Τρίτη, 03 Οκτ, 2023
(nadisja/Shutterstock)

Ένα φυσικό γλυκαντικό που καταπολεμά ιούς και βακτήρια

Η ξυλιτόλη είναι ένα φυσικό, χαμηλών θερμίδων γλυκαντικό που έχει πολλά οφέλη για την υγεία

 

Η ξυλιτόλη, μια δημοφιλής, φυσική γλυκαντική ουσία που εξάγεται από την σημύδα και βρίσκεται στα δαμάσκηνα, τις φράουλες και τα σμέουρα. Έχει σημαντικές ιδιότητες διαμόρφωσης του ανοσοποιητικού συστήματος που δεν έχουν δημοσιοποιηθεί ευρέως. Η ξυλιτόλη είναι κυρίως γνωστή μόνο για τη χρήση της στη θεραπεία των λοιμώξεων του μέσου ωτός (μέση ωτίτιδα) και για τη βοήθειά της στην πρόληψη των οδοντικών βακτηρίων (τα οποία μπορεί να είναι δείκτης για εγκεφαλικό επεισόδιο και καρδιακή προσβολή που σχετίζονται με αρτηριακή πλάκα και φλεγμονή).

Στην πραγματικότητα, η έρευνα δείχνει ότι η ξυλιτόλη μπορεί να έχει τόσο αντιβακτηριακές όσο και αντι-ιικές ιδιότητες, ένας ασυνήθιστος και ευπρόσδεκτος συνδυασμός που συναντάται σε ένα φυσικό συστατικό που θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση των σκληρών συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

Η ξυλιτόλη είναι μια αλκοόλη σακχάρου, μια ομάδα που περιλαμβάνει τα τεχνητά γλυκαντικά γλυκερίνη, μαννιτόλη και σορβιτόλη, και βρίσκεται σε πολλά μη συνταγογραφούμενα καταναλωτικά προϊόντα, όπως τσίχλες χωρίς ζάχαρη όπως η Orbit, παστίλιες, σιρόπια, ρινικά σπρέι, οδοντόκρεμες και στοματικά διαλύματα. (Παρά την ονομασία τους, οι αλκοόλες ζάχαρης δεν περιέχουν αλκοόλη ή αιθανόλη, που βρίσκεται στα αλκοολούχα ποτά).

Τα τεχνητά γλυκαντικά είναι δημοφιλή ως διαιτητικά τρόφιμα επειδή περιέχουν λιγότερες θερμίδες από τα τρόφιμα που παρασκευάζονται με παραδοσιακά γλυκαντικά και δεν προκαλούν ταχεία αύξηση του σακχάρου στο αίμα και απελευθέρωση ινσουλίνης, η οποία μπορεί να είναι επιβλαβής. Ωστόσο, η ξυλιτόλη μπορεί κάλλιστα να έχει οφέλη που στερούνται οι άλλες γλυκαντικές ουσίες.

Πώς καταπολεμά η ξυλιτόλη τα βακτήρια;

Σύμφωνα με ερευνητές που γράφουν στο περιοδικό Nutrients in 2019, η λήψη ξυλιτόλης παράγει βουτυρικό οξύ, το οποίο “προάγει τη δημιουργία ρυθμιστικών Τ-κυττάρων” – σημαντικών μαχητών του ανοσοποιητικού συστήματος. Αλλά το μεγαλύτερο μέρος της ικανότητας της ξυλιτόλης να καταπολεμά βακτηριακές λοιμώξεις φαίνεται να προέρχεται από την παρεμπόδιση της προσκόλλησης των βακτηρίων στις βλεννογόνες επιφάνειες του σώματος, μέρη όπως το στόμα, τον λαιμό και τον πεπτικό σωλήνα. Η προσκόλληση στις βλεννογόνες επιφάνειες ή η “βλεννογονική σύνδεση” είναι ένας βασικός τρόπος με τον οποίο πολλοί μικροοργανισμοί επιτυγχάνουν τη μόλυνση, σημείωσαν οι ερευνητές σε ένα τεύχος του 1996 του περιοδικού FEMS Immunology and Medical Microbiology. Η ξυλιτόλη φαίνεται να διαταράσσει αυτή τη διαδικασία.

Στη μελέτη FEMS, οι ερευνητές σημειώνουν ότι η προσκόλληση του βακτηρίου Clostridium difficile, [C. difficile] στον εντερικό βλεννογόνο “μειώθηκε 3,4 φορές όταν εφαρμόστηκε 1% ξυλιτόλης, 12 φορές όταν εφαρμόστηκε 5% ξυλιτόλης και 18,7 φορές όταν εφαρμόστηκε 10% ξυλιτόλης”.

Το βακτήριο C. difficile προκαλεί σοβαρή διάρροια και κολίτιδα και μπορεί να προκύψει από τη χρήση αντιβιοτικών, ένα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή μια πρόσφατη παραμονή σε νοσοκομείο ή γηροκομείο. Τα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω είναι πιο ευάλωτα στη λοίμωξη από το C. difficile.

Μελέτες δείχνουν ότι το γλυκαντικό φαίνεται επίσης να αποθαρρύνει τα βακτήρια από το να προσκολληθούν στις βλεννογόνες επιφάνειες των πνευμόνων. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Laryngology & Otology το 2014, “η ξυλιτόλη έχει αντι-προσκολλητική δράση σε μικροοργανισμούς όπως ο Πνευμονικός στρεπτόκοκκος (Streptococcus pneumoniae) και ο Στρεπτόκοκκος μιούτανς (Streptococcus mutans), αναστέλλοντας την ανάπτυξή τους”.

Τόσο τα α-αιμολυτικά όσο και τα β-αιμολυτικά στελέχη του στρεπτόκοκκου αποθαρρύνονται από το να προσκολληθούν από την παρουσία της ξυλιτόλης, έγραψαν οι ερευνητές του Nutrients.

Η ξυλιτόλη μπορεί επίσης να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις από σταφυλόκοκκο, έναν τύπο βακτηρίων εξίσου κοινό και δυνητικά επικίνδυνο με τον στρεπτόκοκκο.

Όταν 250 μικρολίτρα ξυλιτόλης 5% ψεκάστηκαν στα ρουθούνια 21 υγιών εθελοντών για 4 ημέρες, η παρουσία των βακτηρίων σταφυλόκοκκου μειώθηκε σε σύγκριση με μια ομάδα ελέγχου που έλαβε μόνο αλατούχο θεραπεία, ανέφεραν οι ερευνητές της Nutrients.

Οι ερευνητές της Nutrients επικαλούνται επίσης έρευνες που δείχνουν ότι υπάρχουν αντιβακτηριακά οφέλη όταν η ξυλιτόλη εφαρμόζεται τοπικά. Η ξυλιτόλη μείωσε τα βακτήρια Ψευδομονάδα η πυοκυανική (Pseudomonas aeruginosa), Σταφυλόκοκκος χρυσίζων (Staphylococcus aureus) και Εντερόκοκκος κοπράνων (Enterococcus faecalis) όταν εφαρμόστηκε σε πληγές σε σύγκριση με την εφαρμογή μόνο νερού. Η ξυλιτόλη μείωσε επίσης τα βιοϋμένια, τα οποία είναι γλοιώδεις περιοχές συσσώρευσης βακτηρίων όπως η οδοντική πλάκα.

Η ξυλιτόλη καταπολεμά επίσης τους ιούς

Η ξυλιτόλη μπορεί επίσης να αποτελεί καλό νέο στην καταπολέμηση ιών όπως η γρίπη και το κρυολόγημα, τα οποία, φυσικά, τα αντιβιοτικά δεν μπορούν να θεραπεύσουν. (Στην πραγματικότητα, η συνταγογράφηση αντιβιοτικών για ιογενείς παθήσεις οδηγεί σε βακτήρια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά και αποθαρρύνεται ευρέως από οργανισμούς υγείας όπως ο FDA).

Ένα πολλά υποσχόμενο παράδειγμα είναι η γρίπη. Γράφοντας στο περιοδικό PLoS One το 2015, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ξυλιτόλη, σε συνδυασμό με το κόκκινο τζίνσενγκ, ήταν αποτελεσματική στην “βελτίωση των συμπτωμάτων που προκαλούνται από τη γρίπη” και σχετίζονται με τη γρίπη Α. Μια εκδοχή της γρίπης Α είναι η γρίπη Η1Ν1, που ονομάζεται επίσης γρίπη των χοίρων, η οποία προκάλεσε παγκόσμια πανδημία το 2009.

Όταν αυξήθηκε η ποσότητα της ξυλιτόλης που βρέθηκε στο μείγμα, αλλά όχι το τζίνσενγκ, έγραψαν οι ερευνητές, αυξήθηκαν επίσης τα αποτελέσματα κατά της γρίπης και η θεραπεία μείωσε τις συγκεντρώσεις του ιού- μετά τη μόλυνση.

“Αυτή η προστατευτική δράση της ξυλιτόλης θα πρέπει να εξεταστεί σε σχέση με άλλες ασθένειες”, έγραψαν οι ερευνητές.

Οι ερευνητές της Nutrients προτείνουν επίσης αντι-ιικές επιδράσεις, ιδιαίτερα με τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (Respiratory Syncytial Virus RSV), έναν κοινό ιό που βρίσκεται σήμερα σε έξαρση. Ενώ ο RSV μπορεί να είναι ήπιος όταν προσβάλλεται από ενήλικες και μεγαλύτερα παιδιά, μπορεί να είναι σοβαρός στα βρέφη. Τα ποντίκια στα οποία χορηγήθηκε διαιτητική ξυλιτόλη μαζί με φυσιολογικό ορό με ρυθμισμένα φωσφορικά άλατα για 14 ημέρες πριν από την έκθεση στον RSV και τρεις ημέρες μετά, είχαν χαμηλότερους τίτλους RSV από τις ομάδες ελέγχου στις οποίες χορηγήθηκε μόνο φυσιολογικός ορός με ρυθμισμένα φωσφορικά άλατα, ανέφεραν οι ερευνητές.

Φυσικά, ο κύριος ιός που απασχολεί το κοινό είναι ο COVID-19 και δύο ρινικά προϊόντα που περιέχουν ξυλιτόλη έχουν διερευνηθεί ως πιθανώς χρήσιμες θεραπείες. Μια μελέτη για ένα ρινικό σπρέι που περιέχει ιωτα-καραγενάνη (ένα είδος κόκκινων φυκιών) και ξυλιτόλη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLoS One τον Νοέμβριο του 2021- οι ερευνητές έγραψαν ότι ο συνδυασμός “μπορεί να αυξήσει το όφελος ενός ρινικού σπρέι” στην καταπολέμηση του COVID-19. Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από την Amcyte Pharma Inc., τον κατασκευαστή του σκευάσματος.

Η έρευνα που αφορά ένα άλλο ρινικό σπρέι που στοχεύει τον COVID-19 δημοσιεύθηκε το 2020 στο περιοδικό Cureus. Αυτό το σπρέι περιείχε ξυλιτόλη και εκχύλισμα σπόρων γκρέιπφρουτ. Τρεις ασθενείς με ήπια έως μέτρια συμπτώματα από τον ιό παρουσίασαν “ταχεία κλινική βελτίωση”, όταν το ρινικό σπρέι χρησιμοποιήθηκε βοηθητικά στην τρέχουσα θεραπείας του, έγραψαν οι συγγραφείς. Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από το Xlear Nasal Spray®, ένα εμπορικά διαθέσιμο προϊόν που συνδυάζει τα δύο συστατικά.

Η προσθήκη ξυλιτόλης σε ένα ρινικό σπρέι έχει επίσης μελετηθεί για την αποκατάσταση της όσφρησης σε ασθενείς με COVID-19.

Περισσότερα οφέλη της ξυλιτόλης

Η ξυλιτόλη θεωρείται πρεβιοτικό και μπορεί να βελτιώσει την κινητικότητα και τη λειτουργία του εντέρου, σύμφωνα με πολλές ιατρικές πηγές. Η αυξημένη ξυλιτόλη στα πεπτικά αυξάνει την κατακράτηση νερού στα πεπτικά και έχει πιθανές καθαρτικές επιδράσεις, παρέχοντας θεραπεία για την δυσκοιλιότητα, γράφουν οι ερευνητές του Nutrients. Ωστόσο, η υπερβολική πρόσληψη ξυλιτόλης μπορεί να προκαλέσει διάρροια.

Το βουτυρικό οξύ που παράγεται με την κατάποση ξυλιτόλης σχετίζεται επίσης με μειωμένο κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου- η ξυλιτόλη μπορεί ακόμη να έχει την ικανότητα να αυξάνει την οστική πυκνότητα ή/και να αποτρέπει την οστική απορρόφηση, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη σε ζώα και δημοσιεύθηκε σε άλλα περιοδικά.

Τι πρέπει να προσέχουμε

Μπορεί μια φυσική ουσία τόσο “γλυκιά” όσο η ξυλιτόλη να έχει μειονεκτήματα; Ναι! Ενώ η ξυλιτόλη θεωρείται εξαιρετικά ασφαλής για τους ανθρώπους, δεν είναι ασφαλής για τους σκύλους. Το 2019, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) προειδοποίησε ότι η ξυλιτόλη μπορεί να είναι θανατηφόρα για τους σκύλους.

Ενώ η ξυλιτόλη δεν διεγείρει την απελευθέρωση ινσουλίνης στους ανθρώπους, πλημμυρίζει γρήγορα την κυκλοφορία του αίματος των σκύλων με ινσουλίνη, η οποία μπορεί να προκαλέσει υπογλυκαιμία -μια μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα- και μπορεί να είναι τοξική. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν εμετό, τρικλίσματα, κατάρρευση και επιληπτικές κρίσεις των σκύλων. Εκτός από την αποθήκευση της ξυλιτόλης σε σημείο που δεν μπορεί να την φτάσει ο σκύλος, ο FDA συνιστά την ανάγνωση όλων των συστατικών στις ετικέτες των τροφών για σκύλους, ειδικά των τροφών που ονομάζονται χωρίς ζάχαρη ή με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

Έτσι, πέρα από τον κίνδυνο για τον καλύτερο φίλο του ανθρώπου, η ξυλιτόλη είναι ένας γλυκός τρόπος για να αποκτήσετε πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου ενός ισχυρότερου ανοσοποιητικού συστήματος που είναι σε θέση να καταπολεμήσει καλύτερα τους ιούς και τα βακτήρια αυτό το χειμώνα.

Της Martha Rosenberg

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

1 thought on “Ένα φυσικό γλυκαντικό που καταπολεμά ιούς και βακτήρια”

  1. ”Η ξυλιτόλη, μια δημοφιλής, φυσική γλυκαντική ουσία που εξάγεται από την σημύδα και βρίσκεται στα δαμάσκηνα, τις φράουλες και τα σμέουρα.”
    Γιατί να την εξάγουμε την ξυλιτόλη και να μη τρώμε ολόκληρα αυτά τα τρόφιμα? Γιατί ο άνθρωπος αρέσκεται να απομονώνει τα θρεπτικά συστατικά? Μα φυσικά για να τα πουλάει ως θεραπευτικά ”ματζούνια”. Το φάρμακό σου να είναι η τροφή σου έλεγε ο Ιπποκράτης και όχι διασπασμένο το τρόφιμο σε κομμάτια. Αντί ζάχαρη καρύδας = φάτε καρύδα, αντί για ζάχαρη = λιώστε χουρμάδες φυσικούς. Εξάλλου γιατί τα θέλουμε αυτά τα γλυκαντικά, για να τα βάλουμε στον βλαβερό καφέ ή για να φτιάξουμε γλυκά τα οποία προκαλούν ένα σωρό προβλήματα?

    Απάντηση

Σχολιάστε