Η ‘έφοδος’ των τροφών χωρίς γλουτένη προσέφερε μεγάλη ανακούφιση σε όσους πάσχουν από κοιλιοκάκη (δυσανεξία στη γλουτένη) και άλλες παθήσεις που απαιτούν την αποφυγή της γλουτένης. Ωστόσο, έχει οδηγήσει και σε παρεξηγήσεις σχετικά με το τι συνιστά υγιεινή διατροφή.
Οι εσφαλμένες αυτές αντιλήψεις περιλαμβάνουν την άποψη ότι τα φαγητά χωρίς γλουτένη είναι εγγενώς καλύτερα από αυτά που περιέχουν γλουτένη ή ότι η κατανάλωση τροφών χωρίς γλουτένη είναι ένας υγιεινός τρόπος διατροφής για όλους. Αυτό όμως δεν είναι σωστό.
Το να αποφεύγει κανείς τη γλουτένη δεν συνεπάγεται υγιεινό τρόπο διατροφής για αυτούς που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα εξαιτίας της γλουτένης. Στην πραγματικότητα, χωρίς την καθοδήγηση ειδικών με γνώσεις επί του θέματος, όπως πιστοποιημένων διατροφολόγων, η απαλοιφή τροφών με γλουτένη από τη δίαιτα μας μπορεί να επιφέρει διατροφικές ελλείψεις σε συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ένα μπισκότο είναι ένα μπισκότο, ένα πατατάκι είναι ένα πατατάκι. Με άλλα λόγια, το απλό γεγονός ότι ένα προϊόν δεν έχει γλουτένη, δεν το κάνει αυτομάτως υπερτροφή. Ωστόσο, ένα σνακ χωρίς γλουτένη μπορεί να ενταχθεί σε ένα υγιεινό διατροφικό πρόγραμμα.
Σε γενικές γραμμές, τροφές σε αυτή την κατηγορία δεν πρόκειται να παρέχουν ουσιαστικές ποσότητες από πολλά θρεπτικά συστατικά. Όταν κάνετε τις επιλογές σας, αναζητήστε αυτές που περιέχουν πρωτεΐνη ή φυτικές ίνες ή που δεν περιέχουν υψηλές ποσότητες νατρίου, κορεσμένων λιπαρών και ζάχαρης.
Χρήσιμες υποδείξεις
Λάβετε υπόψιν τα εξής, όταν διαλέγετε σνακ χωρίς γλουτένη:
• Να είστε ενήμεροι. Τα μεγέθη των μερίδων διαφέρουν πάρα πολύ από προϊόν σε προϊόν, οπότε να είστε σίγουροι ότι γνωρίζετε το μέγεθος της μερίδας που αναλογεί στο σνακ της επιλογής σας.
• Γλυκά. Τα περισσότερα μπισκότα χωρίς γλουτένη περιέχουν ζάχαρη, όπως και τα παραδοσιακά μπισκότα. Να είστε σίγουροι ότι την προσμετράτε στην ημερήσια ποσότητα ζάχαρης που καταναλώνετε.
• Προειδοποίηση για αλλεργίες. Όταν αντικαθιστούν τη γλουτένη, πολλοί κατασκευαστές συχνά χρησιμοποιούν ασυνήθιστα συστατικά, μερικά από τα οποία μπορεί να είναι αλλεργιογόνα. Ελέγχετε προσεκτικά τι ακριβώς περιέχει το προϊόν.
Από το Environmental Nutrition
Μετάφραση: Βλαδίμηρος Αλεξάντρωφ
Επιμέλεια: Αλία Ζάε