Δευτέρα, 20 Μαΐ, 2024
Η παραγωγή πατάτας Νάξου είναι Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης.

Η 14η Γιορτή Πατάτας Νάξου στην Αγία Άννα αφιερωμένη στην κλιματική αλλαγή

«Κλιματική αλλαγή και γαστρονομία» ήταν το κεντρικό θέμα της 14ης Γιορτής Πατάτας Νάξου και του 5ου Food Experience Graviera Naxos, εκδηλώσεις που αμφότερες διοργανώνονται το πρώτο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου. Με το παρών να δίνουν για άλλη μια φορά άνθρωποι από τον χώρο του θεάματος, γνωστοί σεφ αλλά και influencer, όσοι βρέθηκαν στην Αγία Άννα είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν το γνωστό προϊόν του νησιού με ποικίλους τρόπους, ενώ στο παραδοσιακό γλέντι συμμετείχαν η Στελλίνα Κονιτοπούλου, ο Γιάννης Πειραιώτης και χορευτικά συγκροτήματα του Αγίου Αρσενίου.

Τα φετινά βραβεία Naxian Excellence Awards by EAS Naxos, τα οποία ψήφισε και φέτος επιτροπή ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών με επικεφαλής τον καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Γιάννη Πολίτη, απονεμήθηκαν κατά κύριο λόγο σε μετεωρολόγους και καθηγητές που έχουν αφιερώσει την ζωή τους στην μελέτη του φαινομένου του θερμοκηπίου ως ελάχιστο φόρο τιμής για την προσφορά τους. Όπως τόνισαν κατά τη διάρκεια της βράβευσης τους, η ενημέρωση για τις καιρικές συνθήκες είναι πρωταρχικής σημασίας για τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους του νησιού, αλλά και όλης της Ελλάδας, εκπέμποντας παράλληλα σήμα κινδύνου για την κλιματική κρίση, η οποία όπως είπαν «είναι εδώ και ήρθε για να μείνει και όλοι εμείς θα πρέπει να προσαρμοστούμε».

Σημειώνεται ότι η ετήσια παραγωγή πατάτας Νάξου, η οποία είναι Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης, ανέρχεται περίπου στους 5.000 τόνους και προέρχεται από 250 οικογένειες.

Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Νάξου Δημήτρης Καπούνης ευχαρίστησε τους επιστήμονες για τη συμβολή τους στον πρωτογενή τομέα του νησιού, προαναγγέλλοντας σειρά δράσεων για τη στήριξη των εμβληματικών προϊόντων του νησιού, την γραβιέρα ΠΟΠ και την πατάτα ΠΓΕ.

Θ. Παπ.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε