Τρίτη, 05 Μαρ, 2024
«Έγκλημα διαρκείας που συντελείται στο Θριάσιο, το οποίο η πρόσφατη πυρκαγιά που ξέσπασε στα Δερβενοχώρια, στις 17 Ιουλίου, έρχεται να ολοκληρώσει δραματικά», χαρακτηρίζει η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή τη λειτουργία των τεσσάρων εργοστασίων στην περιοχή.

Γεμάτο τοξικά απόβλητα το ρέμα Σαρανταπόταμου στο Θριάσιο

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), αποτράπηκε στο ρέμα Σαρανταπόταμου σοβαρή περιβαλλοντική ζημιά από τη διαφυγή-διαρροή επικίνδυνων αποβλήτων του εργοστασίου DENVER SLOPS AEBE, ενώ υπάλληλοι του υπουργείου παραμένουν στην περιοχή, πραγματοποιώντας αυτοψίες και ελέγχους, με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος.

Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με το ΥΠΕΝ, εντατικοποιούν τις ενέργειές τους για τον εντοπισμό των υπευθύνων. Σε κάθε περίπτωση, το ΥΠΕΝ έχει θέσει ως στόχο την άμεση ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης πριν την έναρξη των φθινοπωρινών βροχοπτώσεων, με συμπληρωματική εργολαβία που θα αναθέσει άμεσα ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) λόγω κατεπείγουσας ανάγκης, για να αποφευχθεί περαιτέρω περιβαλλοντική ζημιά.

Οι εργασίες καθαρισμού του ρέματος πραγματοποιούνται, τηρώντας το σύνολο των διατάξεων της περιβαλλοντικής νομοθεσίας για τη διαχείριση επικίνδυνων αποβλήτων και δεν υπόκεινται σε υποχρέωση περιβαλλοντικής αδειοδότησης, αφενός διότι δεν αποτελούν έργα και αφετέρου διότι αποσκοπούν στην άμεση αντιμετώπιση συνεπειών φυσικής καταστροφής.

Αξίζει να σημειωθεί πως η μονάδα αναγέννησης μεταχειρισμένων ορυκτελαίων, παραγωγής γράσου και επεξεργασίας πετρελαιοειδών καταλοίπων «DENVER SLOPS» διέθετε την υπ’ αρ. 168080/18.4.2011 Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων οκταετούς διάρκειας. Στο αρχείο της αρμόδιας Υπηρεσίας του ΥΠΕΝ δεν εντοπίστηκε ανανέωση ισχύος της εν λόγω ΑΕΠΟ.

«Τοξική βόμβα» τα τέσσερα εργοστάσια

Η ύπαρξη και λειτουργία όχι μόνο της «DENVER SLOPS», αλλά τριών ακόμα εργοστασίων με βαριές δραστηριότητες στην περιοχή (TITAN, SOL και μονάδες ανακύκλωσης αποβλήτων της εταιρείας ECORECOVERY), χαρακτηρίζονται ως «τοξική βόμβα» από την «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή», μέλη της οποίας επισκέφθηκαν περιοχές του Θριασίου και μίλησε με κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.

«Με βάση τις καταγγελίες κατοίκων και τις εικόνες που καταγράψαμε, καταγγέλλουμε το έγκλημα διαρκείας που συντελείται στο Θριάσιο, το οποίο η πρόσφατη πυρκαγιά που ξέσπασε στα Δερβενοχώρια, στις 17 Ιουλίου, έρχεται να ολοκληρώσει δραματικά», αναφέρει η «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή» και προσθέτει:

«Aντικρύσαμε ζοφερές εικόνες. Ολόκληρες πλαγιές του βουνού καταστράφηκαν ολοσχερώς, ενώ συνολικά στη Δυτική Αττική κάηκαν πάνω από 116.000 στρέμματα. Τμήμα από το παρθένο δάσος που είχε σωθεί από την προηγούμενη φωτιά κάηκε φέτος. Περιοχή, η οποία είχε αρχίσει να αναγεννάται μετά την πυρκαγιά του 2019, ξανακάηκε οπότε ακυρώθηκε κάθε ενδεχόμενη μελλοντική φυσική αποκατάστασή της. Εκτός από τη δασική βλάστηση κάηκαν και αγροτικές καλλιέργειες και πολλά ελαιόδεντρα.

»Άκρως επικίνδυνες ήταν οι συνθήκες που συναντήσαμε στο δρόμο Μαγούλας προς Δερβενοχώρια στην περιοχή Καμάρι, όπου λειτουργούσαν τέσσερα εργοστάσια με βαριές δραστηριότητες, σε δεντρόφυτη έκταση και δίπλα ακριβώς στο ρέμα του Σαρανταπόταμου. Μόνο οργή προκαλεί η εγκληματική συμπεριφορά του κράτους και των ιδιωτών αλλά και ο συνεχιζόμενος εμπαιγμός του πληθυσμού της ευρύτερης περιοχής αλλά και όλου του λαού της Αττικής».

Η παράταξη αντικρούει τους ισχυρισμούς του ΥΠΕΝ για πλήρη και άμεση παρέμβαση καθώς, όπως λένε, «στις 30 Ιουλίου 2023, μέρες μετά την ολοκλήρωση της παρέμβασης του ΥΠΕΝ, παραμένουν μεγάλες ποσότητες αποβλήτων μέσα στο ρέμα (φαίνονται στα επισυναπτόμενα βίντεο και φωτογραφίες) και αν δεν υπάρξει άμεση και πλήρης αποκατάσταση, αυτές οι ποσότητες ορυκτέλαιων και άλλων στερεών θα καταλήξουν με την πρώτη βροχή στον ήδη επιβαρυμένο κόλπο της Ελευσίνας, με ανυπολόγιστες βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες συνέπειες για την υγεία των κατοίκων της Αττικής».

Η διαρροή, συνεχίζουν, είναι πολύ μεγαλύτερη και οι αρχές του κεντρικού και τοπικού κράτους (υπουργείο και Περιφερειακές διοικήσεις Αττικής και Στερεάς Ελλάδας – Εύβοιας) είναι απολύτως απούσες από την περιοχή.

Αναφέρουν επίσης τις καταγγελίες των κατοίκων της περιοχής (28 Ιουλίου), όπως και τη δημοσιογραφική κάλυψη που έχει λάβει το θέμα (31 Ιουλίου), σύμφωνα με τις οποίες εκατοντάδες τόνοι ορυκτέλαια αποθηκεύονταν υπαίθρια σε μεταλλικές και πλαστικές δεξαμενές, οι οποίες εξερράγησαν όταν πλησίασε η φωτιά και διέρρευσαν άμεσα στο βουνό καταλήγοντας στο ρέμα του Σαρανταπόταμου.

Μαρτυράται επίσης αντίστοιχη ολική καταστροφή του εργοστασίου ανακύκλωσης ECORECOVERY. Η φωτιά ήταν ακόμα ενεργή  την 1η Αυγούστου και στα δύο προαναφερόμενα εργοστάσια, η περιοχή είναι γεμάτη αναθυμιάσεις, ενώ στα πρανή, στις όχθες και τους δρόμοι περιμετρικά υπάρχουν επικίνδυνα απόβλητα.

Από τη φωτιά διασώθηκε η εταιρεία SOL. Πρόκειται για εταιρεία χημικών αερίων, δηλαδή για μια ακόμα βόμβα μεγατόνων στην καρδιά του δάσους.

Όπως αναφέρεται, η πρόσφατη φωτιά έχει προκαλέσει σημαντικές ζημιές σε αγροτικές εκτάσεις, κατακαίοντας ολοσχερώς εκατοντάδες μεγάλης ηλικίας παραγωγικά ελαιόδεντρα σε ένα τεράστιο τοπικό ελαιώνα στην περιοχή της Μαγούλας, στην κοιλάδα του Αγίου Βλασίου, στερώντας από τους κατοίκους κρίσιμους πόρους για την επιβίωσή τους.

Τέλος, η παράταξη επισημαίνει τη δυσμενή επίδραση των τοξικών αποβλήτων και γενικότερα των βιομηχανικών δραστηριοτήτων μέσα στο δάσος στην εξάπλωση της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στα Δερβενοχώρια.

(πηγή: thepressproject.gr)

 

 

 

 

 

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε