Πέμπτη, 19 Ιούν, 2025
(Zhane Luk/Shutterstock)

Γλυκές θεραπείες: Οι θεραπευτικές ιδιότητες της καστανής ζάχαρης, της ζάχαρης σε κομμάτια και της μαλτόζης

Δεν έχουν όλες οι ζάχαρες την ίδια επίδραση στον οργανισμό — ορισμένες έχουν θεραπευτικές ιδιότητες, αν καταναλώνονται με μέτρο και με τον σωστό τρόπο

Λίγη γλυκύτητα δεν βελτιώνει μόνο τη διάθεση, αλλά μπορεί και να θεραπεύσει. Στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική (ΠΚΙ), η ζάχαρη είναι κάτι περισσότερο από ένα γλύκισμα. Είναι το υλικό της ευεξίας. Ενώ οι σύγχρονες διατροφικές συστάσεις προειδοποιούν για τη ζάχαρη, ορισμένα γλυκαντικά, όπως η καστανή ζάχαρη, η ζάχαρη σε κομμάτια και η μαλτόζη,  θεωρούνται θεραπευτικά όταν χρησιμοποιούνται με σύνεση.

Η άποψη της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής για τη ζάχαρη

Σύμφωνα με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική, οι γλυκές γεύσεις εναρμονίζουν το σώμα, ανακουφίζουν την ένταση και θρέφουν τα ζωτικά όργανα. Ωστόσο, δεν είναι όλες οι ζάχαρες ίδιες — αυτό που έχει σημασία είναι η πηγή, η επεξεργασία και η ενεργειακή τους φύση.

Η ζάχαρη χωρίζεται σε φυσική και ραφιναρισμένη. Η φυσική ζάχαρη βρίσκεται στα φρούτα, το μέλι και το γάλα. Η ραφιναρισμένη ζάχαρη, όπως η λευκή ζάχαρη, η καστανή ζάχαρη και η ζάχαρη σε κύβους, εξάγονται κυρίως από το ζαχαροκάλαμο.

Oil-painting-ntdtv

Είναι πολύ γλυκά και παρέχουν μια μεγάλη ποικιλία θρεπτικών συστατικών, ανάλογα με τον βαθμό ραφιναρίσματος.

Η καστανή ζάχαρη διατηρεί μεγάλο μέρος των μεταλλικών συστατικών της και έχει υψηλή θρεπτική αξία, ενώ η ζάχαρη σε κομμάτια  είναι επανακρυσταλλωμένη λευκή ζάχαρη και έχει ήπια γεύση. Η μαλτόζη παράγεται από ζυμωμένα σιτηρά και έχει ενυδατική δράση στους πνεύμονες. Συγκριτικά, ραφιναρισμένες ζάχαρες όπως το σιρόπι καλαμποκιού με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη, υπόκεινται σε πολύπλοκη επεξεργασία και πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο.

Ας εξερευνήσουμε τις μοναδικές θεραπευτικές ιδιότητες τριών παραδοσιακών γλυκαντικών στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική.

Καστανή ζάχαρη

ZoomInImage
Καφέ ζάχαρη. (Hanasaki/Shutterstock)

 

Ποιο είδος ζάχαρης είναι το πιο υγιεινό; Γενικά, όσο πιο ακατέργαστη τόσο καλύτερη η ζάχαρη. Επομένως, θα συνιστούσα την καστανή ζάχαρη. Η «ακατέργαστη» υφή της δημιουργείται με βρασμό, συμπύκνωση και ψύξη του χυμού ζαχαροκάλαμου χωρίς πολύ ραφινάρισμα ή φιλτράρισμα. Ως εκ τούτου, διατηρεί περισσότερα μέταλλα και θρεπτικά συστατικά, κρίσιμο για παιδιά ή ασθενείς με αναιμία.

Η καστανή ζάχαρη ονομάζεται επίσης κόκκινη ζάχαρη. Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η ελάχιστα ραφιναρισμένη καστανή ζάχαρη (MRBS) περιέχει μια ποικιλία αντιοξειδωτικών και ιχνοστοιχείων, όπως το σελήνιο.

Στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική, η καστανή ζάχαρη είναι κάτι περισσότερο από ένα γλυκαντικό — θεωρείται τονωτική και θερμαντική. Το κλασικό κινεζικό βιβλίο βοτανολογίας «Compendium of Materia Medica» εξυμνεί την καστανή ζάχαρη για την ικανότητά της να «θρέφει το αίμα και να διώχνει το κρύο».

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική, όπου το «κρύο» δεν αφορά μόνο τη θερμοκρασία, αλλά μια κατάσταση ανισορροπίας στο σώμα που μπορεί να προκαλέσει στασιμότητα, πόνο ή κόπωση, ειδικά στις γυναίκες. Το τσάι με καστανή ζάχαρη και τζίντζερ, για παράδειγμα, είναι ένα παραδοσιακό φάρμακο για τις εμμηνορροϊκές κράμπες, καθώς βοηθά στη θέρμανση του σώματος, στην ενίσχυση της κυκλοφορίας και στην ανακούφιση της δυσφορίας.

Για τους ηλικιωμένους που αναρρώνουν από σοβαρή ασθένεια, η κατανάλωση καστανής ζάχαρης μπορεί να θρέψει το σώμα, να προάγει την ομαλή λειτουργία του εντέρου και να βοηθήσει το σώμα να αναρρώσει γρηγορότερα.

Τσάι με καστανή ζάχαρη και τζίντζερ

Βράστε τριμμένο ή ψιλοκομμένο τζίντζερ σε νερό για 10 λεπτά και στη συνέχεια προσθέστε καστανή ζάχαρη κατά προτίμηση.

Εναλλακτικά, αλέστε το τζίντζερ σε πάστα και παρασκευάστε το με καστανή ζάχαρη και ζεστό νερό. Μπορείτε επίσης να αγοράσετε έτοιμα φακελάκια τσαγιού με καστανή ζάχαρη και τζίντζερ.

Ζάχαρη σε κομμάτια

ZoomInImage
(litchima/Shutterstock)

 

Η ζάχαρη σε κομμάτια παράγεται με τη διάλυση της λευκής ζάχαρης και την επανακρυστάλλωσή της. Η ταχεία κρυστάλλωση σχηματίζει μικροσκοπικά σωματίδια ζάχαρης, ενώ η αργή κρυστάλλωση σχηματίζει μεγαλύτερα διαφανή σωματίδια. Όταν αγοράζετε ζάχαρη σε κομμάτια, επιλέξτε τη διαφανή ή ελαφρώς κιτρινωπή και αποφύγετε να επιλέξετε εκείνη που είναι πολύ λευκή, καθώς μπορεί να έχει υποστεί λεύκανση.

Η ζάχαρη σε κομμάτια ενυδατώνει τους πνεύμονες και ανακουφίζει τον βήχα. Όταν ήμουν παιδί, κάθε φορά που είχα βήχα ή πονόλαιμο, η μητέρα μου ανακάτευε λίγα κομμάτια ζάχαρης με φουσκωμένο ταμάρινδο, το έβραζε με ζεστό νερό και μου το έδινε να πιω αφού είχε κρυώσει λίγο. Ήταν πολύ αποτελεσματικό.

Η Sterculia lychnophora είναι ο καρπός ενός φυτού της οικογένειας Sterculiaceae. Περιέχει διάφορα αντιφλεγμονώδη συστατικά και χρησιμοποιείται συχνά για τη θεραπεία της φαρυγγίτιδας. Μπορεί επίσης να παρασκευαστεί με κομμάτια ζάχαρης:

Κομμάτια ζάχαρης με Sterculia Lychnophora

Συστατικά

  • 2–3 κομμάτια Sterculia lychnophora
  • 10-15 γραμμάρια ζάχαρη σε κομμάτια

Παρασκευή

Βάλτε τη Sterculia lychnophora και τη ζάχαρη σε ένα φλιτζάνι τσαγιού ή τσαγιέρα, προσθέστε περίπου 300 ml βραστό νερό, αφήστε το να σταθεί για 8-10 λεπτά και μετά πιείτε το.

Όταν ο λαιμός είναι ξηρός το φθινόπωρο, το μαγείρεμα αχλαδιών με ζάχαρη μπορεί να ενυδατώσει τους πνεύμονες, να ανακουφίσει τον ξηρό βήχα και να βελτιώσει την ξηρή επιδερμίδα.

Μαλτόζη

ZoomInImage
(ZCOOL HelloRF/Shutterstock)

 

Η μαλτόζη παράγεται από αμυλούχα συστατικά όπως το σόργο, το ρύζι, η κριθάρι και το καλαμπόκι μέσω ζύμωσης και σακχαροποίησης. Η μαλτόζη δεν είναι απλώς ένα γλυκό – στην κινεζική ιατρική, θεωρείται θεραπευτικό τρόφιμο.

Σύμφωνα με την ΠΚΙ, η μαλτόζη:

Θρέφει τον σπλήνα και το στομάχι: Αυτά τα όργανα θεωρούνται κρίσιμα για την πέψη και την παραγωγή ενέργειας στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική. Ένας αδύναμος σπλήνας μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση, κακή όρεξη ή χαλαρά κόπρανα. Η μαλτόζη παρέχει μια ήπια πηγή θρέψης και ζεστασιάς, υποστηρίζοντας την αρμονία του πεπτικού συστήματος.

Ενυδατώνει τους πνεύμονες και ανακουφίζει από τον βήχα: Ειδικά κατά τη διάρκεια του κρύου καιρού ή σε ξηρά κλίματα, η μαλτόζη βοηθά στην καταπράυνση των ερεθισμένων αεραγωγών, στη μείωση του βήχα και στην ανακούφιση του πονόλαιμου.

Ανακουφίζει από την ένταση και τη φωνητική κόπωση: Οι τραγουδιστές και οι ρήτορες στην αρχαία Κίνα χρησιμοποιούσαν συχνά φάρμακα με βάση τη μαλτόζη για να ανακτήσουν τη φωνή τους.

Εάν πάσχετε από κρυολόγημα, πονόλαιμο ή επίμονο βήχα, η παραδοσιακή κινεζική ιατρική προτείνει ένα απλό, δοκιμασμένο στον χρόνο φάρμακο: χυμό ραπανάκι με μαλτόζη.

Το λευκό ραπανάκι (daikon), γνωστό στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική για τη διάλυση του φλέγματος και την απομάκρυνση της ζέστης, συνδυάζεται με μαλτόζη για να καθαρίσει και να καταπραΰνει. Το ραπανάκι απομακρύνει την περίσσεια βλέννας και βοηθά την πέψη, ενώ η μαλτόζη καλύπτει το λαιμό και ενυδατώνει τους ξηρούς πνεύμονες. Είναι ένα ήπιο, φυτικό φάρμακο, ιδανικό όταν το σώμα σας αισθάνεται λίγο εκτός ισορροπίας.

Χυμός ραπανάκι με μαλτόζη

Πλύνετε φρέσκο λευκό ραπανάκι, κόψτε το σε λεπτές φέτες και τοποθετήστε το σε ένα πιάτο ή σε μια σούπα.

Ρίξτε μαλτόζη πάνω από το ραπανάκι και αφήστε το στο ψυγείο για μία έως δύο ώρες.

Το ραπανάκι απελευθερώνει ζαχαρούχο νερό, το οποίο μπορείτε να ρίξετε σε ένα ποτήρι. Πιείτε το για να ανακουφίσετε τον βήχα και να μειώσετε τα φλέγματα.

Προσοχή στο σιρόπι καλαμποκιού με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη

Μέτριες ποσότητες ζάχαρης μπορούν να θρέψουν το σώμα, αλλά τα σημερινά επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν πολλή ραφιναρισμένη ζάχαρη, ειδικά το σιρόπι καλαμποκιού με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη, το οποίο είναι επιβλαβές για τον οργανισμό. Το όνομά του είναι παραπλανητικό, καθώς μπορεί να υποδηλώνει φρουκτόζη και ζάχαρη φρούτων, αλλά δεν είναι. Το σιρόπι με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη δεν είναι φυσική φρουκτόζη, αλλά ένα επεξεργασμένο προϊόν, κυρίως από αμύλο καλαμποκιού ή ταπιόκα.

Στο παρελθόν, θεωρούσα το σιρόπι καλαμποκιού με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη πολύ βολικό. Αρκούσε να ανοίξω τη συσκευασία, να το ρίξω στον καφέ, να το ανακατέψω λίγο και διαλυόταν εντελώς. Μπορούσα επίσης να το χρησιμοποιήσω για να αλείψω το ψωμί. Ωστόσο, μετά από μόλις μία εβδομάδα χρήσης, ανακάλυψα κάτι εκπληκτικό: το χρώμα των κοπράνων μου δεν ήταν πλέον καφέ, αλλά λευκό. Αργότερα, έμαθα ότι αυτό οφειλόταν στο γεγονός ότι η φρουκτόζη επηρέαζε την έκκριση της χολής. Αφού σταμάτησα να καταναλώνω σιρόπι με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη, το χρώμα των κοπράνων μου επανήλθε στο φυσιολογικό.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η υπερβολική πρόσληψη φρουκτόζης μπορεί να βλάψει το ήπαρ, να προκαλέσει μη αλκοολική ηπατική φλεγμονή και άλλες μεταβολικές ασθένειες, καθώς και να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου.

Όσον αφορά το αν τα φρούτα είναι επιβλαβή, η φρουκτόζη που περιέχεται στα φρούτα είναι φυσική, οπότε δεν χρειάζεται να ανησυχείτε αν την καταναλώνετε με μέτρο.

Ποιο είδος ζάχαρης είναι το καλύτερο για τους διαβητικούς;

Οι διαβητικοί πρέπει να καταναλώνουν λιγότερη ή να αποφεύγουν εντελώς τη ραφιναρισμένη ζάχαρη. Για γλυκές γεύσεις, επιλέξτε τα ακόλουθα δύο υποκατάστατα ζάχαρης:

Φρούτο του μοναχού

Η ζάχαρη από το φρούτο του μοναχού είναι ένα φυσικό γλυκαντικό χωρίς θερμίδες και με ελάχιστη επίδραση στο σάκχαρο του αίματος. Είναι κατάλληλη για την παρασκευή σούπας ή τσαγιού και έχει φυσική γλυκιά γεύση. Για παράδειγμα, αν προσθέσετε λίγο φλοιό από φρούτο του μοναχού στο Sterculia lychnophora, η γλυκύτητά του μπορεί να αντικαταστήσει αυτή της κρυσταλλικής ζάχαρης και να ενισχύσει τη γεύση.

Στέβια

Η στέβια εξάγεται από το φυτό στέβια και είναι ένα γλυκαντικό χωρίς θερμίδες που δεν επηρεάζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και είναι κατάλληλο για χρήση σε ποτά ή στην καθημερινή μαγειρική. Μελέτες έχουν δείξει ότι η στέβια μπορεί επίσης να μειώσει το σάκχαρο στο αίμα μετά τα γεύματα.

Γλυκύτητα που θεραπεύει

Στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική, ο σωστός τύπος ζάχαρης δεν είναι απλώς μια γεύση, αλλά μια μορφή θρέψης. Η καστανή ζάχαρη ζεσταίνει και αναζωογονεί, η ζάχαρη σε κομμάτια καταπραΰνει και δροσίζει, ενώ η μαλτόζη βοηθά στην πέψη και στη φωνή. Όταν καταναλώνοντας με σύνεση, αυτά τα παραδοσιακά γλυκαντικά μπορούν να βελτιώσουν όχι μόνο τα γεύματά σας, αλλά και την υγεία και την ευεξία σας. Έτσι, την επόμενη φορά που θα λαχταρήσετε κάτι γλυκό, στραφείτε στη φύση, γιατί στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική, η γλυκύτητα θεραπεύει.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε