Σάββατο, 13 Ιούλ, 2024
Μπορεί να αποτελεί το μεγαλύτερο τροπικό δάσος του πλανήτη, όμως τα δέντρα του χάνονται με ταχείς ρυθμούς.

Έκκληση για το δάσος του Αμαζονίου απευθύνει ο Βραζιλιάνος πρόεδρος στη διεθνή κοινότητα

Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος Λούλα δήλωσε χθες Τετάρτη πως η διεθνής κοινότητα πρέπει να «βοηθήσει να προστατευτεί ο Αμαζόνιος», ενώ μένει χρονικό διάστημα μικρότερο της εβδομάδας ως τη σύνοδο των κρατών στο έδαφος των οποίων εκτείνεται το μεγαλύτερο τροπικό δάσος του κόσμου, που θα λάβει χώρα στο Μπελέμ.

«Έχουμε συναίσθηση της ευθύνης μας να πείσουμε τον κόσμο ότι η επένδυση στην προστασία του δάσους είναι αποδοτική», δήλωσε ο Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα σε ανταποκριτές του ξένου Τύπου στην Μπραζίλια.

«Ο κόσμος πρέπει να μας βοηθήσει να προστατεύσουμε και να αναπτύξουμε τον Αμαζόνιο», είπε ο πρόεδρος της Βραζιλίας απαντώντας σε ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου για τη σημασία της βιώσιμης ανάπτυξης στην περιοχή.

Αντιπρόσωποι των οκτώ κρατών μελών του Οργανισμού της Συνθήκης Συνεργασίας για τον Αμαζόνιο (Organización del Tratado de Cooperación Amazónica, OTCA) θα συναντηθούν για πρώτη φορά από το 2009 την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να συντονίσουν τις πολιτικές για την προστασία του τροπικού δάσους.

Ο Λούλα επέμεινε χθες πως η κυβέρνησή του θα είναι «πολύ σκληρή» στον αγώνα εναντίον της αποψίλωσης του δάσους, που μειώθηκε κατά 33,6% από τον Ιανουάριο ως τον Ιούνιο, το πρώτο εξάμηνο της προεδρίας του, σε σύγκριση με την περασμένη χρονιά.

Στη συνάντησή του με τους ανταποκριτές του ξένου Τύπου ο Λούλα αναφέρθηκε επίσης στο ζήτημα του πολέμου στην Ουκρανία, στο οποίο θέλει να αναλάβει ρόλο μεσολαβητή, διαβεβαιώνοντας πως η Βραζιλία θα «συνεχίσει να εργάζεται για την ειρήνη».

Ακόμη, αναφέρθηκε με ενθουσιασμό στη σύνοδο των BRICS (22 – 24 Αυγούστου) στη Νότια Αφρική. Κατά την άποψή του, η ομάδα αυτή των αναπτυσσόμενων οικονομιών (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική) έχει «εξαιρετικό ρόλο» να διαδραματίσει στη διεθνή σκηνή.

Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος δήλωσε πως θα συζητηθεί στη σύνοδο και το ενδεχόμενο διεύρυνσης της ομάδας, με την ένταξη και άλλων κρατών, όπως η Αργεντινή, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε