Δευτέρα, 29 Απρ, 2024
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επισκέπτεται έκθεση κβαντικής τεχνολογίας στη Μόσχα, στις 13 Ιουλίου 2023. (Alexander Kazakov/Sputnik/Kremlin μέσω Reuters)

Η κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία οδηγεί σε παγκόσμια επισιτιστική ανασφάλεια

ΜΟΣΧΑ – Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε χθες Πέμπτη 13 Ιουνίου ότι τα όπλα που δίνει η Δύση στην Ουκρανία δεν θα αλλάξουν τίποτα στο πεδίο της μάχης, αλλά θα κλιμακώσουν περαιτέρω τη σύγκρουση, προσθέτοντας ότι τα ξένα άρματα μάχης αποτελούν «στόχο προτεραιότητας» για τις δυνάμεις της Μόσχας.

Ο κ. Πούτιν, σε σχόλια που έκανε στην κρατική τηλεόραση μετά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, στην οποία η Ουκρανία κέρδισε μια υπόσχεση για ενδεχόμενη ένταξη, επιβεβαίωσε επίσης τη θέση του ότι μια τέτοια κίνηση θα απειλούσε την ασφάλεια της ίδιας της Ρωσίας και θα κλιμάκωνε περαιτέρω τις παγκόσμιες εντάσεις.

«Η προμήθεια νέων όπλων θα επιδεινώσει μόνο την κατάσταση… και θα τροφοδοτήσει περαιτέρω τη σύγκρουση», δήλωσε ο κ. Πούτιν.

Ερωτηθείς σχετικά με την απόφαση της Γαλλίας να προμηθεύσει την Ουκρανία με πυραύλους κρουζ μεγάλου βεληνεκούς που μπορούν να διανύσουν 250 χλμ: «Ναι, προκαλούν ζημιές, αλλά η χρήση τους δεν επηρεάζει καθοριστικά τα πράγματα στην εμπόλεμη ζώνη.»

Ο κ. Πούτιν πρόσθεσε ότι τα ξένα άρματα μάχης αποτελούν «πρωτεύοντα στόχο» για τον ρωσικό στρατό.

Οι δυτικές χώρες έχουν προμηθεύσει την Ουκρανία με όπλα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων από τότε που οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στη χώρα στις 24 Φεβρουαρίου 2022, σε μια «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», όπως την αποκαλεί ο κ. Πούτιν, για την «αποναζικοποίηση» της χώρας.

Στη σύνοδο κορυφής στη λιθουανική πρωτεύουσα Βίλνιους αυτή την εβδομάδα, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ συμφώνησαν ότι η Ουκρανία θα πρέπει να είναι σε θέση να ενταχθεί στη στρατιωτική συμμαχία κάποια στιγμή στο μέλλον, μετά το πέρας του πολέμου.

Οι χώρες της G7 παρουσίασαν επίσης ένα διεθνές πλαίσιο για τη μακροπρόθεσμη ασφάλεια της Ουκρανίας, με στόχο την ενίσχυση της άμυνάς της έναντι της Ρωσίας και την αποτροπή της Μόσχας από μελλοντικές επιθέσεις.

Στην πρώτη του δημόσια απάντηση στις κινήσεις αυτές, ο κ. Πούτιν επανέλαβε την έντονη αντίθεση της Μόσχας στην ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι αυτό θα απειλούσε τα στρατηγικά συμφέροντα της Ρωσίας.

«Αυτό δεν θα κάνει την Ουκρανία πιο ασφαλή. Αντίθετα, σε γενικές γραμμές, θα κάνει τον κόσμο πολύ πιο ευάλωτο», δήλωσε.

Κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να βελτιώσει την ασφάλειά της, πρόσθεσε, αλλά όχι εις βάρος μιας άλλης χώρας.

Η Ρωσία θα αποχωρήσει από τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά

Μιλώντας για τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά, ο Πούτιν δήλωσε ότι η χώρα του θα αποχωρήσει από τη συμφωνία αυτή έως ότου οι άλλες πλευρές εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους.

Ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία είναι σε επαφή με τα Ηνωμένα Έθνη για το θέμα αυτό, τόνισε ωστόσο ότι δεν είδε σε ένα μήνυμα που του απηύθυνε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ να προτείνεται ένας συμβιβασμός για τη διάσωση της συμφωνίας.

Η συμφωνία που επιτρέπει την ασφαλή εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών και λιπασμάτων από τη Μαύρη Θάλασσα πρόκειται να εκπνεύσει την προσεχή Δευτέρα. Η Μόσχα έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι θα μπλοκάρει την παράτασή της καθώς πτυχές της εφαρμογής της επηρεάζουν τις ρωσικές εξαγωγές.

Η Μόσχα έχει τονίσει επανειλημμένα και επανέλαβε τις τελευταίες ημέρες πως δεν βλέπει «κανέναν λόγο» να παραταθεί η συμφωνία, καθώς συνεχίζει να βλέπει εμπόδια στις εξαγωγές των δικών της αγροτικών προϊόντων, ενώ «ούτε ένα» από τα ρωσικά αιτήματα δεν πάρθηκε υπόψη κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την παράταση της συμφωνίας.

Τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη σειρά επιθέσεων με ρωσικά UAVs έβαλε στο στόχαστρο τερματικό σταθμό εξαγωγής σιτηρών στην περιφέρεια της Οδησσού, στη νότια Ουκρανία, όπου βρίσκονται τρία λιμάνια-κλειδιά για την εξαγωγή τροφίμων.

Εκκλήσεις των ΟΗΕ-ΕΕ  

Οι συνομιλίες με επίκεντρο την ανανέωση της συμφωνίας για τα σιτηρά, η οποία εκπνέει την προσεχή Δευτέρα, άρχισαν χθες και θα συνεχιστούν σήμερα στην Ιλπ (στα γαλλικά, Τερχούλπεν στα ολλανδικά), νότια των Βρυξελλών, μεταξύ του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά από τις δηλώσεις του προέδρου Πούτιν για την αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο να παρατείνει τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας λέγοντας ότι η συνέπεια από τη μη παράτασή της θα είναι η παγκόσμια επισιτιστική ανασφάλεια.

Το μπαλάκι είναι τώρα στο γήπεδο της Ρωσίας με όλο τον κόσμο να παρακολουθεί, δήλωσε η φον ντερ Λάιεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, έχοντας πλάι της τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, τον Αντόνιο Γκουτέρες. «Η Ρωσία έχει την ευθύνη να παρατείνει τη συμφωνία ή αλλιώς συνέπεια θα είναι η παγκόσμια διατροφική ανασφάλεια», πρόσθεσε.

Ο κ. Γκουτέρες από την πλευρά του σημείωσε πως η συνεργασία του ΟΗΕ και της ΕΕ είναι απαραίτητη για να «ανοικοδομηθεί σχέση εμπιστοσύνης με τον αναπτυσσόμενο κόσμο».

«Η πολυμερής συνεργασία είναι σημαντικότερη από ποτέ: για να αποκαταστήσουμε την ειρήνη, να προστατεύσουμε τον πλανήτη, να βάλουμε τέλος στην πείνα. Δεν έχουμε ούτε λεπτό για χάσιμο», πρόσθεσε ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Η συμφωνία, που υπογράφτηκε τον Ιούλιο του 2022 στην Κωνσταντινούπολη από αντιπροσώπους της Ρωσίας και της Ουκρανίας υπό την αιγίδα της Τουρκίας και του ΟΗΕ, επέτρεψε να εξαχθούν σχεδόν 33 εκατομμύρια τόνοι ουκρανικών σιτηρών, παρά τον πόλεμο που μαίνεται από τα τέλη του Φεβρουαρίου του 2022.

 

Επιμέλεια: Αλία Ζάε

 

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε