Τρίτη, 23 Απρ, 2024
Η τράπεζα Credit Suisse στη Ζυρίχη της Ελβετίας, στις 21 Φεβρουαρίου 2022. (Ennio Leanza/Keystone μέσω AP)

Η Credit Suisse θα δανειστεί έως και 54 δισ. δολάρια από την ελβετική κεντρική τράπεζα

Η Credit Suisse σχεδιάζει να δανειστεί έως και 50 δισ. ελβετικά στερλίνα (54 δισ. δολάρια) από την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας και να εξαγοράσει περίπου 3 δισ. στερλίνα από το χρέος της, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τη ρευστότητά της και να ηρεμήσει τους επενδυτές, μια ημέρα μετά την κατακόρυφη πτώση της τιμής της μετοχής της τράπεζας.

Η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας είχε δηλώσει την Τετάρτη ότι ήταν πρόθυμη να παράσχει ένα στήριγμα ρευστότητας στην Credit Suisse μετά την πτώση των μετοχών της κατά 30%.

Η ρευστοποίηση ήρθε αφού ο πρόεδρος της Saudi National Bank, βασικού μετόχου της Credit Suisse, απέκλεισε οποιαδήποτε περαιτέρω επένδυση. Ακολούθησε επίσης τις ταραχώδεις συναλλαγές στις παγκόσμιες τραπεζικές μετοχές στον απόηχο της κατάρρευσης της Silicon Valley Bank.

Σε ανακοίνωσή της την Πέμπτη, η Credit Suisse ανέφερε ότι έλαβε την απόφαση «να ενισχύσει προληπτικά τη ρευστότητά της» δανειζόμενη κεφάλαια από την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας στο πλαίσιο δανειακής διευκόλυνσης και βραχυπρόθεσμης διευκόλυνσης ρευστότητας.

Ο διευθύνων σύμβουλος Όρλιρκ Κόρνερ δήλωσε ότι τα μέτρα «αποδεικνύουν αποφασιστική δράση για την ενίσχυση της Credit Suisse καθώς συνεχίζουμε τον στρατηγικό μας μετασχηματισμό». Η αναδιάρθρωση του Κόρνερ περιελάμβανε την πώληση τμήματος της επενδυτικής τράπεζας της Credit Suisse και την περικοπή χιλιάδων θέσεων εργασίας.

«Η ομάδα μου και εγώ είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε γρήγορα για να δημιουργήσουμε μια απλούστερη και πιο εστιασμένη τράπεζα που θα βασίζεται στις ανάγκες των πελατών», πρόσθεσε ο Κόρνερ, ο οποίος διορίστηκε διευθύνων σύμβουλος τον Ιούλιο.

Η κίνηση αυτή είναι η τελευταία προσπάθεια της Credit Suisse να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών μετά από μια σειρά σκανδάλων και αποτυχιών που συγκλόνισαν την ελβετική τράπεζα και ώθησαν την τιμή της μετοχής της σε χαμηλό ρεκόρ.

Οι μετοχές της Credit Suisse έκλεισαν με πτώση 24,2% την Τετάρτη, με αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή της αξία να πέσει κάτω από τα 7 δισ. στερλίνες. Οι μετοχές της τράπεζας, η οποία άντλησε κεφάλαια ύψους 4 δισ. στερλινών μόλις πριν από λίγους μήνες, έχουν υποχωρήσει κατά 39% φέτος και κατά 85% τα τελευταία δύο χρόνια.

Το ξεπούλημα των μετοχών της Credit Suisse την Τετάρτη επιβάρυνε τις τραπεζικές μετοχές στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, οι οποίες υποφέρουν επίσης από το κλείσιμο της SVB, τη μεγαλύτερη χρεοκοπία αμερικανικής τράπεζας από το 2008. Η κατάρρευσή της ήρθε μετά την κατάρρευση της αξίας των μακροπρόθεσμων κρατικών ομολόγων στα οποία είχε επενδύσει.

Οι επενδυτές δήλωσαν ότι τα προβλήματα της Credit Suisse ήταν μια υπενθύμιση ότι οι τράπεζες της Ευρώπης είχαν επίσης μεγάλα χαρτοφυλάκια ομολόγων, η αξία των οποίων έχει υποστεί σφυροκόπημα από την άνοδο των επιτοκίων.

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Twitter @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε