Δορυφόροι κατέγραψαν πρόσφατη κινεζική δραστηριότητα στον ύφαλο Σκάρμπορω, στη Νότια Σινική Θάλασσα — ένα σημείο που αν και βρίσκεται εντός της ΑΟΖ των Φιλιππινών, παραμένει διαφιλονικούμενο εδώ και χρόνια.
Συγκεκριμένα, ο πάροχος δορυφορικών εικόνων Vantor (πρώην Maxar Technologies) παρουσίασε στις 10 και 11 Απριλίου φωτογραφίες που αποτυπώνουν την παρουσία τεσσάρων κινεζικών αλιευτικών σκαφών, ενός σκάφους του Πολεμικού Ναυτικού ή της Ακτοφυλακής της Κίνας, καθώς και την τοποθέτηση πλωτού φράγματος 352 μ. που απομονώνει τμήμα του υφάλου.
Οι κινεζικές κινήσεις εντάσσονται στην απόφαση του Πεκίνου, το 2025, να εγκρίνει τη δημιουργία καταφυγίου άγριας ζωής στην περιοχή, καθώς κατηγορεί τις Φιλιππίνες για υπεραλίευση και μόλυνση των υδάτων. Η Μανίλα απορρίπτει τις κατηγορίες και τις ανταποδίδει ισχυριζόμενη ότι η κινεζική δραστηριότητα είναι αυτή που βλάπτει τη θαλάσσια ζωή και τους κοραλλιογενείς υφάλους.
Για τις Φιλιππίνες, η ίδρυση του θαλάσσιου πάρκου αποτελεί πρόφαση, με τα πραγματικά κίνητρα της Κίνας να ανάγονται σε διεκδίκηση της Νότιας Σινικής Θάλασσας, η οποία αποτελεί ζωτικό σημείο διέλευσης για το εμπόριό της: εμπορεύματα αξίας $3 τρισ. δολαρίων διακινούνται μέσω της περιοχής ετησίως. Ο κινεζικός χάρτης των «εννέα γραμμών» περικλείει το μεγαλύτερο μέρος της, παραβιάζοντας τα συμφέροντα του Βιετνάμ, της Ινδονησίας, της Μαλαισίας και του Μπρουνέι επίσης.
Η κινεζική παρουσία έχει ενταθεί μετά από αντιπαράθεση του 2012, με παρουσία στολίσκου αλιευτικών και σκαφών της ακτοφυλακής. Έχουν καταγραφεί επιθέσεις και παρενόχληση των ψαράδων της περιοχής, ενώ έχουν τοποθετηθεί ραντάρ, πυραυλικά συστήματα και διάδρομοι απογείωσης σε υφάλους των νήσων Σπράτλυ, που βρίσκονται νοτιότερα. Βάσει αυτών των δεδομένων, διεθνείς αναλυτές θεωρούν απόλυτα πιθανή την οικοδόμηση στον ύφαλο Σκάρμπορω τεχνητού νησιού.
Παρόλο που ο ύφαλος βρίσκεται εντός της ΑΟΖ των Φιλιππινών, η κυριαρχία παραμένει αμφισβητήσιμη. Το 2016, το Μόνιμο Διαιτητικό Δικαστήριο έδωσε μεν προτεραιότητα στις Φιλιππίνες, χωρίς ωστόσο να αποδώσει στη χώρα την κυριαρχία. Σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου, ο αποκλεισμός που επέβαλλε η Κίνα στην περιοχή, η οποία αποτελεί κοινό αλιευτικό χώρο πολλών διαφορετικών χωρών (όπως του Βιετνάμ, των Φιλιππινών αλλά και της ίδιας της Κίνας) παραβίαζε το Διεθνές Δίκαιο.
Για την προστασία των αλιέων τους από την κινεζική ακτοφυλακή, που συχνά τους αναγκάζει να απομακρυνθούν, οι Φιλιππίνες στέλνουν δικά τους σκάφη για να τους προστατεύσουν. Επιπλέον, καλλιεργούν σχέσεις με ισχυρούς συμμάχους, όπως οι ΗΠΑ, με τις οποίες έχουν συμφωνία από το 1951, ώστε να καλύπτεται η δική τους οπλική αδυναμία.
Στο παρελθόν έχουν συμβεί αρκετά περιστατικά μεταξύ των δύο χωρών που έχουν πυροδοτήσει εντάσεις, όπως χρήση υδροβόλων, εμβολισμοί με σκάφη, ελιγμοί της κινεζικής ακτοφυλακής, καθώς και πτήσεις μαχητικών αεροσκαφών που παρακολουθούν φιλιππινέζικα αεροσκάφη πάνω από τον υφάλου. Οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για προκλήσεις και παραβιάσεις.
Με πληροφορίες από το Reuters








