Σάββατο, 14 Σεπ, 2024
Γιατροί μεταφέρουν έναν ασθενή από ασθενοφόρο στο νοσοκομείο Royal London στο Λονδίνο στις 19 Ιανουαρίου 2021. (Photo by Tolga Akmen / AFP) (Photo by TOLGA AKMEN/AFP via Getty Images)

Η υποχρεωτική χρήση μάσκας βοήθησε ελάχιστα στο να σταματήσει τη μόλυνση από την Όμικρον: Βρετανική Μελέτη

Η χρήση μάσκας σε χώρους υγειονομικής περίθαλψης είχε μικρή, αν όχι καθόλου, επίδραση στην εξάπλωση της εξαιρετικά μεταδοτικής παραλλαγής Omicron της COVID-19 μεταξύ των ασθενών, υποστηρίζουν Βρετανοί ερευνητές.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας της COVID, οι εντολές για χρήση μάσκας στα νοσοκομεία, τις κλινικές και τα γηροκομεία αποτέλεσαν βασικό στοιχείο των προσπαθειών πολλών χωρών να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, όλο το προσωπικό και οι επισκέπτες στις εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης υποχρεώθηκαν να φορούν χειρουργικές μάσκες προσώπου μέχρι τον Ιούνιο του 2022, μετά την οποία τα μεμονωμένα νοσοκομεία μπορούν να αποφασίσουν τις δικές τους πολιτικές μάσκας.

«Μια παρέμβαση χαμηλής τεχνολογίας και χαμηλού κόστους χωρίς τεκμηριωμένο όφελος ήταν λογική στο πλαίσιο της πρώιμης πανδημίας», δήλωσαν οι επιστήμονες του νοσοκομείου St George’s στο Λονδίνο. «Ωστόσο, με τη μείωση της σοβαρότητας της νόσου COVID-19, σε μεταγενέστερες παραλλαγές, η ισορροπία κινδύνου-οφέλους γίνεται πιο αμφίβολη».

Για τη μελέτη τους, οι επιστήμονες ανέλυσαν δεδομένα λοιμώξεων που συλλέγονταν τακτικά στο St George’s μεταξύ της 4ης Δεκεμβρίου 2021 και της 10ης Σεπτεμβρίου 2022 -μια περίοδος 40 εβδομάδων που εκτείνεται από την πρώτη εβδομάδα που η παραλλαγή Omicron έγινε η κυρίαρχη εκδοχή της πανδημίας στη χώρα μέχρι το σημείο που η βρετανική κυβέρνηση τερμάτισε τις εξετάσεις COVID πριν από την εισαγωγή στα νοσοκομεία. Η παραλλαγή Omicron ήταν το κυρίαρχο στέλεχος καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Κατά την πρώτη φάση της μελέτης, από τις 4 Δεκεμβρίου έως την 1η Ιουνίου, όλο το προσωπικό και οι επισκέπτες του St George’s υποχρεώθηκαν να φορούν χειρουργικές μάσκες τόσο στους κλινικούς όσο και στους μη κλινικούς χώρους του νοσοκομείου. Στη δεύτερη φάση, από την 1η Ιουνίου έως τις 10 Σεπτεμβρίου, η εντολή χρήσης μάσκας παρέμεινε σε ισχύ μόνο για το προσωπικό που εργαζόταν σε ορισμένους θαλάμους υψηλού κινδύνου, όπως οι οξείες ιατρικές μονάδες και οι μονάδες εντατικής θεραπείας.

Κατά την προσαρμογή του ποσοστού μόλυνσης COVID στο νοσοκομείο για το υποκείμενο ποσοστό μόλυνσης στην κοινότητα που εντοπίστηκε από τα αποτελέσματα των δοκιμών πριν από την εισαγωγή, οι ερευνητές δεν βρήκαν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η κατάργηση της εντολής για μάσκα οδήγησε σε οποιαδήποτε «στατιστικά σημαντική αλλαγή» στο ποσοστό των ασθενών που προσβλήθηκαν από COVID κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους στο νοσοκομείο.

Επιπλέον, οι επιστήμονες υπογράμμισαν ότι δεν βρήκαν στοιχεία για «καθυστερημένο αποτέλεσμα», σημειώνοντας ότι η ανάλυσή τους δεν έδειξε καμία αλλαγή στο ποσοστό μόλυνσης COVID κατά τη δεύτερη φάση της μελέτης. Ακόμη και η ομάδα που συνέχισε να φορά μάσκες δεν είχε καμία άμεση ή καθυστερημένη αλλαγή στο ποσοστό μόλυνσης.

«Οι απαιτήσεις για τη χρήση χειρουργικών μασκών σε ένα μεγάλο νοσοκομείο του Λονδίνου κατά τη διάρκεια των πρώτων 10 μηνών της δραστηριότητας της Όμικρον δεν έκαναν καμία διακριτή διαφορά στη μείωση των νοσοκομειακών λοιμώξεων από SARS-CoV-2», κατέληξαν.

«Πολλά νοσοκομεία διατήρησαν τη μάσκα με σημαντικό οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος», δήλωσε ο Δρ. Άονταν Μπρέθνατς, κύριος συγγραφέας της μελέτης και ιατρικός μικροβιολόγος στο St George’s. «Ελπίζουμε ότι αυτά τα εμπειρικά στοιχεία μπορούν να βοηθήσουν στην ενημέρωση για μια ορθολογική και αναλογική πολιτική μάσκας στις υπηρεσίες υγείας».

Οι συγγραφείς αναγνώρισαν ορισμένους περιορισμούς της μελέτης, όπως ότι δεν εξέτασαν σε ποιο βαθμό το προσωπικό του νοσοκομείου τηρούσε πραγματικά την πολιτική μάσκας και ότι δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσουν τα ποσοστά μόλυνσης μεταξύ του προσωπικού. Τόνισαν επίσης το γεγονός ότι η μελέτη αυτή έχει παρατηρητικό χαρακτήρα και δεν μπορεί να αποδείξει την αιτιώδη συνάφεια.

Η μελέτη θα παρουσιαστεί ως περίληψη στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων 2023 στην Κοπεγχάγη της Δανίας, από τις 15 έως τις 18 Απριλίου.

Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή, η αναπαραγωγή, η προσαρμογή, η λήψη, η διανομή, η χρήση ή η εκμετάλλευση με οποιονδήποτε τρόπο, εν όλω ή εν μέρει, της παρούσας ιστοσελίδας ή οποιουδήποτε υλικού που εμφανίζεται σε αυτήν (συμπεριλαμβανομένου του σχεδιασμού οποιωνδήποτε αντικειμένων) χωρίς τη ρητή έγγραφη άδεια της Epoch Times.

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Twitter @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε