Κυριακή, 26 Μαΐ, 2024
(Dado Ruvic/Illustration/Reuters)

Δανική Μελέτη: Η Όμικρον εξαπλώνεται γρηγορότερα από τη Δέλτα σε εμβολιασμένους

Σε μια μελέτη που έγινε στην Δανία σε σχεδόν 12.000 νοικοκυριά φάνηκε ότι η παραλλαγή Όμικρον εξαπλώνεται ταχύτερα από τη Δέλτα μεταξύ όσων είναι πλήρως εμβολιασμένοι, και ακόμη περισσότερο μεταξύ όσων έχουν κάνει αναμνηστικά εμβόλια, αποδεικνύοντας ισχυρές ενδείξεις για την ανοσολογική διαφυγή της παραλλαγής.

Σύμφωνα με τη μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, της Στατιστικής Υπηρεσίας της Δανίας και του Statens Serum Institut διαπιστώθηκε ότι η παραλλαγή Όμικρον διαφεύγει την ανοσία των εμβολιασμένων ατόμων με πολύ ταχύτερο ρυθμό σε σύγκριση με τη Δέλτα, και με υψηλότερο ρυθμό από τους ανεμβολίαστους.

«Συγκρίνοντας τα νοικοκυριά που έχουν μολυνθεί από την Όμικρον σε σχέση με τη Δέλτα, βρήκαμε 1,17 φορές υψηλότερο SAR για τους ανεμβολίαστους, 2,61 φορές υψηλότερο για τους πλήρως εμβολιασμένους και 3,66 φορές υψηλότερο στα άτομα που έκαναν και την αναμνηστική δόση, καταδεικνύοντας ισχυρές ενδείξεις ανοσολογικής διαφυγής της Όμικρον», αναφέρεται στην τεκμηρίωση της μελέτης. Ο όρος SAR αναφέρεται στο ποσοστό δευτερογενούς προσβολής.

Ωστόσο, η μελέτη ανακάλυψε επίσης ότι τα ανεμβολίαστα άτομα μεταδίδουν τον ιό πιο εύκολα από τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα, ενώ υπήρξε μειωμένη μετάδοση μεταξύ των ατόμων που έκαναν αναμνηστικό εμβόλιο.

Στη μελέτη συμμετείχαν συνολικά 11.937 νοικοκυριά, εκ των οποίων τα 2.225 είχαν ήδη την Όμικρον. Μετά από μία έως 7 ημέρες, η ομάδα παρακολούθησε τα νοικοκυριά και διαπίστωσε 6.397 δευτερογενείς μολύνσεις. Το ποσοστό SAR βρέθηκε να είναι 31% στην Όμικρον και 21% στην παραλλαγή Δέλτα.

Η παραλλαγή Όμικρον έχει εξαπλωθεί σε 90 χώρες παγκοσμίως και έχει γίνει η κυρίαρχη παραλλαγή στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, το στέλεχος έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί ήπια συμπτώματα σε σύγκριση με παλαιότερες παραλλαγές όπως η Δέλτα και έχει ως αποτέλεσμα λιγότερες νοσηλείες.

«Η παραλλαγή Όμικρον έχει αναφερθεί ότι είναι τρεις έως έξι φορές πιο μολυσματική από τις προηγούμενες παραλλαγές, με σύντομο χρόνο διπλασιασμού, συμπεριλαμβανομένων των πρώτων εκτιμήσεων από χώρες με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη που δείχνουν χρόνους διπλασιασμού 1,8 ημερών (Ηνωμένο Βασίλειο), 1,6 ημερών (Δανία), 2,4 ημερών (Σκωτία) και 2,0 ημερών (Ηνωμένες Πολιτείες)», σύμφωνα με τη μελέτη.

Οι ερευνητές πρότειναν επίσης να εξεταστούν εναλλακτικές μέθοδοι για την καταπολέμηση της λοίμωξης. «Τα δεδομένα μας υποδεικνύουν ότι οι μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις που χρησιμοποιήθηκαν για τον έλεγχο των προηγούμενων παραλλαγών του SARS-CoV-2 είναι επίσης πιθανό να είναι αποτελεσματικές κατά της Όμικρον».

Το 78% των Δανών πολιτών είναι πλήρως εμβολιασμένοι με δύο δόσεις, ενώ σχεδόν οι μισοί έχουν λάβει αναμνηστικό εμβόλιο. Περισσότερο από το 80 τοις εκατό έχει λάβει το εμβόλιο της Pfizer-BioNTech.

Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων μειώνεται σε περίπου 40 τοις εκατό για τα συμπτώματα και 80 τοις εκατό για τη σοβαρή νόσο με την παραλλαγή Όμικρον. Οι αριθμοί ήταν καλύτεροι με τα αναμνηστικά εμβόλια, καθώς η αποτελεσματικότητα μειώθηκε μόνο στο 86 τοις εκατό για τα συμπτώματα και στο 98 τοις εκατό αντίστοιχα για όσους πάσχουν από σοβαρή λοίμωξη.

Η αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού με την Pfizer-Biotech για την πρόληψη της λοίμωξης με την παραλλαγή Όμικρον είναι μόνο 35 τοις εκατό, σύμφωνα με τη μελέτη. «Το πλεονέκτημα της παραλλαγής Όμικρον φαίνεται να είναι ένας συνδυασμός υψηλής μεταδοτικότητας και αυξημένης ικανότητας αποφυγής του ανοσοποιητικού συστήματος».

«Συνεπώς, προτείνουμε ότι προσαρμοσμένα ή βελτιωμένα εμβόλια μπορεί να είναι απαραίτητα για τον μετριασμό της εξάπλωσης της Όμικρον».

Η δανική ομάδα πρόσθεσε ότι απαιτούνται περισσότερες μελέτες για την κατανόηση της τελευταίας παραλλαγής του COVID-19, καθώς κατέληξαν: Τα αποτελέσματά μας επιβεβαιώνουν ότι ο αναμνηστικός εμβολιασμός έχει τη δυνατότητα να μειώσει τη μετάδοση της Όμικρον στα νοικοκυριά, αν και ο εμβολιασμός ως στρατηγική για τον έλεγχο της επιδημίας αμφισβητείται όλο και περισσότερο από την ανοσολογική ικανότητα αποφυγής της Όμικρον».

Ένα προκείμενο της μελέτης δημοσιεύθηκε στις 27 Δεκεμβρίου και δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομότιμους.

Του Naveen Athrappully

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε