Παρασκευή, 24 Μαρ, 2023
Ένας μαθητής φορά μάσκα καθώς κάνει μια εργασία στο Freedom Preparatory Academy στο Πρόβο, Γιούτα, 10 Φεβ. 2021. (George Frey/Getty Images)

Η επιβολή μάσκας για παιδιά δεν στηρίζεται στην επιστήμη: Γερουσιαστές του Νιου Τζέρσυ

Γερουσιαστές του Νιου Τζέρσυ είχαν μια ακρόαση την προηγούμενη εβδομάδα για να εξερευνήσουν το αν η επιστήμη υποστηρίζει τον εξαναγκασμό χρήσης μάσκας σε σχολεία εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών σχετικά με την αποτελεσματικότητα και τις αρνητικές επιπτώσεις αυτών των μασκών.

Επιστήμονες κατέθεσαν για την αποτελεσματικότητα των μασκών στην πρόληψη της διάδοσης της COVID-19, ασθένειας που προκαλείται από τον ιό του ΚΚΚ (Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος). Επαγγελματίες υγείας και γονείς μίλησαν για την επίδραση των μασκών στην σωματική και ψυχική υγεία των παιδιών.

Οι συμμετέχοντες βουλευτές ανέφεραν ότι η χρήση μάσκας από τα παιδιά δεν έχει κάποιο αποτέλεσμα στην πρόληψη διάδοσης της COVID-19 και μπορεί να βλάψει τα παιδιά ψυχολογικά, συναισθηματικά, στην ανάπτυξή τους, και σωματικά.

Η απαίτηση χρήσης μάσκας σε σχεδόν όλους τους δημόσιους χώρους στο Νιου Τζέρσυ άρθηκε από τον κυβερνήτη Φιλ Μέρφυ τον Μάιο, αλλά η επιβολή μάσκας για παιδιά σε σχολεία παρέμεινε, με δικαιολογία την έλλειψη εμβολίων COVID-19 για παιδιά κάτω των 12 ετών.

Η αποτελεσματικότητα των μασκών στα παιδιά

Δεν έχει υπάρξει καμία τυχαιοποιημένη κλινική έρευνα σε παιδιά για την αξιολόγηση των οφελών χρήσης μάσκας, αλλά διάφορες χώρες απάντησαν διαφορετικά στην πανδημία, είπε ο δρ. Μάρτιν Κούλντορφ, καθηγητής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, και βιοστατιστικολόγος και επιδημιολόγος.

«Κατά το πρώτο κύμα [της πανδημίας COVID-19] την άνοιξη του 2020, οι περισσότερες μεγάλες Δυτικές χώρες έκλεισαν τα σχολεία τους για μεγαλύτερες ή μικρότερες περιόδους, όπως πολιτείες στις ΗΠΑ. Εξαίρεση ήταν η Σουηδία, που κράτησε τα σχολεία και τα κέντρα φροντίδας ανοιχτά για ηλικίες από 1 έως 15, για τις οποίες υπάρχουν 1,8 εκατομμύρια παιδιά.»

Εκείνη την περίοδο, δεν χρησιμοποιούνταν μάσκες, ούτε κοινωνική απόσταση, ή τεστ για παιδιά στην Σουηδία, είπε ο Κούλντορφ στην ακρόαση, αλλά γινόταν περισσότερος καθαρισμός από το συνηθισμένο στα σχολεία και σε κέντρα φροντίδας και παιδιά που αρρώσταιναν στέλνονταν σπίτι.

Παρά την έλλειψη περιορισμών, «κανένα από αυτά τα 1,8 εκατομμύρια παιδιά δεν πέθανε [από COVID-19]», τόνισε ο Κούλντορφ.

«Η COVID μεταδίδεται κυρίως μέσω ενηλίκων. Όταν ένα παιδί πράγματι μολύνεται… συνήθως το παίρνουν από ενήλικο. Και είναι πολύ ασυνήθιστο να υπάρξει μετάδοση από παιδιά σε ενηλίκους.»

Ο κίνδυνος μόλυνσης από COVID-19 για διδάσκοντες είναι ο ίδιος ή λίγο μικρότερος από τον μέσο όρο σε άλλα επαγγέλματα, είπε ο Κούλντορφ. «Δεν υπάρχει λόγος χρήσης μάσκας, είτε προς όφελος των παιδιών είτε προς όφελος των δασκάλων. Δεν υπάρχουν λόγοι δημόσιας υγείας που να το δικαιολογούν.»

«Πιστεύω πως στις Ηνωμένες Πολιτείες, για όλη αυτήν την πανδημία, υπάρχουν περίπου 350 αναφορές θανάτων COVID μεταξύ παιδιών. Και δεν γνωρίζουμε ακριβώς πόσοι από αυτούς είναι λόγω COVID και πόσοι είναι μαζί με COVID επειδή το CDC δεν έχει κάνει τέτοιο έλεγχο.»

Ο Κούλντορφ είπε πως ο αριθμός των θανάτων παιδιών λόγω γρίπης είναι μεταξύ 200 και 1.000 κάθε χρόνο αναλόγως της δριμύτητας της γρίπης.

«Κάθε ένας από αυτούς τους θανάτους είναι τραγικός», είπε ο Κούλντορφ, αλλά «για τα παιδιά, [η μάσκα] δεν τους δίνει κάποια ιδιαίτερη προστασία από την COVID.»

Οι αρνητικές επιπτώσεις της μάσκας

Μια μαθήτρια παίζει φλάουτο ενώ φορά μάσκα σε μάθημα μουσικής στο Γυμνάσιο Σιναλόα στο Νοβάτο, Καλιφ., 2 Μαρτίου 2021. (Haven Daily/AP Photo)

 

«Εμφανίστηκε πληθώρα στοιχείων για τις αρνητικές επιπτώσεις της μάσκας στα παιδιά και δεν θα πρέπει να εξαναγκάζονται να την φορούν», είπε η Μαρία Κράισλερ, κλινική επιστήμονας με εξειδίκευση στην μικροβιολογία.

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη τον Απρίλιο, 68 τοις εκατό από τα περισσότερα από 25.000 παιδιά που συμμετείχαν στην έρευνα «είχαν πρόβλημα με την χρήση καλύμματος προσώπου» και το ποσό διοξειδίου του άνθρακα που εισπνεύστηκε από αυτά ήταν πολλές φορές υψηλότερο από το αποδεκτό, κατέθεσε η Κράισλερ.

Λόγω της υψηλής πρόσληψης διοξειδίου του άνθρακα, τα παιδιά που εξετάστηκαν δειγματοληπτικά για την έρευνα βίωσαν συμπτώματα όπως νευρικότητα, πονοκέφαλο, δυσκολία συγκέντρωσης, διστακτικότητα να πάνε στο σχολείο ή στον παιδικό σταθμό, δυσφορία, μειωμένη μάθηση, υπνηλία, ή κούραση, είπε η Κράισλερ.

Το θέμα της χρήσης μάσκας είναι ακόμα πιο σημαντικό για τα παιδιά σε σύγκριση με τους ενηλίκους επειδή ανατομικές διαφορές καθιστούν ένα παιδί πιο ευάλωτο σε ζημία από στέρηση οξυγόνου και από υψηλή πρόσληψη διοξειδίου του άνθρακα, εξήγησε η κλινική επιστήμονας.

«Υπάρχουν αλλαγές στην φυσιολογία εντός 45 δευτερολέπτων από την χρήση μάσκας, στον εγκέφαλο, από την καρδιά, πνεύμονες, νεφρά, και το ανοσοποιητικό σύστημα.»

Επίσης, μικρόβια μπορούν να συγκεντρωθούν στο εξωτερικό της μάσκας επειδή σταγονίδια που φέρουν μικρόβια παγιδεύονται στις μάσκες και μπορούν να εισπνευστούν εκ νέου, είπε η Κράισλερ στην παρουσίασή της. «Χωρίς μάσκα τα σταγονίδια που εκπνέονται και αερολύματα στεγνώνουν γρήγορα. … Όσο περισσότερο χρησιμοποιείται η μάσκα, τόσο περισσότερα βακτήρια βγαίνουν με εκπνοή από αυτήν.»

«Το εξωτερικό της χειρουργικής μάσκας – αυτών που τα παιδιά κυρίως φορούν στα σχολεία – ελέγχθηκε σε νοσοκομεία και βρέθηκε πως έχει περισσότερα συγκεντρωμένα μικρόβια στο εξωτερικό των μασκών από ό,τι στο περιβάλλον.»

Μια έρευνα που έγινε από το Πανεπιστήμιο της Φλόριδα έδειξε πως αρκετοί τύποι μικροβίων υπήρχαν στις μάσκες, σημείωσε η Κράισλερ, τονίζοντας πως η έρευνα ήταν μη επιστημονική.

Η Κράισλερ επίσης ανέφερε ότι φυσικές λύσεις για την προστασία των παιδιών «αρχίζουν με την διατροφή και την άσκηση», καθώς μια κακή διατροφή και έλλειψη ύπνου είναι μεταξύ των παραγόντων που οδηγούν σε ασθένεια και κακή ανοσοποιητική λειτουργία.

Ο δρ. Πωλ Αλεξάντερ, καθηγητής ιατρικής στοιχείων στο Πανεπιστήμιο ΜακΜάστερ στον Καναδά και πρώην σύμβουλος πανδημίας στην Διοίκηση Τραμπ, επισήμανε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν καθαρά πως οι μάσκες είναι αποτελεσματικές αλλά υπάρχουν αναφορές και στοιχεία για το ότι η χρήση μάσκας είναι δυνητικά επιζήμια.

«Συγκεντρώνεις διοξείδιο του άνθρακα πίσω από την μάσκα, δεν παίρνεις το κατάλληλο οξυγόνο, κλπ. Και υπάρχουν αναφορές ανά την υφήλιο που μιλούν για ζημία», είπε ο Αλεξάντερ προσθέτοντας ότι «ο ΠΟΥ [Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας] εξέδωσε μια αναφορά … που δηλώνει πως παιδιά κάτω των έξι ετών, δεν θα πρέπει να φορούν μάσκα, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.»

Ο Αλεξάντερ επίσης είπε ότι περιπτώσεις ασυμπτωματικής μετάδοσης της COVID-19 που ήταν το αίτιο των μέτρων περιορισμού μετακινήσεων και κλεισίματος σχολείων καθώς και δεύτερες μολύνσεις, είναι πολύ σπάνιες.

«Όταν κοιτάμε τα στοιχεία, δεν μπορούμε να βρούμε σαφείς ενδείξεις, πραγματικά στοιχεία, περιπτώσεις, όπου η ασυμπτωματική μετάδοση είναι μια πραγματική ανησυχία ή οι δεύτερες μολύνσεις, η επανεμφάνιση μόλυνσης να είναι μια πραγματική ανησυχία. Και μπορούμε να επιχειρηματολογήσουμε για κάθε περίπτωση που παρουσιάζετε πως είναι μια ελλειπής ερμηνεία.»

Μαθητές με μάσκες περιμένουν σε μια σειρά με κοινωνική απόσταση πριν μπουν στο εστιατόριο σε ένα δημοτικό σχολείο στο Λούιβιλ, Κυ., 17 Μαρτίου 2021. (Jon Cherry/Getty Images)

 

Η Τζακλίν Τομπάκο, μέλος του Συμβουλίου Εκπαίδευσης στο Μίντλταουν, Νιου Τζέρσυ, κατέθεσε ότι ο γιος της πήγαινε σχολείο χωρίς να φορά μάσκα από τον Σεπτέμβριο μετά από μακρά νομική μάχη και μια αγωγή που κατέθεσε η ίδια.

«Πήγε στο σχολείο όλο τον χρόνο ― τα σχολεία ήταν ανοιχτά στην Μίντλταουν ― και δεν μπήκε ποτέ σε καραντίνα, δεν κόλλησε ποτέ COVID», είπε η Τομπάκο.

Η Έριν Παίιν, μια σχολική νοσοκόμα, κατέθεσε ότι η χρήση μάσκας μπορεί να βλάψει τα παιδιά ψυχολογικά, στην ανάπτυξη των ικανοτήτων τους, και σωματικά.

Έδωσε παραδείγματα, όπως φόβο ασθένειας σε περίπτωση μη χρήσης μάσκας, πονόλαιμο, εξανθήματα και άλλα, που είπε πως σχετίζονταν με την χρήση μάσκας.

Ο γερουσιαστής της πολιτείας του Νιου Τζέρσυ Μάικλ Ντόχερτυ, Ρεπουμπλικανός, είπε αφότου δόθηκαν όλες οι καταθέσεις: «Ακούσαμε σήμερα ότι οι μάσκες προκαλούν ζημία και δεν υπάρχει όφελος. Και υπάρχει πολλή επιστήμη που το υποστηρίζει αυτό. Προκαλούν ανεπανόρθωτη ζημία στα παιδιά μας. Και η επιστήμη είναι πολύ καθαρή σε εμένα.»

«Ήταν πραγματικά σημαντικό να ακούσουμε την επιστήμη», είπε η Ρεπουμπλικανή γερ. Κριστίν Κορράντο.

«Έχουμε [προτείνει] νομοθεσία … που θα απαγορεύει στα σχολεία και στα σχολικά λεωφορεία να επιβάλουν την χρήση μάσκας στα παιδιά στο σχολείο και στο λεωφορείο. Έχουμε επίσης νομοθεσία που θα απαγόρευε τις μάσκες στα κέντρα φροντίδας [παιδικούς σταθμούς] και σε καλοκαιρινές κατασκηνώσεις. Οι γονείς θα πρέπει να είναι οι μόνοι που παίρνουν ιατρικές αποφάσεις για τα παιδιά τους. Και ας είμαστε σαφείς, η χρήση μάσκας είναι μια ιατρική απόφαση, που δεν θα πρέπει ποτέ να γίνεται από την κυβέρνηση του Νιου Τζέρσυ», είπε η Κορράντο στην κατάληξη της ακρόασης.

 

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο SafeChat @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε