Έντεκα άτομα σκοτώθηκαν από αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις σε τρεις συντονισμένες επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν στις 16 Φεβρουαρίου στη Θάλασσα της Καραϊβικής και στον ανατολικό Ειρηνικό Ωκεανό, όπως ανακοίνωσε η Διοίκηση του Νότιου Τομέα των ΗΠΑ (Southcom).
Τις εντολές για τις επιθέσεις έδωσε ο στρατηγός των Πεζοναυτών Φράνσις Λ. Ντόνοβαν, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα επικεφαλής της Southcom στις αρχές του μήνα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε στις 17 Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με τη Southcom, οι επιθέσεις στόχευσαν δύο σκάφη στον ανατολικό Ειρηνικό και ένα τρίτο στη Θάλασσα της Καραϊβικής. Σε κάθε ένα από τα σκάφη του Ειρηνικού σκοτώθηκαν τέσσερις άνδρες, ενώ στο σκάφος που κινούνταν στα ύδατα της Καραϊβικής έχασαν τη ζωή τους ακόμη τρία άτομα. Οι αρμόδιες υπηρεσίες πληροφοριών επιβεβαίωσαν πως τα σκάφη ακολουθούσαν γνωστές διαδρομές διακίνησης ναρκωτικών και εμπλέκονταν σε σχετικές επιχειρήσεις.
Οι τρεις αυτές επιθέσεις, που σημειώθηκαν τη Δευτέρα, αποτελούν τμήμα της Επιχείρησης «Southern Spear», η οποία ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2025. Εκπρόσωπος της Southcom επιβεβαίωσε στην Epoch Times ότι έως σήμερα, στο πλαίσιο της συγκεκριμένης επιχείρησης, οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν πλήξει συνολικά 42 σκάφη διακινητών ναρκωτικών, με αποτέλεσμα τον θάνατο 144 ατόμων. Όπως διευκρινίστηκε, σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται και 11 επιζώντες από τις αρχικές επιθέσεις, οι οποίοι τελικά πνίγηκαν στη θάλασσα.
Η τελευταία αυτή σειρά επιθέσεων ακολούθησε ανάλογη επιχείρηση στις 13 Φεβρουαρίου, κατά την οποία αμερικανοί στρατιώτες εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον σκάφους διακινητών, σκοτώνοντας τρία άτομα. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει δηλώσει πως οι ενέργειες αυτές εντάσσονται στην προσπάθεια της κυβέρνησής του να αντιμετωπίσει την εισροή παράνομων ναρκωτικών στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και τη συνεχιζόμενη κρίση με τα οπιοειδή.
Μέσα στον τελευταίο χρόνο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει χαρακτηρίσει ως ξένες τρομοκρατικές οργανώσεις δεκαπέντε καρτέλ και συμμορίες από τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική. Ο Τραμπ, μάλιστα, στις 2 Σεπτεμβρίου είχε ταυτοποιήσει τα μέλη της βενεζουελανικής συμμορίας «Tren de Aragua» ως τους στόχους της πρώτης αμερικανικής επίθεσης στο πλαίσιο της Επιχείρησης «Southern Spear».
Τον περασμένο μήνα, οι οικογένειες δύο υπηκόων Τρινιντάντ προσέφυγαν στη δικαιοσύνη με μήνυση κατά της αμερικανικής κυβέρνησης για ανθρωποκτονία εξ αμελείας, ύστερα από θανατηφόρο πλήγμα στο οποίο ενεπλάκη ο αμερικανικός στρατός στη διάρκεια της ίδιας επιχείρησης.
Οι οικογένειες των Τσαντ Τζόζεφ και Ρίσι Σαμάρου ισχυρίζονται πως οι δύο άνδρες ήταν μετανάστες εργάτες που είχαν βρει προσωρινή απασχόληση στη γειτονική Βενεζουέλα. Όπως καταθέτουν, η τελευταία επικοινωνία μαζί τους έγινε στις 12 Οκτωβρίου, οπότε οι δύο φέρονται να ενημέρωσαν πως σκόπευαν να επιστρέψουν σύντομα στην πατρίδα. Οι ίδιες οικογένειες υποστηρίζουν ότι ο Τζόζεφ και ο Σαμάρου πιθανότατα ήταν ανάμεσα στα έξι θύματα αμερικανικής επιδρομής ανοιχτά της Βενεζουέλας στις 14 Οκτωβρίου.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στις 10 Φεβρουαρίου στην εκπομπή του Λάρι Κάντλοου στο Fox Business, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι «οι μελλοντικές αμερικανικές στρατιωτικές επιθέσεις εναντίον υπόπτων διακίνησης ναρκωτικών θα στοχεύσουν επίσης και χερσαίους στόχους». Τόνισε μάλιστα: «Τώρα θα τους χτυπήσουμε και στη στεριά. Θα τους πλήξουμε πολύ σκληρά στη στεριά».








