Η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα καταστήσει υποχρεωτικά τα εμβόλια COVID-19 για τα άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω από τον επόμενο μήνα.
«Θέλουμε να επιβραδύνουμε την ανοδική καμπύλη και να ωθήσουμε τους Ιταλούς που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί να το κάνουν», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου την Τετάρτη, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του. «Ενεργούμε ιδιαίτερα στις ηλικιακές ομάδες που κινδυνεύουν περισσότερο από νοσηλεία, για να μειώσουμε την πίεση στα νοσοκομεία και να σώσουμε ζωές».
Στις 4 Ιανουαρίου επιβεβαιώθηκαν περίπου 170.000 νέες λοιμώξεις στη χώρα των 59 εκατομμυρίων κατοίκων, σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου John Hopkins.
«Τα σημερινά μέτρα αποσκοπούν στο να διατηρήσουμε την καλή λειτουργία των νοσοκομείων μας και, ταυτόχρονα, να κρατήσουμε ανοιχτά τα σχολεία και τις επιχειρηματικές δραστηριότητες», δήλωσε ο Ντράγκι στο υπουργικό συμβούλιο, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού.
Περίπου το 78% του πληθυσμού της Ιταλίας είναι πλήρως εμβολιασμένο κατά του COVID-19, της ασθένειας που προκαλείται από τον ιό του ΚΚΚ (Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας). Περίπου το 36 τοις εκατό έχει λάβει αναμνηστική δόση.
Παρόλο που ορισμένες μελέτες και αξιωματούχοι του τομέα της υγείας έχουν προτείνει ότι τα εμβόλια COVID-19 μπορούν να μειώσουν τη σοβαρότητα της νόσου, τα δεδομένα έχουν δείξει ότι η παραλλαγή Όμικρον μολύνει πλήρως εμβολιασμένα άτομα σε όλο τον κόσμο.
Για παράδειγμα, περίπου τα μισά από τα κρούσματα Όμικρον σε ένα νοσοκομειακό σύστημα του Τέξας είναι άτομα πλήρως εμβολιασμένα, όπως έδειξε μελέτη που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.
Και μια έρευνα σε σχεδόν 12.000 δανέζικα νοικοκυριά στα μέσα Δεκεμβρίου αποκάλυψε ότι η Όμικρον ήταν 2,7 φορές έως 3,7 φορές πιο μολυσματική από την παραλλαγή Δέλτα μεταξύ των εμβολιασμένων Δανών. Η μελέτη αυτή δημοσιεύθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, της Στατιστικής Υπηρεσίας της Δανίας και του Statens Serum Institut, οι οποίοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η παραλλαγή εξαπλώνεται ταχύτερα επειδή είναι σε θέση να αποφύγει τα αντισώματα που προέρχονται από το εμβόλιο.
Η κυβέρνηση Ντράγκι δεν είπε αν θα επιβληθεί κάποια ποινή στους ηλικιωμένους Ιταλούς που επιλέγουν να παραμείνουν ανεμβολίαστοι. Δεν είναι επίσης σαφές εάν η κυβέρνηση θα προτείνει ακόμη περισσότερες εντολές εμβολιασμού, εάν το τρέχον σχέδιο αποτύχει να σταματήσει την εξάπλωση του COVID-19.
Ο υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντζα δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τετάρτη ότι όλοι όσοι είναι 50 ετών και άνω θα ελέγχονται για να διαπιστωθεί αν έχουν “σούπερ πράσινο πάσο” πριν πάνε στην εργασία τους, σύμφωνα με το Associated Press. Ο κανόνας θα επιβληθεί από τις 15 Φεβρουαρίου.
«Κάνουμε αυτές τις επιλογές προκειμένου να περιορίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τους ανεμβολίαστους, καθώς αυτό είναι που προκαλεί την επιβάρυνση του νοσοκομειακού μας συστήματος», δήλωσε ο Σπεράντζα στα μέσα ενημέρωσης.
Υπουργοί του κόμματος της Λέγκας εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία επικρίνουν την εντολή για το εμβόλιο άνω των 50 ετών, χαρακτηρίζοντάς την “χωρίς επιστημονική βάση” και σημείωσαν ότι “η απόλυτη πλειοψηφία των ατόμων που νοσηλεύονται με COVID-19 είναι πολύ πάνω από 60 ετών” στην Ιταλία.
Υπάρχουν επίσης εκτεταμένες διαμαρτυρίες σε όλη την Ιταλία κατά της υποχρεωτικής χορήγησης εμβολίων εδώ και πολλούς μήνες εν μέσω υποστήριξης από άλλα τμήματα της κοινωνίας.
Πριν από αρκετές εβδομάδες, η Αυστρία ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να καταστήσει τον εμβολιασμό υποχρεωτικό για οποιονδήποτε άνω των 14 ετών από τον επόμενο μήνα. Στην Ελλάδα, το εμβόλιο θα είναι υποχρεωτικό για όσους είναι άνω των 60 ετών.
Το Reuters συνέβαλε σε αυτό το ρεπορτάζ.