Πέμπτη, 23 Μαΐ, 2024
Το νοσοκομείο Houston Methodist Baytown στο Baytown του Τέξας, στις 22 Ιουνίου 2021. (Francois Picard/AFP via Getty Images)

Μελέτη: Σχεδόν τα μισά κρούσματα Όμικρον στο νοσοκομειακό σύστημα του Χιούστον είναι εμβολιασμένοι

Περίπου τα μισά από τα κρούσματα Όμικρον σε ένα μεγάλο νοσοκομειακό σύστημα στο Τέξας είναι εμβολιασμένοι, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που χρηματοδοτήθηκε εν μέρει από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Ερευνητές του Νοσοκομείου Μεθοδιστών του Χιούστον και άλλων ιδρυμάτων πραγματοποίησαν αλληλούχιση του γονιδιώματος ασθενών με COVID-19 στην περιοχή του Χιούστον και εντόπισαν 862 άτομα με συμπτώματα των οποίων οι λοιμώξεις προκλήθηκαν από την Όμικρον, μια παραλλαγή του ιού του ΚΚΚ (Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας) ή SARS-CoV-2. Οι λοιμώξεις καταγράφηκαν από τα τέλη Νοεμβρίου 2021 έως τις 18 Δεκεμβρίου 2021.

Από τους ασθενείς, οι 430 πληρούσαν τον ορισμό των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) για ένα κρούσμα COVID-19 που εμφανίζεται μεταξύ εμβολιασμένων ατόμων.

Οι περισσότεροι από τους ασθενείς, 299, έλαβαν δύο δόσεις του εμβολίου COVID-19 της Pfizer-BioNTech- οι υπόλοιποι έλαβαν είτε μια πρωτογενή σειρά της Moderna είτε το μονοδοσικό εμβόλιο Johnson & Johnson.

Το ποσοστό των εμβολιασμένων ασθενών είναι πολύ υψηλότερο για την Όμικρον από ό,τι για τις παραλλαγές Άλφα και Δέλτα, δήλωσαν οι ερευνητές.

Το ποσοστό εκτινάχθηκε από 3,2 τοις εκατό για την Άλφα σε 24,1 τοις εκατό για την Δέλτα σε 49,9 τοις εκατό για την Όμικρον. Όλα τα στελέχη χαρακτηρίζονται ως παραλλαγές που προκαλούν ανησυχία (VOC) από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Επιπλέον, η μελέτη βρήκε 85 ασθενείς που είχαν λάβει αναμνηστική δόση αλλά εξακολουθούσαν να προσβάλλονται από συμπτωματικό COVID-19.

«Με την Όμικρον να προκαλεί σημαντικά αυξημένο αριθμό περιστατικών διαφυγής του εμβολίου, έχει αναφερθεί ότι αυτή η παραλλαγή έχει μειωμένη ευαισθησία στην εξουδετέρωση αντισωμάτων in vitro, πιθανότατα σε μεγάλο βαθμό λόγω του εκτεταμένου αριθμού αμινοξέων και άλλων δομικών αλλαγών που συμβαίνουν στην πρωτεΐνη ακίδας της Όμικρον», έγραψαν οι ερευνητές στην προδημοσιευμένη μελέτη, η οποία δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους.

Ο Δρ. Τζέιμς Μάσερ, από το Κέντρο Λοιμωδών Νοσημάτων του Houston Methodist, ηγήθηκε της εργασίας με συναδέλφους και εμπειρογνώμονες από το Ιατρικό Κολέγιο Weill Cornell της Νέας Υόρκης και το Πανεπιστήμιο του Σικάγο.

Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο του Ακαδημαϊκού Ινστιτούτου Λοιμωδών Νοσημάτων του Houston Methodist, τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH), το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων και το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών.

Το εμβόλιο COVID-19 της Pfizer μεταφέρεται σε μια σύριγγα σε μια κινητή κλινική εμβολιασμού στο Worcester της Μασαχουσέτης, στις 2 Δεκεμβρίου 2021. (Steven Senne/AP Photo)

 

«Έγιναν διάφορα σημαντικά ευρήματα, μεταξύ των οποίων: (i) η VOC της Όμικρον αυξήθηκε ραγδαία ως αιτία του COVID-19 και εξαπλώθηκε σε όλο το metroplex σε ασυνήθιστα σύντομο χρονικό διάστημα, πολύ ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη παραλλαγή του SARS-CoV-2. (ii) η Όμικρον προκάλεσε σημαντικά περισσότερα περιστατικά διαφυγής του εμβολίου από ό,τι οι VOC της Άλφα και Δέλτα. (iii) οι ασθενείς Όμικρον ήταν σημαντικά νεότεροι από τους ασθενείς Άλφα και Δέλτα, (iv) σημαντικά λιγότεροι ασθενείς Όμικρον χρειάστηκαν νοσηλεία σε σύγκριση με τους ασθενείς Άλφα και Δέλτα- (v) η διάμεση διάρκεια παραμονής για τους νοσηλευόμενους ασθενείς Όμικρον ήταν σημαντικά μικρότερη από ό,τι για τους ασθενείς Άλφα και Δέλτα, και σύμφωνα με αυτή την παρατήρηση, η μέγιστη αναπνευστική υποστήριξη που απαιτήθηκε για τους ασθενείς Όμικρον ήταν σημαντικά μικρότερη από ό,τι για τους ασθενείς Άλφα και Δέλτα», έγραψαν οι ερευνητές.

Στους περιορισμούς περιλαμβάνονταν η λήψη δειγμάτων μόνο από ασθενείς με συμπτώματα και τη μη συμπερίληψη της πλειονότητας των περιπτώσεων στην περιοχή του Χιούστον.

Ο Ντέιβιντ Ουσαράουλι, συνιδρυτής και διευθυντής της Tregeutix και πρώην επιστήμονας του NIH, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα, έγραψε στο Twitter ότι η μελέτη παρείχε την “πρώτη άμεση απόδειξη ότι η #omicron μολύνει ομοίως τους μη εμβολιασμένους και τους #εμβολιασμένους ανθρώπους”.

«Είναι πολύ διαφορετική τόσο από τις παραλλαγές άλφα και δέλτα», είπε.

Το CDC λέει ότι οι επαναλαμβανόμενες μολύνσεις “είναι αναμενόμενες”, αλλά ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι άνθρωποι που μολύνονται είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν σοβαρή ασθένεια σε σύγκριση με τους ανεμβολίαστους.

Οι πρώτες μελέτες για την Όμικρον έχουν σηματοδοτήσει ότι οι σειρές πρωτογενών εμβολιασμών παρέχουν μικρή προστασία κατά της μόλυνσης από την Όμικρον, αν και τα εμβόλια έχουν αντέξει αρκετά καλά κατά της σοβαρής νόσου, όπως και η φυσική ανοσία ή η προστασία από την ανάρρωση του COVID-19.

Σε μια άλλη μελέτη που κυκλοφόρησε μετά την Πρωτοχρονιά, οι ερευνητές του NIH και των υγειονομικών μονάδων στην περιοχή του Κλίβελαντ βρήκαν επίσης ενδείξεις ότι η Όμικρον προκαλεί λιγότερο σοβαρή νόσηση αναλύοντας ηλεκτρονικά αρχεία υγείας από το δίκτυο TriNetX Analytics.

Σε σύγκριση με τους ασθενείς με COVID-19 από την Δέλτα, οι ασθενείς με Όμικρον έχουν λιγότερες πιθανότητες να μεταβούν στα επείγοντα περιστατικά ή να χρειαστούν νοσηλεία, ανέφεραν οι ερευνητές στην προδημοσιευμένη μελέτη.

«Οι μολύνσεις SARS-CoV-2 που έγιναν για πρώτη φορά σε μια εποχή που η παραλλαγή Όμικρον εξαπλωνόταν γρήγορα σχετίζονταν με σημαντικά λιγότερο σοβαρέά περιστατικά από ό,τι οι μολύνσεις που έγιναν για πρώτη φορά όταν επικρατούσε η παραλλαγή Δέλτα», έγραψαν.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε