Κυριακή, 03 Μαρ, 2024
Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν απευθύνεται στο ακροατήριο σε τελετή στην Κωνσταντινούπολη, Τουρκία, στις 19 Δεκεμβρίου 2021. (Murat Cetinmuhurdar/Presidential Press Office/Handout via Reuters)

Η τουρκική λίρα υποχωρεί και πάλι έναντι του δολαρίου εν μέσω ανησυχιών για τη νομισματική πολιτική του Ερντογάν

Η τουρκική λίρα διολίσθησε έναντι του δολαρίου και πάλι τη Δευτέρα, εν μέσω των συνεχιζόμενων ανησυχιών των επενδυτών για τη νομισματική πολιτική του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Η πτώση ακολουθεί ένα τρενάκι του τρόμου της μεταβλητότητας που είδε το νόμισμα να ανεβαίνει πάνω από 50% την περασμένη εβδομάδα, αφού η κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων για να διασφαλίσει τις καταθέσεις που διατηρούνται σε λίρα από τις συναλλαγματικές διακυμάνσεις.

Στις 14:43 στην Κωνσταντινούπολη τη Δευτέρα, το νόμισμα διαπραγματευόταν στα 11,31 έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, έχοντας φθάσει σε ιστορικά χαμηλό 18,36 έναντι του δολαρίου την περασμένη εβδομάδα, πριν ανακάμψει στο υψηλό 11,09 μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης.

Το νόμισμα της Τουρκίας έχει αποδυναμωθεί σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ ο Ερντογάν συνεχίζει να πιέζει την κεντρική τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια, μια κίνηση που πιστεύει ακράδαντα ότι θα ενισχύσει τις εξαγωγές, τις επενδύσεις και τις θέσεις εργασίας εντός της χώρας. Ωστόσο, η χώρα έχει αντιθέτως γίνει μάρτυρας της εκτόξευσης των επιπέδων πληθωρισμού, αυξάνοντας το κόστος των πάντων, από τα τρόφιμα μέχρι τα βασικά φάρμακα.

Σε μια ομιλία του αργά στις 20 Δεκεμβρίου, ο Ερντογάν -ο οποίος έχει επανειλημμένα δεχθεί πυρά για την ανορθόδοξη προσέγγισή του να μειώνει τα επιτόκια παρά την αύξηση του πληθωρισμού- εισήγαγε μια σειρά μέτρων που αποσκοπούν στην προστασία των Τούρκων από το υψηλό κόστος ζωής, ενθαρρύνοντάς τους παράλληλα να διατηρούν τις αποταμιεύσεις τους σε λίρες σε αντίθεση με το ξένο νόμισμα.

Η κυβέρνηση της χώρας θα καταβάλλει τη διαφορά μεταξύ της αξίας των αποταμιεύσεων σε λίρα και των αντίστοιχων καταθέσεων σε δολάρια, σε περίπτωση που η πτώση της έναντι του νομίσματος υπερβεί τα επιτόκια που υπόσχονται οι τράπεζες.

«Παρουσιάζουμε μια νέα οικονομική εναλλακτική λύση στους πολίτες που θέλουν να μετριάσουν τις ανησυχίες τους που απορρέουν από την άνοδο των συναλλαγματικών ισοτιμιών όταν αξιολογούν τις αποταμιεύσεις τους», δήλωσε ο Ερντογάν τη Δευτέρα.

«Με τις μειώσεις των επιτοκίων, θα δούμε όλοι πώς ο πληθωρισμός θα αρχίσει να μειώνεται μέσα σε λίγους μήνες», είπε. «Αυτή η χώρα δεν θα είναι πλέον παράδεισος για όσους προσθέτουν τα χρήματά τους με υψηλά επιτόκια, δεν θα είναι καταφύγιο εισαγωγών».

Το ποσοστό κρατικής επιδότησης του συστήματος προσωπικών συντάξεων θα αυξηθεί επίσης από το 5% στο 30%, προκειμένου να ενισχυθεί η ελκυστικότητά του, και η στάση (παρακράτηση) στις πληρωμές μερισμάτων των εταιρειών θα μειωθεί επίσης στο 10%, δήλωσε ο Ερντογάν.

Σημείωσε επίσης ότι οι εξαγωγικές εταιρείες που «δυσκολεύονται να παρουσιάσουν τιμές λόγω των διακυμάνσεων των συναλλαγματικών ισοτιμιών, θα τους δοθεί μελλοντική συναλλαγματική ισοτιμία μέσω της Κεντρικής Τράπεζας».

Παρόλα αυτά, οι επικριτές φοβούνται πόσο βιώσιμη θα είναι η νέα πολιτική και τι αντίκτυπο θα μπορούσε να έχει στα επίπεδα του πληθωρισμού που ήδη πλήττουν την οικονομία.

Εν τω μεταξύ, οι Τούρκοι κάτοικοι φέρονται να συνεχίζουν να κρατούν το ξένο νόμισμα. Τα ξένα νομίσματα που κατέχουν τα νοικοκυριά στις τουρκικές τράπεζες από τις 3 έως τις 10 Δεκεμβρίου αυξήθηκαν κατά περίπου 673,16 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσίευσε η τουρκική κεντρική τράπεζα.

Τα στοιχεία από τον τραπεζικό εποπτικό φορέα BDDK έδειξαν επίσης ότι μετά από ένα κύμα συσσώρευσης δολαρίων την προηγούμενη εβδομάδα, οι Τούρκοι ιδιώτες καταθέτες διακρατούσαν 163,7 δισεκατομμύρια δολάρια σε σκληρά νομίσματα την περασμένη Τρίτη. Το ποσοστό αυτό είναι σχεδόν αμετάβλητο από τη Δευτέρα και την Παρασκευή, όταν το σύνολο ήταν 163,8 δισ. δολάρια.

Ο Ερντογάν δήλωσε στους δημοσιογράφους την παραμονή των Χριστουγέννων ότι μετά την ανακοίνωση της περασμένης εβδομάδας, «οι καταθέσεις σε τουρκικές λίρες αυξάνονται, καθώς οι άνθρωποι τοποθετούν τα αποθέματά τους σε τραπεζικούς λογαριασμούς με μέτρα που διασφαλίζουν την αξία της τουρκικής λίρας», προσθέτοντας ότι οι καταθέσεις σε λίρες αυξήθηκαν κατά 23,8 δισεκατομμύρια.

Η λίρα έχει χάσει περίπου τη μισή αξία της σε σχέση με το δολάριο φέτος.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε