αποτελεσματική για το εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Για τους νεότερους ανθρώπους, η αποτελεσματικότητα ήταν υψηλότερη: 84,3 τοις εκατό για το εμβόλιο της Pfizer, 81,5 τοις εκατό για τη Moderna και 73 τοις εκατό για την Johnson & Johnson.

Ενώ τα πρώτα δεδομένα έδειξαν υψηλή αποτελεσματικότητα του εμβολίου τόσο κατά της λοίμωξης όσο και κατά του θανάτου, «τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι τα εμβόλια είναι λιγότερο αποτελεσματικά στην πρόληψη της μόλυνσης που σχετίζεται με την παραλλαγή Δέλτα», έγραψαν οι ερευνητές.

Ενώ οι εμβολιασμένοι με την πάροδο του χρόνου αντιμετώπισαν υψηλότερο κίνδυνο να μολυνθούν με COVID-19 ή να πεθάνουν, οι ανεμβολίαστοι ήταν ακόμα πιο πιθανό να προσβληθούν από την ασθένεια ή να πεθάνουν από αυτήν, είπαν.

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας, τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Τέξας και το Ιατρικό Κέντρο Υποθέσεων Βετεράνων πραγματοποίησαν την έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science.

Οι ερευνητές εξέτασαν τις λοιμώξεις και τους θανάτους COVID-19 από το καθεστώς εμβολιασμού σε 780.225 βετεράνους μεταξύ 1ης Φεβρουαρίου και 1ης Οκτωβρίου. Χρησιμοποίησαν δεδομένα από το Τμήμα Υποθέσεων Βετεράνων και έλαβαν χρηματοδότηση από το Κέντρο Mercatus στο Πανεπιστήμιο George Mason και το Γραφείο του Προέδρου του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια.

«Η μελέτη μας δίνει στους ερευνητές, τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και άλλους μια ισχυρή βάση για τη σύγκριση της μακροπρόθεσμης αποτελεσματικότητας των εμβολίων COVID και μια οπτική για τη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων σχετικά με τον αρχικό εμβολιασμό, αναμνηστικές δόσεις και άλλα πολλαπλά επίπεδα προστασίας, συμπεριλαμβανομένων της υποχρεωτικής μάσκας, κοινωνικής αποστασιοποίησης, δοκιμών και άλλων παρεμβάσεων δημόσιας υγείας για τη μείωση της πιθανότητας εξάπλωσης», ανέφερε η Δρ. Μπάρμπαρα Κον,  η κύρια συγγραφέας, σε δήλωσή της.

Η έρευνα υποστηρίζει συστάσεις για πολλούς Αμερικανούς, συμπεριλαμβανομένων όλων των αποδεκτών Johnson & Johnson, για να λάβουν αναμνηστικές δόσεις, είπε.

Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου COVID-19 έχει μειωθεί με την πάροδο του χρόνου, οδηγώντας στις συστάσεις για αναμνηστικές δόσεις από τις αμερικανικές υγειονομικές αρχές, αλλά αυτή ήταν η πρώτη που εξέτασε και τα τρία διαθέσιμα εμβόλια στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αναφέρει επίσης χαμηλότερη αποτελεσματικότητα κατά του θανάτου από πολλές άλλες μελέτες.

Ο COVID-19 είναι η ασθένεια που προκαλείται από τον ιό του ΚΚΚ (Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα).

Οι περιορισμοί της μελέτης περιλαμβάνουν το να μην γνωρίζουμε γιατί ή από ποια περιοχή ήταν οι άνθρωποι που έλαβαν μέρος στην δοκιμή. Οι ερευνητές ζήτησαν από τα άτομα να έχουν υποβληθεί σε εξετάσεις για COVID-19 για να συμπεριληφθούν στην ανάλυση.

Η Pfizer, η Moderna, η Johnson & Johnson και το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργίας και Λοιμωδών Νόσων των ΗΠΑ δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχόλια και δεν φαίνεται να αντέδρασαν δημόσια στη μελέτη.

Τα ευρήματα έρχονται μετά από δύο άλλες μελέτες, και οι δύο προδημοσιεύσεις, έδειξαν ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά της λοίμωξης μειώθηκε με την πάροδο του χρόνου μετά την αρχική δόση.

Σουηδοί ερευνητές, χρησιμοποιώντας δεδομένα από εθνικά μητρώα, διαπίστωσαν ότι το εμβόλιο της Pfizer μειώθηκε σε αποτελεσματικότητα στο 30 με 47 τοις εκατό την 121η έως την 180η ημέρα  από 92 τοις εκατό την 15η ημέρα.

«Από την 211η ημέρα  και μετά, δεν μπορούσε να ανιχνευθεί αποτελεσματικότητα», ανέφεραν. Το εμβόλιο της Moderna μειώθηκε επίσης στην αποτελεσματικότητα, αλλά διατήρησε κάποια προστασία μετά την 181η ημέρα.

Ισραηλινοί ερευνητές, εν τω μεταξύ, εξάγοντας δεδομένα από μια εθνική βάση δεδομένων, διαπίστωσαν ότι το εμβόλιο της Pfizer ήταν λιγότερο αποτελεσματικό τόσο κατά της λοίμωξης όσο και κατά της σοβαρής νόσου με την πάροδο του χρόνου μετά από πλήρη εμβολιασμό.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε