Η προσωρινή πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ντέλσι Ροδρίγκες, συνηγόρησε χθες Κυριακή υπέρ ισορροπημένης σχέσης με σεβασμό ανάμεσα στη χώρα της και τις ΗΠΑ, που εξαπέλυσαν επίθεση το Σάββατο στη χώρα και αιχμαλώτισαν τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο και τη σύζυγό του, Σίλια Φλόρες.
«Θεωρούμε προτεραιότητά μας να προχωρήσουμε προς μια διεθνή σχέση που θα είναι ισορροπημένη και θα διέπεται από σεβασμό ανάμεσα στις ΗΠΑ και στη Βενεζουέλα, [βασισμένη στις αρχές της] κυρίαρχης ισότητας και της μη ανάμιξης», ανέφερε η κα Ροδρίγκες μέσω Telegram, στα αγγλικά και στα ισπανικά. «Προσκαλούμε την αμερικανική κυβέρνηση να εργαστεί μαζί μας σε μια ατζέντα συνεργασίας, προσανατολισμένη στην κοινή ανάπτυξη».
Η κα Ροδρίγκες, που ορίστηκε προσωρινή πρόεδρος από το Ανώτατο Δικαστήριο της Βενεζουέλας το βράδυ του Σαββάτου, συγκάλεσε το βράδυ της Κυριακής το πρώτο υπουργικό συμβούλιο μετά την αιχμαλώτιση του Μαδούρο. Σε πλάνα που μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση της χώρας VTV εικονίζεται η Ντέλσι Ροδρίγκες σε μεγάλο οβάλ τραπέζι, στο προεδρικό μέγαρο Μιραφλόρες, πλαισιωμένη από τον υπουργό Άμυνας Βλαντίμιρ Παδρίνο Λόπες, τον υπουργό Εσωτερικών Ντιοσντάντο Καμπέγιο και άλλους αξιωματούχους που υπηρετούσαν ήδη επί Μαδούρο.
Την Κυριακή, η κα Ροδρίγκες ανακοίνωσε επίσης πως ιδρύθηκε επιτροπή στην οποία ανατέθηκε να εξασφαλίσει την απελευθέρωση του προεδρικού ζεύγους, που βρίσκονται τώρα στις ΗΠΑ. Ο Ν. Μαδούρο, προφυλακισμένος σε κέντρο κράτησης στη Νέα Υόρκη, αναμένεται να οδηγηθεί ενώπιον της δικαιοσύνης εντός της ημέρας, για να αντιμετωπίσει κατηγορίες για «διακίνηση ναρκωτικών» και «τρομοκρατία».
Η επιτροπή «υψηλού επιπέδου» παρουσιάστηκε από τον υπουργό Πληροφοριών Φρέντι Νιάνιες, ο οποίος θα είναι μέλος της. Θα συμπροεδρεύουν σε αυτήν ο Χόρχε Ροδρίγκες, πρόεδρος του Κοινοβουλίου, και ο υπουργός Εξωτερικών Ιβάν Χιλ.








