Πέμπτη, 13 Ιούν, 2024
Ένα μπολ σπιτικής αλοιφής από ρίζα σύμφυτου. Συνδυάστε με υδραστίδα, φλοιό κόκκινης φτελιάς και μύρρο για να φτιάξετε την πάστα του λαού. (Madeleine Steinbach/Shutterstock)

Η «πάστα του λαού»: Φυτικές πρώτες βοήθειες για μικροκοψίματα, εγκαύματα, τσιμπήματα εντόμων και εξανθήματα

Φυτικές πρώτες βοήθειες: Αντιμετωπίστε τους οξείς τραυματισμούς με το φαρμακείο της φύσης

Η πρώτη μου εμπειρία με την πάστα του λαού ήταν όταν ένα πούμα δάγκωσε τον σκύλο μου. Το δάγκωμα τρύπησε το αυτί, καθώς και το δέρμα στο κεφάλι του, αποκαλύπτοντας το οστό.

Εφάρμοσα αμέσως κομπρέσες, αλλά η αιμορραγία επέμενε. Ξαφνικά, θυμήθηκα ότι ένας φίλος μού είχε δώσει κάποτε ένα αιμοστατικό φυτικό φάρμακο. Το βρήκα και το έβαλα και στις δύο πληγές. Η αιμορραγία σταμάτησε μέσα σε δευτερόλεπτα!

Τις επόμενες ημέρες συνέχισα να εφαρμόζω ξανά το φάρμακο ανάλογα με τις ανάγκες. Μέσα σε λίγες εβδομάδες, οι πληγές είχαν επουλωθεί πλήρως. Δεν χρειάστηκαν αντιβιοτικά ή ράμματα. Ακόμα και ο κτηνίατρος έμεινε άναυδος που ένα φυτικό φάρμακο μπορούσε να είναι τόσο ισχυρό.

Από εκείνη τη στιγμή, έχω μείνει πιστή στην πάστα του λαού!

Τι είναι η πάστα του λαού

Η πάστα του λαού είναι ένας συνδυασμός βοτάνων που χρησιμοποιούνταν από αρχαίους πολιτισμούς για να σταματήσουν την αιμορραγία, να απολυμάνουν τις πληγές και να θεραπεύσουν κοψίματα και τρυπήματα. Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, μπορεί να αντικαταστήσει τα ράμματα.

Ενώ υπάρχουν αρκετές συνταγές για την πάστα του λαού, ο αγαπημένος μου συνδυασμός βοτάνων περιλαμβάνει υδραστίδα, φλοιό κόκκινης φτελιάς, σύμφυτο και μύρρο.

Υδραστίς η Καναδική

Άγρια υδραστίδα (Hydrastis canadensis). (Dan4Earth/Shutterstock)

 

Η υδραστίδα (Υδραστίς η Καναδική) χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες στην παραδοσιακή ιατρική για τη θεραπεία δερματικών λοιμώξεων. Οι ιθαγενείς Αμερικανοί χρησιμοποιούν την υδραστίδα για την επούλωση πληγών, καθώς και για έλκη, πεπτικές διαταραχές, δερματικές και οφθαλμικές παθήσεις και καρκίνο.

Η υδραστίδα περιέχει βερβερίνη, η οποία χρησιμοποιείται στη σύγχρονη ιατρική για την καταπολέμηση των λοιμώξεων. Η βερβερίνη έχει αντιμικροβιακές, αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, καθιστώντας την υδραστίδα μια εξαιρετική επιλογή για την επούλωση κοψιμάτων και άλλων επιφανειακών τραυμάτων.

Φλοιός κόκκινης φτελιάς

Φύλλα κόκκινης φτελιάς (Ulmus rubra ή Πτελέα η πυρόχρους, Βόρεια Αμερική). (ManeeshUpadhyay/Shutterstock)

 

Η κόκκινη (ή γλιστερή) φτελιά (Ulmus rubra / Πτελέα η πυρόχρους) είναι ένα δέντρο ενδημικό της Βόρειας Αμερικής. Το εσωτερικό του φλοιού της χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή ιατρική ως φάρμακο για πληγές, καθώς και για πυρετό, βήχα, πονόλαιμο, αιμορροΐδες και πεπτικές διαταραχές.

Οι ιθαγενείς Αμερικανοί ανακάτευαν το εσωτερικό του φλοιού κλαδιών μικρών ή μεγάλων με νερό για να δημιουργήσουν ένα κολλώδες υλικό γνωστό ως βλεννώδες, το οποίο χρησιμοποιούσαν τοπικά για τη θεραπεία φλεγμονωδών και τραυματικών δερματικών παθήσεων, όπως κοψίματα και πληγές.

Κατά τη διάρκεια της Αμερικανικής Επανάστασης, οι χειρουργοί χρησιμοποιούσαν το φλοιό της κόκκινης φτελιάς για την επούλωση των τραυμάτων από πυροβολισμούς.

Ο φλοιός της κόκκινης φτελιάς έχει αντιοξειδωτικές και αντιβιοτικές ιδιότητες. Μελέτη του 2019 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο φλοιός της κόκκινης φτελιάς ήταν επίσης αποτελεσματικό αντιβακτηριακό κατά του στρεπτόκοκκου, μιας κύριας βακτηριακής αιτίας φαρυγγίτιδας (πονόλαιμος).

Η βλεννώδης ουσία της κόκκινης φτελιάς παρέχει ένα φυσικό προστατευτικό στρώμα που προστατεύει την πληγή από μολύνσεις ή ερεθισμούς.

Λόγω των συνδυασμένων αντιβακτηριακών, αντιοξειδωτικών και προστατευτικών ιδιοτήτων που έχει ο φλοιός της κόκκινης φτελιάς, αποτελεί εξαιρετική θεραπεία για πληγές και φλεγμονώδεις δερματικές παθήσεις, όπως η ψωρίαση και τα εγκαύματα.

Σύμφυτο

Σύμφυτο (Symphytum officinale). (Orest lyzhechka/Shutterstock)

 

Το σύμφυτο (Symphytum officinale) φέρεται να είναι μια αποτελεσματική τοπική θεραπεία για πόνους, πρηξίματα, φλεγμονές, διαστρέμματα, θλάσεις και τραβήγματα, καθώς και για αμβλεία τραύματα και δερματικές πληγές.

Μελέτη του 2012 που δημοσιεύθηκε στο γερμανικό περιοδικό Pharmazie ανέφερε ότι το σύμφυτο αποκατέστησε κατεστραμμένο ιστό σε αρουραίους μειώνοντας τη φλεγμονή και εναποθέτοντας νέο κολλαγόνο.

«Η εργασία αυτή αποδεικνύει σαφώς ότι τα φύλλα του σύμφυτου δρουν επουλωτικά στις πληγές», κατέληξαν οι συγγραφείς.

Το σύμφυτο, όπως αναφέρεται, μπορεί να εφαρμοστεί τόσο σε ανοικτές πληγές όσο και πάνω από το δέρμα.

Μύρρο

Μύρρο ή Σμύρνα ονομάζεται η ρητίνη δέντρου που ανήκει στην οικογένεια Βουρσεριδών (Burseraceae) και στο είδος Commiphora myrrha (κομμιοφόρος μύρρα). (vainillaychile/Shutterstock)

 

Το μύρρο ήταν ένα από τα τρία δώρα που έδωσαν οι μάγοι στον Ιησού κατά τη γέννησή του, αποκαλύπτοντας έτσι τον σεβασμό του αρχαίου κόσμου προς το φυτό αυτό.

Η χρήση του μύρρου (Commiphora guidottii ή Commiphora myrrha) στην παραδοσιακή ιατρική για τη θεραπεία δερματικών πληγών είναι καλά τεκμηριωμένη. Πρόσφατα, η επιστήμη παρείχε στοιχεία που τεκμηριώνουν αυτόν τον ισχυρισμό.

Το μύρρο περιέχει αντιφλεγμονώδεις και αναλγητικές ιδιότητες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του πρηξίματος και του πόνου.

Μελέτη του 1992 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το μύρρο έχει αντιβακτηριακή δράση κατά του χρυσίζοντα σταφυλόκοκκου (Staphylococcus aureus), ο οποίος είναι ένα από τα πιο κοινά βακτηριακά παθογόνα των τραυμάτων.

Πληγές ποντικιών επουλώθηκαν ταχύτερα με μύρρο σε σχέση με πληγές στα ίδια ζώα που όπου δεν χρησιμοποιήθηκε η ρητίνη, σύμφωνα με μελέτη του 2015 που δημοσιεύθηκε στο BMC Complementary Medicine and Therapies. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι το μύρρο είναι «καλός υποψήφιος για την παρασκευή φυσικών θεραπευτικών παραγόντων για τη διαχείριση τραυμάτων, υποστηρίζοντας την παραδοσιακή του χρήση ως φάρμακο για τις πληγές».

Επιπλέον, οι αντιβακτηριακές και αντιμυκητιασικές δράσεις του μύρρου δηλώθηκαν «συγκρίσιμες με τα τυποποιημένα αντιβιοτικά σιπροφλοξασίνη και γκριζεοφουλβίνη, αντίστοιχα».

Ως φυτικό φάρμακο με σπάνιες παρενέργειες, το μύρρο μπορεί να είναι μια καλή εναλλακτική λύση στην σιπροφλοξασίνη, η οποία μπορεί να προκαλέσει ξαφνικές λοιμώξεις των νεφρών και πόνο στις αρθρώσεις και τους μυς. Οι πιθανές παρενέργειες της γκριζεοφουλβίνης περιλαμβάνουν κόπωση, αδυναμία, πόνο στις αρθρώσεις και τους μύες, διάρροια, πυρετό και σύγχυση.

Χρησιμοποιώντας την πάστα του λαού

Πότε χρειάζεται 

Μπορείτε να αποφύγετε τις τεχνητές χημικές ουσίες και παρόλα αυτά να νιώσετε ανακούφιση από δερματικά προβλήματα χρησιμοποιώντας την πάστα του λαού.

Η πάστα του λαού είναι κατάλληλη για τις εξής περιπτώσεις: μικρά κοψίματα, μικρά εγκαύματα, δερματικές πληγές, μώλωπες, σπυράκια, εξανθήματα και φαγούρα από τσιμπήματα εντόμων.

Σπιτική ή έτοιμη

Μπορείτε να αγοράσετε σκόνη της πάστας του λαού από το διαδίκτυο ή να φτιάξετε τη δική σας. Η αγαπημένη μου συνταγή παρατίθεται παρακάτω.

Ποιότητα

Είτε αγοράζετε είτε φτιάχνετε τη δική σας πάστα του λαού, επιλέξτε συστατικά που είναι βιολογικά και δεν έχουν ψεκαστεί με φυτοφάρμακα ή ζιζανιοκτόνα.

Η δική μου συνταγή πάστας του λαού

Ποσότητα: 8 κουταλιές της σούπας

Συστατικά

2 κουταλιές της σούπας σκόνη υδραστίδας

2 κουταλιές της σούπας σκόνη κόκκινης φτελιάς

2 κουταλιές της σούπας σκόνη σύμφυτου

2 κουταλιές της σούπας μύρρο σε σκόνη

Οδηγίες για την παρασκευή

Ανακατέψτε όλα τα συστατικά σε ένα γυάλινο μπολ μέχρι να συνδυαστούν καλά.

Αποθηκεύστε το μείγμα σε ένα αεροστεγές γυάλινο δοχείο.

Οδηγίες για τη χρήση

ΓΙΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΜΟΝΟ. Εφαρμόστε απευθείας στο δέρμα.

Εάν είναι δυνατόν, καθαρίστε πρώτα το τραύμα χρησιμοποιώντας σαπούνι και νερό.

Σε ξηρή μορφή: Εφαρμόστε την ξηρή σκόνη απευθείας στο κόψιμο ή την πληγή, φροντίζοντας να τοποθετήσετε απαλά τη σκόνη μέσα στην πληγή. Εφαρμόστε πίεση εάν είναι απαραίτητο.

Σε υγρή μορφή: Προσθέστε ακατέργαστο μέλι, ζεστό νερό ή λάδι στην ξηρή σκόνη μέχρι να σχηματιστεί μια πάστα. Εφαρμόστε την στο κόψιμο ή την πληγή (εφαρμόστε πίεση εάν χρειάζεται). Αφήστε να στεγνώσει για να δημιουργηθεί ένα «σημάδι”.

Μόλις η πάστα του λαού εφαρμοστεί στο τραύμα, καλύψτε το με γάζα ή τσιρότο, αν θέλετε. Εάν η πάστα πέσει ή τρίβεται, εφαρμόστε την ξανά απαλά.

Αφήστε το τραύμα ήσυχο μέχρι να επουλωθεί πλήρως και μην το βρέξετε- η πάστα του λαού σχηματίζει ένα φυσικό επίδεσμο ή «ουλή” πάνω από το τραύμα, οπότε μην το πειράζετε.

Προφυλάξεις και πιθανές αλληλεπιδράσεις

Αν και δεν είναι συχνές, έχουν εμφανιστεί δερματικές αντιδράσεις. Ως εκ τούτου, όταν χρησιμοποιείτε για πρώτη φορά, εφαρμόστε μια μικρή ποσότητα στο δέρμα. Εάν δεν εμφανιστεί ερεθισμός ή αρνητική αντίδραση, εφαρμόστε ανάλογα με το τραύμα.

Συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας προτού χρησιμοποιήσετε την πάστα του λαού εάν είστε έγκυος ή θηλάζετε. Εάν είστε ευαίσθητοι ή αλλεργικοί σε κάποιο από τα συστατικά, μην το χρησιμοποιήσετε.

Της Sina McCullough

Επιμέλεια: Αλία Ζάε

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε