Τρίτη, 18 Ιούν, 2024
(ευγενική παραχώρηση του Δρος ΠΚ Μαχαναντία)

Διασχίζοντας με το ποδήλατο δύο ηπείρους για την αγάπη

Η ιστορία δύο ανθρώπων που ήταν γραμμένο να είναι μαζί

Ο Πραντιούμα Κουμάρ “ΠΚ” Μαχαναντία ζει με τη σύζυγό του Σαρλότ “Λόττε” φον Σέντβιν σε ένα δάσος 20 χλμ. νότια του Μπόρας, πατρίδα της γυναίκας του στη δυτική Σουηδία. Ο ίδιος γεννήθηκε στην ανατολική Ινδία, στην πολιτεία της Οντίσα, αλλά το 1977, έφυγε από εκεί με ένα μεταχειρισμένο ποδήλατο 6.500 χλμ. για να συναντήσει ξανά την αγαπημένη του στη χώρα της. Πενήντα χρόνια μετά, μοιράζονται το μυστικό που κράτησε το δεσμό τους δυνατό και αδιάσπαστο όλα αυτά τα χρόνια, με ένα βιβλίο που έγραψε ο Σουηδός συγγραφέας Περ Τζ. Άντερσον και έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 20 γλώσσες.

Pradyumna Kumar "PK" Mahanandia with his wife Charlotte "Lotte" Von Schedvin
Ο Πραντιούμνα Κουμάρ “ΠΚ” Μαχαναντία με τη σύζυγό του Σαρλότ “Λόττε” φον Σέντβιν. (ευγενική παραχώρηση του Δρος ΠΚ Μαχαναντία)

 

“Όταν σκέφτομαι την ιστορία μας, σκέφτομαι τη δημοκρατία ,όπως την είχε περιγράψει ο Αβραάμ Λίνκολν”, λέει ο ΠΚ στην Έποκ Τάιμς. “Η ιστορία μας είναι το ίδιο: των ανθρώπων, από τους ανθρώπους και για τους ανθρώπους – και επιπλέον μαζί με τους ανθρώπους, αφού τώρα βρίσκεται στην καρδιά εκατομμυρίων αναγνωστών στον κόσμο”.

Pradyumna Kumar "PK" Mahanandia with his wife Charlotte "Lotte" Von Schedvin
Ο ΠΚ Μαχαναντία λέει ότι ήταν γραμμένο στα αστέρια να είναι μαζί σε αυτήν τη ζωή.  (ευγενική παραχώρηση του Δρος ΠΚ Μαχαναντία)

 

“Η μαγεία των ουράνιων αστεριών”

Η δική τους ιστορία αγάπης ξεκίνησε στο Νέο Δελχί, πρωτεύουσα της Ινδίας, στις 17 Δεκεμβρίου 1975. Εκείνη την εποχή, η Λόττε ήταν μια εύπορη σπουδάστρια μουσικής, η οποία πραγματοποιούσε ένα παλιό της όνειρο και ταξίδευε στην Ινδία μαζί με φίλους με ένα μικρό βαν. Συνάντησε τον ΠΚ, φτωχό φοιτητή της Καλών Τεχνών τότε, σε ένα συντριβάνι στο Κεντρικό Πάρκο του Νέου Δελχί, όπου έφτιαχνε προσωπογραφίες για τους περαστικούς.

Ο ΠΚ λέει για την πρώτη τους συνάντηση: “Σχεδόν αμέσως μάντεψα ότι το ζώδιό της είναι Ταύρος και ότι ασχολιόταν με τη μουσική… Όταν ήμουν παιδί, ένας Ινδός αστρολόγος μου είχε περιγράψει την προσωπικότητα της μελλοντικής μου συζύγου. Ο ινδικός μυστικισμός και η μαγεία των ουράνιων αστεριών μας βοήθησαν να νιώσουμε αμοιβαία έλξη.”

Pradyumna Kumar "PK" Mahanandia with his wife Charlotte "Lotte" Von Schedvin hugging him
Η Λόττε και ο ΠΚ γνωρίστηκαν στο Νέο Δελχί, πρωτεύουσα της Ινδία, στις 17 Δεκεμβρίου 1975.  (ευγενική παραχώρηση του Δρος ΠΚ Μαχαναντία)

 

Από την πλευρά της, η Λόττε λέει τα εξής: “Είδα έναν μικρόσωμο τύπο με μαύρα κατσαρά μαλλιά να κάθεται κάτω από ένα συντριβάνι σκιτσάροντας τους ανθρώπους. Αμέσως ένιωσα μια μαγνητική έλξη προς αυτόν. Αφότου γνωριστήκαμε, κατάλαβα ότι είναι ένας πολύ καλόκαρδος και αυθόρμητος άνθρωπος.”

Pradyumna Kumar "PK" Mahanandia with his wife Charlotte "Lotte" Von Schedvin
(ευγενική παραχώρηση του Δρος ΠΚ Μαχαναντία)

 

Έγιναν αμέσως ζευγάρι και λίγες εβδομάδες μετά, τον Ιανουάριο του 1976, πήγαν στο πατρικό του ΠΚ, στην Οντίσα για να γνωρίσει η Λόττε τους γονείς του ΠΚ. Όταν η Λόττε αποφάσισε ότι θα παντρευόταν τον ΠΚ, το έκανε μέσα από την καρδιά της.

“Οι γονείς μου πείστηκαν ότι αυτή ήταν πράγματι η κοπέλα που είχε περιγράψει ο αστρολόγος, η σύζυγος και αδελφή ψυχή μου”, λέει ο ΠΚ. “Και κανόνισαν να γίνουν οι γάμοι μας με όλες τις τελετουργίες της φυλής μας, καθώς η οικογένεια μου ανήκει σε μια από τις ενδημικές φυλές της Οντίσα.

Τον Φεβρουάριο του 1976, η Λόττο έπρεπε να επιστρέψει στη Σουηδία για να συνεχίσει τις μουσικές σπουδές της. Ο ΠΚ από την άλλη μόλις είχε κερδίσει μια υποτροφία για τη Σχολή Καλών Τεχνών του Δελχά – ο πρώτος από την πολιτεία του – και ένιωθε ότι ήταν κάτι που έπρεπε να κάνει.

“Όταν του είπα να έρθει μαζί μας στη Σουηδία με το βαν, αρνήθηκε, γιατί όπως μου εξήγησε έπρεπε και αυτός να ολοκληρώσει τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Δελχί. Αρνήθηκε επίσης πολύ ευγενικά το εισιτήριο που προσφέρθηκα να του στείλω από τη Σουηδία, λέγοντας ότι θα ερχόταν μόνος του. Δήλωσε ανοικτά και ξεκάθαρα ότι ήθελε “την αγάπη μου και όχι τα χρήματα”.

Pradyumna Kumar "PK" Mahanandia with his wife Charlotte "Lotte" Von Schedvin(ευγενική παραχώρηση του Δρος ΠΚ Μαχαναντία)

“Θα το κάνω ή θα πεθάνω για την αγάπη”

Σύντομα μετά από τον χωρισμό τους, ο ΠΚ άρχισε να νιώθει μοναξιά, που προσπάθησε να αντιμετωπίσει ανταλλάσσοντας γράμματα με την καλή του.

“Μου έλειπε πάρα πολύ. Τελικά, με την ενθάρρυνση πολλών τουριστών, αποφάσισα να ταξιδέψω για να τη βρω. Υπέρ μου στάθηκε η έλλειψη γνώσεων στη γεωγραφία: μπέρδευα τη Σουηδία με την Ελβετία και δεν καταλάβαινα πόσο μακριά είναι η πατρίδα της!”

Pradyumna Kumar "PK" Mahanandia with his wife Charlotte "Lotte" Von Schedvin
(ευγενική παραχώρηση του Δρος ΠΚ Μαχαναντία)

 

Γνωρίζοντας για τη “γραμμή των χίπιδων”, που ξεκινούσαν από την Ευρώπη για την Ασία, ακολουθώντας το παράδειγμα που είχαν δώσει οι Beatles στα τέλη της δεκαετίας του 1960, έκανε πολλές ερωτήσεις σε όσους ταξιδιώτες είχαν φτάσει στη χώρα του έτσι. Καθώς τα αεροπορικά εισιτήρια αποδείχθηκαν πολύ ακριβά, όπως και το λεωφορείο, ο ΠΚ αποφάσισε να πουλήσει κάποια από τα υπάρχοντα του για να αγοράσει ένα μεταχειρισμένο ποδήλατο. 

Τελικά, έφυγε από το Νέο Δελχί στις 22 Ιανουαρίου 1977, παίρνοντας τον δρόμο που περνούσε από το Αφγανιστάν, το Ιράν, την Τουρκία, τη Βουλγαρία, την τότε Γιουγκοσλαβία, τη Γερμανία, την Αυστρία και τη Δανία.

“Οι άνθρωποι ήταν υπέροχοι. Πολλοί με βοήθησαν, με τάισαν, μου έδωσαν οδηγίες και με φιλοξένησαν κι εγώ, σε αντάλλαγμα έφτιαχνα τα σκίτσα τους και όσων αγαπούσαν. Μερικές φορές, έκανα οτοστόπ σε κάποιο φορτηγό, ιδίως στην Τουρκία, όπως γινόταν συνήθως στον “δρόμο των χίπιδων”.

“Οι μεγαλύτερες προκλήσεις ήταν ο φόβος μου και οι αμφιβολίες, τα οποία καταπολεμούσα με γιόγκα, διαλογισμό και θετικές σκέψεις. Επαναλάμβανα στον εαυτό μου, σαν ένα μάντρα, “Θα το κάνω ή θα πεθάνω για την αγάπη”.

Pradyumna Kumar "PK" Mahanandia and his bicycle
Στον δρόμο του συνάντησε πολλούς καλόκαρδους ανθρώπους κι έκανε πολλούς φίλους μέχρι να φτάσει στη Σουηδία. (ευγενική παραχώρηση του Δρος ΠΚ Μαχαναντία)

 

Ο ΠΚ είπε στην Έποκ Τάιμς ότι όταν διέσχιζε το Αφγανιστάν, ο αρχισυντάκτης των Καμπούλ Τάιμς του πήρε συνέντευξη και του πρότεινε να εκθέσει τα σχέδια του, κάτι που απέφερε λίγα έσοδα που βοήθησαν το ταξίδι του. Στο Αφγανιστάν είχε επίσης την ευκαιρία να σχεδιάσει και την προσωπογραφία του τότε προέδρου της χώρας Μοχάμετ Νταούντ Χαν.

Πριν φύγει από το Αφγανιστάν, ο ΠΚ επισκεύασε το ταλαιπωρημένο του ποδήλατο, για να συνεχίσει την πορεία προς τη Λόττε. Παρά τις δυσκολίες του ταξιδιού του, μέσα από 8 χώρες, ο ΠΚ ποτέ δεν σκέφτηκε να εγκαταλείψει την προσπάθεια. Τελικά, έφτασε στο Γκέτεμποργκ της Σουηδία στις 28 Μαΐου 1977, τέσσερεις μήνες αφότου έφυγε από την Ινδία. Και η Λόττε έκανε τα τελευταία 70 χλμ., που χώριζαν το Μπόρας από το Γκέτεμποργκ, για να τον συναντήσει.

(ευγενική παραχώρηση του Δρος ΠΚ Μαχαναντία)

Αποδεχόμενοι τις διαφορές με αγάπη

“Όταν ξαναβρεθήκαμε, στην αρχή δεν μπορούσαμε καν να μιλήσουμε κανονικά – μόνο κλαίγαμε αγκαλιασμένοι”, εξομολογείται ο ΠΚ. “Το συναίσθημα μας είχε κατακλύσει.”

“Η μητέρα της Λόττο είχε ετοιμάσει μια τεράστια τούρτα με επικάλυψη άσπρης κρέμας. Όταν με σύστησε η Λόττε στους γονείς της, τους χαιρέτισα σύμφωνα με τα έθιμα της πατρίδας μου: έπεσα στα πόδια τους, όπως κάνει ο Πάπας φτάνοντας σε μια ξένη χώρα για να δείξει τον σεβασμό του. Υπήρχαν πολλές πολιτισμικές διαφορές μεταξύ μας, αλλά τις δέχτηκα όλες με αγάπη, κατανόηση και συμπόνια.”

Το 1979, παντρεύτηκαν ξανά, αυτήν τη φορά σύμφωνα με τον σουηδικό νόμο και τις παραδόσεις της ευγενούς οικογένειας της Λόττε. 

Οι αγαπημένες αναμνήσεις της Λόττε είναι το πρώτο ταξίδι που έκαναν μαζί στη γενέτειρα του ΠΚ, που ήταν “σαν να γυρνάμε στο σπίτι”, αλλά και η γέννηση των δύο τους παιδιών. “Νιώθουμε μεγάλη ευγνωμοσύνη που είμαστε γονείς τους σε αυτήν τη ζωή”, λέει.

Για το ΠΚ, το μακρύ ταξίδι του και τα ευτυχισμένα χρόνια  που επακολούθησαν τον δίδαξαν να έχει πάντα πίστη στον εαυτό του και στη σύντροφο του, να έχει επίγνωση των αμφιβολιών και των φόβων και να εμπιστεύεται πάντα τη δύναμη της αγάπης και της ανθρωπιάς.

“Για εμάς, κάθε άνθρωπος είναι σαν μια σταγόνα νερό και η ανθρωπότητα είναι σαν τον ωκεανό. Είμαστε όλοι συνδεδεμένοι μεταξύ μας κι ο χωρισμός προκαλεί πόνο”, λέει ο ΠΚ.

Η Λόττε κι ο ΠΚ με τον γιο και την κόρη τους. (ευγενική παραχώρηση του Δρος ΠΚ Μαχαναντία)

 

Το 2012, ο ΠΚ έλαβε ένα τιμητικό διδακτορικό τίτλο από το Πανεπιστήμιο Πολιτισμού του Ούτκαλ, στην πολιτεία της Οντίσα. Το 2021, ο ΠΚ και η Λόττε προσκλήθηκαν στη Λωζάνη από τον πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) Τόμας Μπαχ. Ο Μπαχ και η σύζυγός του είχαν διαβάσει το βιβλίο που μιλούσε για την ιστορία της αγάπης τους και είχαν συγκινηθεί πολύ. Μετά από τη συνάντησή τους, η ΔΟΕ χρηματοδότησε ένα μεγάλο ανθρωπιστικό πρόγραμμα στην Ινδία, που έφτασε ακόμα ακόμα και στις απομακρυσμένες πολιτείες, όπως η Οντίσα.

“Αυτό το πρόγραμμα θα ωφελήσει επτά εκατομμύρια παιδιά. Η καρδιά μου είναι πολύ χαρούμενη!”, λέει ο ΠΚ.

Pradyumna Kumar "PK" Mahanandia and family
(ευγενική παραχώρηση του Δρος ΠΚ Μαχαναντία)

 

Παραγωγοί από το Χόλιγουντ και το Μπόλιγουντ έχουν επίσης προσεγγίσει το ζευγάρι, για να κάνουν το βιβλίο τους ταινία. Ο ΠΚ και η Λόττε σκέφτονται ότι θα είναι καλό να αφήσουν τα δικαιώματα στα παιδιά τους, που έχουν δική τους εταιρεία παραγωγής, την “Καλαμπάτι”.

Pradyumna Kumar "PK" Mahanandia and family
Η Λόττε κι ο ΠΚ με τον γιο και την κόρη τους. (ευγενική παραχώρηση του Δρος ΠΚ Μαχαναντία)

 

Ερωτώμενος για το μυστικό μακροβιότητας της σχέσης τους, ο ΠΚ υποστηρίζει ότι είναι η έλλειψη μυστικών. 

“Είμαστε πολύ ανοικτοί μεταξύ μας… και πιστεύουμε ότι οι ψυχές μας είναι συνδεδεμένες και ότι δεν γίνεται να χωριστούν. Σε αυτόν τον πλανήτη, όλοι βρισκόμαστε για λίγο μόνο. ΓΙατί να μη χρησιμοποιούμε αυτό το πολύτιμο δώρο της ζωής, την αγάπη, κάθε μέρα που είμαστε εδώ;”

Η Λόττε λέει ότι περνούν “πολύ χρόνο μαζί σε σιωπή. Αυτό μας βοηθά να συνδεόμαστε με την εσωτερική μας γαλήνη. Πιστεύουμε ότι η αγάπη είναι ενότητα και αιωνιότητα. Νιώθουμε και οι δύο ευγνωμοσύνη που συναντηθήκαμε και εμπιστευτήκαμε αμέσως ο ένας τον άλλον και ερωτευτήκαμε, φτιάχνοντας τελικά ένα όμορφο σπίτι για εμάς και τα παιδιά μας.”

(ευγενική παραχώρηση του Δρος ΠΚ Μαχαναντία)

 

Της Louise Chambers

Μετάφραση: Αλία Ζάε

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε