Δευτέρα, 22 Ιούλ, 2024
Σήμερα υπάρχουν πολλές διαθέσιμες επιλογές χωρίς γλουτένη. (Dreamstime/TNS)

Μπισκότα, κρακεράκια και τσιπς χωρίς γλουτένη

Υπάρχει η εσφαλμένη αντίληψη πως η κατανάλωση προϊόντων χωρίς γλουτένη είναι μια πιο υγιεινή επιλογή για όλους.

Η ‘έφοδος’ των τροφών χωρίς γλουτένη προσέφερε μεγάλη ανακούφιση σε όσους πάσχουν από  κοιλιοκάκη (δυσανεξία στη γλουτένη) και άλλες παθήσεις που απαιτούν την αποφυγή της γλουτένης. Ωστόσο, έχει οδηγήσει και σε παρεξηγήσεις σχετικά με το τι συνιστά υγιεινή διατροφή.

Οι εσφαλμένες αυτές αντιλήψεις περιλαμβάνουν την άποψη ότι τα φαγητά χωρίς γλουτένη είναι εγγενώς καλύτερα από αυτά που περιέχουν γλουτένη ή ότι η κατανάλωση τροφών χωρίς γλουτένη είναι ένας υγιεινός τρόπος διατροφής για όλους. Αυτό όμως δεν είναι σωστό.

Το να αποφεύγει κανείς τη γλουτένη δεν συνεπάγεται υγιεινό τρόπο διατροφής για αυτούς που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα εξαιτίας της γλουτένης. Στην πραγματικότητα, χωρίς την καθοδήγηση ειδικών με γνώσεις επί του θέματος, όπως πιστοποιημένων διατροφολόγων, η απαλοιφή τροφών με γλουτένη από τη δίαιτα μας μπορεί να επιφέρει διατροφικές ελλείψεις σε συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ένα μπισκότο είναι ένα μπισκότο, ένα πατατάκι είναι ένα πατατάκι. Με άλλα λόγια, το απλό γεγονός ότι ένα προϊόν δεν έχει γλουτένη, δεν το κάνει αυτομάτως υπερτροφή. Ωστόσο, ένα σνακ χωρίς γλουτένη μπορεί να ενταχθεί σε ένα υγιεινό διατροφικό πρόγραμμα.

Σε γενικές γραμμές, τροφές σε αυτή την κατηγορία δεν πρόκειται να παρέχουν ουσιαστικές ποσότητες από πολλά θρεπτικά συστατικά. Όταν κάνετε τις επιλογές σας, αναζητήστε αυτές που περιέχουν πρωτεΐνη ή φυτικές ίνες ή που δεν περιέχουν υψηλές ποσότητες νατρίου, κορεσμένων λιπαρών και  ζάχαρης.

Χρήσιμες υποδείξεις

Λάβετε υπόψιν τα εξής, όταν διαλέγετε σνακ χωρίς γλουτένη:

• Να είστε ενήμεροι. Τα μεγέθη των μερίδων διαφέρουν πάρα πολύ από προϊόν σε προϊόν, οπότε να είστε σίγουροι ότι γνωρίζετε το μέγεθος της μερίδας που αναλογεί στο σνακ της επιλογής σας.

• Γλυκά. Τα περισσότερα μπισκότα χωρίς γλουτένη περιέχουν ζάχαρη, όπως και τα παραδοσιακά μπισκότα. Να είστε σίγουροι ότι την προσμετράτε στην ημερήσια ποσότητα ζάχαρης που καταναλώνετε.

• Προειδοποίηση για αλλεργίες. Όταν αντικαθιστούν τη γλουτένη, πολλοί κατασκευαστές συχνά χρησιμοποιούν ασυνήθιστα συστατικά, μερικά από τα οποία μπορεί να είναι αλλεργιογόνα. Ελέγχετε προσεκτικά τι ακριβώς περιέχει το προϊόν.

Από το Environmental Nutrition

Μετάφραση: Βλαδίμηρος Αλεξάντρωφ

Επιμέλεια: Αλία Ζάε

 

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε