Τρίτη, 28 Μαρ, 2023
Μια γυναίκα τραβά μια φωτογραφία ενός ζευγαριού που ετοιμάζεται να επιβιβαστεί στο κρουαζιερόπλοιο Celebrity Edge στο Φορτ Λώντερντεϊλ, Φλόριδα, 26 Ιουνίου 2021. (Maria Alejandra/AFP via Getty Images)

Δικαστής αρνείται το αίτημα της CDC να διατηρηθούν οι περιορισμοί COVID-19 σε κρουαζιέρες: Αυτό έχει να κάνει με «κατάχρηση κυβερνητικής εξουσίας»

Ένας ομοσπονδιακός δικαστής των ΗΠΑ απέρριψε το αίτημα των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ να κρατηθούν οι περιορισμοί COVID-19 σε κρουαρζιερόπλοια που αναχωρούν από την Φλόριδα μετά τις 18 Ιουλίου, γράφοντας πως η υγειονομική υπηρεσία δεν μπορεί να αιτιολογήσει γιατί μπορεί να ασκεί τέτοια εξουσία.

Η CDC είχε ζητήσει νωρίτερα για μια αναστολή στην απόφαση της υπό προϋποθέσεις εντολής για την ναυσιπλοΐα. Με την απόφαση του Δικαστή Περιφέρειας των ΗΠΑ Στήβεν Μέρρυντεϋ αυτήν την εβδομάδα, η αρχική απόφαση επί της «Εντολής Απόπλου υπό Προϋποθέσεις» – ενός κανονισμού που αναγκάζει τα κρουαζιερόπλοια να πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις και προτάσεις για να αποπλεύσουν (pdf) – θα συνεχιστεί όπως είχε προγραμματιστεί στις 18 Ιουλίου.

Όλα τα κρουαζιερόπλοια είχαν σταματήσει τον Μάρτιο του 2020 κατά την αρχή της πανδημίας COVID-19. Η υπηρεσία αργότερα εξέδωσε την Εντολή Απόπλου υπό Προϋποθέσεις τον Οκτώβριο του περασμένου έτους.

Αλλά, σύμφωνα με την απόφαση του Μέρρυντεϋ την Τετάρτη, «η πράξη [της CDC] δεν έχει να κάνει με προληπτικά μέτρα υγείας κατά της COVID-19 που είναι απαραίτητα ή βοηθητικά εν πλω σε ένα κρουαζιερόπλοιο.» Αντιθέρως, είπε, «αυτή η πράξη έχει να κάνει με χρήση και κατάχρηση κυβερνητικής εξουσίας.»

«Αν και η CDC περιτυλίγει πάντα το επιχείρημα με τρομακτικές προοπτικές “μετάδοσης” της COVID-19 εν πλω σε κρουαζιερόπλοιο, αυτές οι σκοτεινές νύξεις καταργούν τις πολιτειακές και τοπικές υγειονομικές αρχές, την αυτοδιαχείριση της βιομηχανίας, και τις ολοκληρωμένες και ακριβές προετοιμασίες και κατασκευές από όλους τους εμπλεκόμενους για την αποφυγή “μετάδοσης” και για τον περιορισμό και έλεγχο της “μετάδοσης” αν προκύψει», κατέληξε ο Μέρρυντεϋ στην απόφασή του.

Ο Μέρρυντεϋ προσπάθησε να τονίσει την απόφασή του, γράφοντας ότι «μια αναστολή που θα εξυπηρετούσε την επέκταση της αδικαιολόγητης, άνευ προηγουμένου, και επιζήμιας άσκησης κυβερνητικής εξουσίας από ένα άτομο, την Διευθύνουσα της CDC – ΔΕΝ γίνεται δεκτή.» Στην απόφασή του, η λέξη «ΔΕΝ» ήταν με έντονη γραφή και με κεφαλαία γράμματα.

Μετά την απόφαση, δικηγόροι της CDC ζήτησαν από ένα ομοσπονδιακό δικαστήριο ενστάσεων να τοποθετήσει αναστολή στην απόφαση του περιφερειακού δικαστή. Δικηγόροι του υπουργείου Δικαιοσύνης που αντιπροσώπευαν την CDC είπαν πως η αρχική απόφαση «βασίζεται σε νομικά λάθη και είναι καθαρή κατάχρηση της κρίσης του περιφερειακού δικαστηρίου» και θα «επιδεινώσει την διάδοση της COVID-19».

«Το περιφερειακό δικαστήριο δεν είχε βάση για να αλλάξει την άποψή του (ή την άποψη της Φλόριδας) ότι τα πρωτόκολλα της CDC μπορούν ασφαλώς να αρθούν για τον αντιθετικό προσδιορισμό που έγινε από την ειδική υπηρεσία δημόσιας υγείας σε συνεργασία με την βιομηχανία κρουαζιέρων και που υπήρξε ακριβώς εντός του παραδοσιακού της πεδίου εξουσίας», έγραψαν οι δικηγόροι της CDC.

Μια νομική μάχη μεταξύ της CDC και του κυβερνήτης της Φλόριδας Ρον ΝτεΣάντις άρχισε τον Απρίλιο αυτού του έτους αφότου ο ρεπουμπλικανός κυβερνήτης μήνυσε την υπηρεσία και την κατηγόρησε για «κατάχρηση εξουσίας» που προκαλεί «οικονομική ζημία στην πολιτεία μας».

Εν τω μεταξύ, οι κρουαζιέρες έχουν αρχίσει εκ νέου στην Φλόριδα. Το Celebrity Edge απέπλευσε από το Φορτ Λώντερντεϊλ στις 26 Ιουνίου, και ένα πλοίο της Royal Caribbean αναχώρησε από το Μαϊάμι στις 2 Ιουλίου.

 

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο SafeChat @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε