Η φάβα ανήκει στα όσπρια και προέρχεται από το λαθούρι, του είδους Lathyrus sativus L. Ο κατεξοχήν τρόπος κατανάλωσής της είναι βρασμένη και λιωμένη σε πηχτή πάστα.
Αποτελεί βασικό πιάτο της ελληνικής κουζίνας, και αν και έχουμε συνηθίσει να την καταναλώνουμε ως μεζέ, σε συνδυασμό με πολλά άλλα εδέσματα, κάλλιστα μπορεί να σταθεί και μόνη της, μαζί με ελιές, ψωμί και λίγη σαλάτα ως ένα ελαφρύ αλλά θρεπτικό γεύμα.
Ορισμένοι παρασκευάζουν την πάστα σκέτη και τη γαρνίρουν κατά το σερβίρισμα με ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι και/ή ελιές, λάδι και αλατοπίπερο.
Άλλοι βράζουν μαζί με τη φάβα το κρεμμύδι, ακόμα και καρότα και/ή πράσο, και τα πολτοποιούν όλα μαζί, εμπλουτίζοντας το πιάτο.
Στο βράσιμο μπορείτε επίσης να προσθέσετε σαφράν ή κουρκουμά: τονίζουν τόσο το χρώμα της όσο και τη γεύση της.
Για το γαρνίρισμα, μπορείτε να αρτύνετε με κάτι καυτερό, όπως σκόρδο ή μπούκοβο ή ακόμα και ψιλοκομμένη καυτερή πιπεριά ή/και λεμόνι, μαϊντανό ή φρέσκο κολίανδρο. Απαραίτητο το λάδι!
Για την παρασκευή της, το πιο σημαντικό είναι να αποφύγετε το ανακάτεμα. Κουνάμε απλώς την κατσαρόλα λίγο, στην αρχή, και μετά την αφήνουμε.
Για να μετρήσουμε τον χρόνο παρασκευής, τη βράζουμε μαζί με ένα ολόκληρο κρεμμύδι (ξεφλουδισμένο). Όταν το κρεμμύδι είναι έτοιμο, είναι και η φάβα.
Επειδή για να πήξει θέλει τον χρόνο της, καλό είναι να την ετοιμάσετε από το πρωί ή και από την προηγουμένη. Άλλωστε, είναι φαγητό που τρώγεται κρύο.
Φάβα
Υλικά
- 300 γρ. κίτρινη φάβα
- 900 mL νερό (αναλογία 3/1)
- 1 ολόκληρο κρεμμύδι, χωρίς τη φλούδα
- καρότο/πράσο (προαιρετικά)
- Σαφράν/κουρκουμάς
- Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Πλύνετε καλά τη φάβα, χύνοντας το νερό αρκετές φορές και αφήστε τη να μουλιάσει για 30΄.
Βάλτε νερό (την τριπλάσια ποσότητα από τη φάβα) να βράσει. Ρίξτε μέσα τη φάβα (την οποία έχετε σουρώσει) και κουνήστε την κατσαρόλα ελαφρά. Χαμηλώστε τη φωτιά σε μέτρια και αφήστε να βράσει για λίγη ώρα χωρίς το καπάκι.
Μετά από 5-10΄, όταν έχουν μαζευτεί αφροί στην επιφάνεια, ξαφρίστε την. Παραμείνετε κοντά και παρακολουθείτε για επιπλέον αφρό. Όταν σταματήσει να αφρίζει, προσθέστε το ολόκληρο κρεμμύδι και το καρότο ή πράσο, αν επιλέξετε να βάλετε. Βάλτε επίσης το σαφράν ή τον κουρκουμά και πιπέρι. Κλείστε το καπάκι της κατσαρόλας και αφήστε να βράσει.
Ελέγξτε μετά από 20΄ περίπου το κρεμμύδι με ένα πηρούνι. Αν έχει μαλακώσει, η φάβα σας είναι έτοιμη. Αν όχι, συνεχίστε το βράσιμο. Ελέξτε και το νερό, και κάντε τις κατάλληλες ρυθμίσεις, ανάλογα αν θέλετε τη φάβα σας περισσότερο ή λιγότερο πηχτή. Π.χ. αν έχει ακόμα αρκετό νερό, μπορείτε να αφήσετε ανοιχτή την κατσαρόλα για την υπόλοιπη ώρα. Σε αυτό το σημείο, μπορείτε να προσθέσετε το αλάτι που θέλετε.
Όταν η φάβα σας είναι έτοιμη, αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και την αφήνετε να κάτσει. Αν θέλετε να χάσει υγρά, αφήστε τη για λίγο σε σουρωτήρι.
Περάστε την από το πολυμηχάνημα (μούλτι), μαζί με το κρεμμύδι, καρότο, πράσο.
Τοποθετήστε την πάστα της φάβας σε πιατέλα, περιχύστε με λάδι και σερβίρετε με ψιλοκομμένο κρεμμύδι, ελιές, μαϊντανό, κάππαρη.
Καλή σας όρεξη!