Πέμπτη, 08 Μαΐ, 2025
Velement/Shutterstock

Zυμωμένη σόδα για την υγεία του εντέρου – Πώς να την παρασκευάσετε

Οι εύκολες στην παρασκευή εναλλακτικές λύσεις σόδας έχουν συστατικά φιλικά προς το έντερο που μπορούν να επηρεάσουν τη συνολική υγεία.

Η Κάσσια Έγκερνταλ φτιάχνει κεφίρ γάλακτος για τα μικρά παιδιά της, ώστε να απολαμβάνουν τα οφέλη για την υγεία που σχετίζονται με το πλούσιο σε προβιοτικά γαλακτοκομικό ρόφημα.

Ωστόσο, προσωπικά αποφεύγει το κεφίρ γάλακτος από την παιδική της ηλικία, επειδή δεν της αρέσει η γεύση.

«Είμαι το είδος του ατόμου που δεν θα φάει κάτι αν δεν μου αρέσει», δήλωσε η Έγκερνταλ στην Epoch Times. «Σκέφτηκα ότι έπρεπε να πάρω και εγώ μερικά από αυτά τα προβιοτικά, οπότε έψαξα στο διαδίκτυο για άλλα προβιοτικά ποτά».

Ως πολυάσχολη μητέρα, ήθελε κάτι απλό με όσο το δυνατόν λιγότερα βήματα που θα είχε ευχάριστη γεύση. Ανακάλυψε τη σόδα κεφίρ, ένα είδος προβιοτικού ζυμωμένου ποτού με γλυκιά, πικάντικη γεύση και ελαφρώς ανθρακούχο άγγιγμα — εύκολο να το φτιάξετε στο σπίτι.

Η σόδα κεφίρ, που ονομάζεται επίσης κεφίρ νερού ή ζυμωμένη σόδα, γίνεται όλο και πιο δημοφιλής στους vegan και σε όσους δεν ανέχονται τα γαλακτοκομικά. Σε αντίθεση με το κεφίρ γάλακτος, η ζύμωση του κεφίρ σόδας δεν ξεκινά με γάλα αλλά με κόκκους κεφίρ νερού.

Με λίγα υλικά και λίγο χρόνο, μπορείτε να δημιουργήσετε ατελείωτα αρωματικά, αφρώδη ποτά στην κουζίνα σας. Το κεφίρ νερού προσφέρει οφέλη για την υγεία χωρίς τα πρόσθετα και τα σάκχαρα που υπάρχουν στα περισσότερα ανθρακούχα ποτά στα ράφια των παντοπωλείων.

Γνωρίστε τους κόκκους κεφίρ

Οι κόκκοι κεφίρ νερού είναι μια συστάδα μαλακών, ζελατινωδών ημιδιαφανών λευκών ή γκρίζων κόκκων που αποτελούνται από υγιή βακτήρια και μαγιά. Μπορείτε να τους χρησιμοποιήσετε για πολλαπλές ζυμώσεις για να δημιουργήσετε υγιεινό νερό. Οι περισσότεροι άνθρωποι αρωματίζουν αυτό το νερό με φρέσκα φρούτα ή χυμό φρούτων σε μια δεύτερη ζύμωση.

Ενώ η σόδα κεφίρ καρύδας είναι ιδιαίτερα δημοφιλής, οποιοδήποτε είδος χυμού — ή φρέσκων φρούτων — μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή μιας σόδας κεφίρ. Όσο υψηλότερη είναι η περιεκτικότητα σε ζάχαρη, τόσο πιο αφρώδες είναι το ποτό.

Κατά τη διάρκεια της ζύμωσης, τα μικρόβια τρώνε τη ζάχαρη, μετατρέποντάς την σε γαλακτικό οξύ και παράγοντας διοξείδιο του άνθρακα. Αυτή η διαδικασία μειώνει σημαντικά την περιεκτικότητα σε ζάχαρη στο νερό.

Οι κόκκοι κεφίρ νερού διαφέρουν από τους κόκκους κεφίρ γάλακτος, οι οποίοι μοιάζουν με το κουνουπίδι και χρειάζονται ένα γαλακτοκομικό μέσο για να ζυμωθούν. Εκτός από τη γεύση, η σόδα κεφίρ νερού διαφέρει στο ότι είναι πιο αφρώδης από το αντίστοιχο γαλακτοκομικό της.

Μπορείτε να αγοράσετε κόκκους κεφίρ νερού ωμούς ή αφυδατωμένους. Σε πολλές περιπτώσεις, τα ακριβή μικρόβια στο τελικό ρόφημα μπορεί μερικές φορές να αποτελούν μυστήριο. Δεν αναγράφονται σε όλα τα προϊόντα τα συγκεκριμένα βακτήρια και ζυμομύκητες στα συστατικά τους, και ακόμη και αν αναγράφονται, οι ακριβείς ποσότητες στην τελική σύνθεση είναι δύσκολο να προσδιοριστούν.

Συνηθισμένα προβιοτικά που έχουν απομονωθεί από νερό κεφίρ περιλαμβάνουν στελέχη Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus delbrueckii, Lactobacillus kefiranofaciens, Lactobacillus mali, Lacticaseibacillus paracasei και Lactiplantibacillus plantarum, σύμφωνα με μια ανασκόπηση στο Processes.

Αφρώδες και ωφέλιμο

Σύμφωνα με τους συγγραφείς της ανασκόπησης, το κεφίρ νερού περιέχει ενώσεις με αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία για την πρόληψη, τη διαχείριση και τη θεραπεία συμπτωμάτων χρόνιων ασθενειών. Οι μελέτες, ωστόσο, είναι περιορισμένες.

Η έρευνα σε ζώα έχει διαπιστώσει ότι το κεφίρ νερού είναι αντιφλεγμονώδες, αντιμικροβιακό, αντιοξειδωτικό και αντιδιαβητικό, ενώ έχει επιδράσεις που προάγουν την υγεία του εντέρου:

Αντιδιαβητικά αποτελέσματα παρατηρήθηκαν σε αρουραίους με βελτιωμένα επίπεδα γλυκόζης, λιγότερη δυσανεξία στην ινσουλίνη και αλλαγή σε γονίδια που εξισορροπούν τα επίπεδα γλυκόζης.

Αντιοξειδωτική δράση εντοπίστηκε σε ενζυμική δραστηριότητα που μείωσε τα γαστρικά έλκη σε ποντίκια και βελτίωσε την οξείδωση.

Αντιμικροβιακές επιδράσεις παρατηρήθηκαν στις ενώσεις που παράγονται κατά τη ζύμωση του κεφίρ νερού, όπως τα οργανικά οξέα, τα οποία αναστέλλουν την ανάπτυξη μικροοργανισμών που προκαλούν ασθένειες.

Αντιφλεγμονώδη οφέλη ανακαλύφθηκαν σε αρουραίους που παρήγαγαν περισσότερα λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας που βοηθούν στην άσκηση προστατευτικής, αντιφλεγμονώδους δράσης στον εντερικό φραγμό.

Τέτοιες επιδράσεις θα μπορούσαν να βελτιώσουν τον εντερικό βλεννογονικό φραγμό, μειώνοντας ή σταματώντας τη διέλευση δυνητικά τοξικών μορίων στην κυκλοφορία του αίματος. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η συμπλήρωση με ορισμένα από τα προβιοτικά που βρίσκονται στο κεφίρ νερού μπορεί να μειώσει την παραγωγή ανοσοσφαιρίνης Ε (IgE) που σχετίζεται με αλλεργικές αντιδράσεις.

«Δεδομένων των πιθανών ενδείξεων του κεφίρ νερού σε σχέση με διάφορες παθολογικές κλινικές καταστάσεις, το κεφίρ νερού μπορεί να ταξινομηθεί ως προβιοτική τροφή στο μέλλον. Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την πρόληψη και τη θεραπεία διαφόρων ασθενειών», έγραψαν οι συγγραφείς.

Παρόλο που τα εμπορικά αναψυκτικά κεφίρ περιέχουν ζωντανά μικρόβια, δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως προβιοτικά, καθώς η ζύμωση δεν είναι μια ομοιόμορφη διαδικασία. Οι ετικέτες των προβιοτικών πρέπει να καθορίζουν ακριβείς αποικίες και στελέχη, κάτι που θα απαιτούσε περαιτέρω δοκιμές των αναψυκτικών.

Τα εμπορικά αναψυκτικά κεφίρ μπορεί να έχουν πρόσθετα, συμπεριλαμβανομένων υψηλών ποσοτήτων ζάχαρης, γι’ αυτό και η Έγκερνταλ προτιμά να φτιάχνει τα δικά της.

Ένα εύκολο DIY

Η προετοιμασία των κόκκων κεφίρ για ζύμωση διαρκεί μόνο περίπου πέντε λεπτά και άλλα πέντε λεπτά για να προσθέσετε χυμό για μια δεύτερη ζύμωση. Σημειώστε ότι οι κόκκοι κεφίρ δεν είναι πραγματικοί κόκκοι αλλά συστάδες βακτηρίων και ζυμομυκήτων που πολλαπλασιάζονται όταν τροφοδοτούνται. Μόλις αρχίσετε να τους «τροφοδοτείτε» με ζάχαρη, θα έχετε τη βάση για την παρασκευή νερού κεφίρ.

Η Έγκερνταλ μοιράστηκε τις οδηγίες της για την παρασκευή μιας αφρώδους εκδοχής νερού κεφίρ:

Φωτογραφία ευγενική προσφορά του The Ancestors Table.

 

Βήμα 1: Σε ένα δοχείο δύο λίτρων, διαλύστε μισό φλιτζάνι γλυκαντικό με δύο λίτρα ζεστού μη χλωριωμένου νερού (ορισμένες συνταγές απαιτούν νερό πηγής). Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε καστανή ζάχαρη, μελάσα, σιρόπι ή ζάχαρη, κατά προτίμηση βιολογική.

Φωτογραφία ευγενική προσφορά του The Ancestors Table.

 

Βήμα 2: Μόλις κρυώσει το νερό με ζάχαρη, προσθέστε μισό φλιτζάνι κόκκους κεφίρ και σκεπάστε το χαλαρά—ένα φίλτρο καφέ στερεωμένο με λαστιχάκι λειτουργεί υπέροχα. Αφήστε το να ζυμωθεί για 24 έως 48 ώρες σε μια σκοτεινή γωνία του πάγκου της κουζίνας σας. Η ζύμωση διαρκεί γενικά περισσότερο σε χαμηλότερες θερμοκρασίες.

Μπορείτε να δοκιμάσετε το κεφίρ νερού για να δείτε αν είναι έτοιμο. Θα πρέπει να έχει μια πικάντικη, ελαφρώς ξινή και ελαφρώς γλυκιά γεύση.

Φωτογραφία ευγενική προσφορά του The Ancestors Table.

 

Βήμα 3: Σουρώστε τους κόκκους με ένα λεπτό σουρωτήρι ή ένα τουλπάνι.

Φωτογραφία ευγενική προσφορά του The Ancestors Table.

 

Βήμα 4: Ρίξτε ένα τέταρτο έως μισό φλιτζάνι χυμό φρούτων στον πάτο ενός μπουκαλιού 1 λίτρου με αναδιπλούμενο καπάκι, φτιαγμένο για ζυθοποιία. Αφήστε στην άκρη μισό φλιτζάνι από το νερό κεφίρ σας και προσθέστε το υπόλοιπο στο μπουκάλι, αφήνοντας πέντε εκατοστά χώρο.

Φωτογραφία ευγενική προσφορά του The Ancestors Table.

 

Βήμα 5: Τοποθετήστε το μπουκάλι στον πάγκο σας για τη δεύτερη ζύμωση. Αφήστε το να αναπνεύσει κάθε έξι έως δώδεκα ώρες ανοίγοντας το κάλυμμα για να απελευθερωθεί ο αέρας. Η πίεση μπορεί να συσσωρευτεί γρήγορα στα μπουκάλια, επομένως ίσως θελήσετε να ανοίξετε το καπάκι πάνω από έναν νεροχύτη. Ανάλογα με τη θερμοκρασία, μπορεί να χρειαστούν από 12 ώρες έως τρεις ημέρες για να αρχίσει να αφρίζει.

Μόλις ζυμωθεί, μπορείτε να το αποθηκεύσετε στο ψυγείο. Συνεχίστε να ανοίγετε το κάλυμμα στο μπουκάλι καθημερινά.

Βήμα 6: Προσθέστε το μισό φλιτζάνι νερό κεφίρ που έχετε κρατήσει στην άκρη σε ένα βάζο δύο λίτρων με μισό φλιτζάνι γλυκαντικό. Γεμίστε με φιλτραρισμένο νερό, σφραγίστε και φυλάξτε το στο ψυγείο σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό το νερό για να ξεκινήσετε την επόμενη παρτίδα σας.

Σημείωση: Κάθε τρεις ή τέσσερις ζυμώσεις, προσθέστε μια φέτα λεμονιού για την πρώτη ζύμωση για να αποτρέψετε την υπερβολική ανάπτυξη της ζύμης Kahm, ενός ακίνδυνου μικροβίου που μπορεί να αλλοιώσει τη γεύση του νερού σας.

Εναλλακτικά, μπορείτε να διακόψετε την αρχική ζύμωση στα βήματα ένα και δύο χρησιμοποιώντας φακελάκια εκκίνησης σόδας κεφίρ που κατασκευάζονται από εταιρείες όπως οι Cultures for Health και Cutting Edge Cultures. Αφού φτιάξετε το πρώτο μπουκάλι, το οποίο χρειάζεται δύο έως τρεις ημέρες για να ζυμωθεί, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μισό φλιτζάνι από το χυμό σας αντί για την αρχική καλλιέργεια.

Η Έγκερνταλ και τα παιδιά της λατρεύουν να χρησιμοποιούν χυμό σταφυλιού για ένα αναψυκτικό με γεύση σταφυλιού, αν και τελευταία φτιάχνει το αγαπημένο τους ποτό με χυμό ξινοκέρασου. Τα ξινοκέρασα είναι γνωστά για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους.

«Η δεύτερη ζύμωση είναι αυτή που το κάνει αφρώδες και έχει περισσότερο γεύση σαν σόδα», είπε η Έγκερνταλ. «Δεν έχω χρόνο για πολλά βήματα, οπότε λειτουργεί πολύ καλά για εμάς».

Συνταγές

Μπορείτε να δημιουργήσετε απεριόριστους συνδυασμούς γεύσεων με σόδα κεφίρ. Η Cultured Food Life μοιράστηκε δύο επιλογές:

Φωτογραφία ευγενική προσφορά της Cultured Food Life.

 

Σόδα κεφίρ μήλου-τζίντζερ

Υλικά

  • 1 φακελάκι σόδα κεφίρ ή ¼ φλιτζάνι καλλιέργεια κεφίρ
  • 2 φλιτζάνια χυμό μήλου
  • 2 κουταλιές της σούπας φρέσκο ​​χυμό τζίντζερ
  • Νερό πηγής ή φιλτραρισμένο με μέταλλα

Εκτέλεση

Σε ένα γυάλινο μπολ, προσθέστε την καλλιέργεια σόδα κεφίρ ή τον ορό γάλακτος κεφίρ στον χυμό και ανακατέψτε μέχρι να διαλυθεί.

Στύψτε το τζίντζερ σας χρησιμοποιώντας είτε μια πρέσα σκόρδου είτε έναν αποχυμωτή.

Προσθέστε το τζίντζερ και τον χυμό μήλου σε ένα μπουκάλι 1 λίτρου. (Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε μπουκάλια όπως γυάλινα μπουκάλια Grolsch ή Bormioli. Τα μπουκάλια που αγοράζονται σε καταστήματα χειροτεχνίας μπορεί να εκραγούν.)

Γεμίστε το υπόλοιπο μπουκάλι με νερό, αφήνοντας 2,5 εκατοστά χώρο στην κορυφή.

Αφήστε το να ζυμωθεί για τρεις έως επτά ημέρες ή μέχρι να αφρίσει και να γίνει αφρώδες.

Εάν το σπίτι σας έχει 21 βαθμούς Κελσίου ή υψηλότερη θερμοκρασία, συνήθως θα χρειαστούν τρεις έως τέσσερις ημέρες για να ζυμωθεί. Η ζύμωση σε ψυχρότερα σπίτια μπορεί να διαρκέσει πέντε ημέρες ή και περισσότερο, αλλά θα πρέπει να την ελέγξετε ανοίγοντας την κορυφή για να δείτε αν αφρίζει. Αν αρχίσει να βγάζει φυσαλίδες από την κορυφή, είναι σε καλή πορεία.

Όταν ολοκληρωθεί η ζύμωση, μπορείτε να το ρίξετε σε ένα ποτήρι και να το απολαύσετε αμέσως ή να το τοποθετήσετε στο ψυγείο. Θα συνεχίσει να ζυμώνεται στο ψυγείο, οπότε ανοίγετε το κάλυμμα καθημερινά και χρησιμοποιήστε το εντός 1 έως 2 εβδομάδων για τα περισσότερα οφέλη και την καλύτερη γεύση.

(Ευγενική παραχώρηση του Cultured Food Life)

 

Λεμονάδα κεφίρ 

Υλικά

  • 1 φακελάκι εκκίνησης ζυμωμένης σόδας ή ¼ φλιτζάνι καλλιέργεια κεφίρ
  • ¼ φλιτζάνι sucanat ή ακατέργαστη ζάχαρη
  • 50 γραμμάρια χυμό λεμονιού, φρεσκοστυμμένο (ή χυμό πορτοκαλιού)
  • Νερό πηγής ή φιλτραρισμένο με μέταλλα — ελαφρώς φιλτραρισμένο ή πηγής

Βήματα

Προσθέστε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό σε ένα μπολ και προσθέστε την ακατέργαστη ζάχαρη για να διαλυθεί. Προσθέστε χυμό λεμονιού και βεβαιωθείτε ότι το υγρό είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

Προσθέστε το την καλλιέργεια εκκίνησης ή το κεφίρ στο μείγμα χυμών σας και ανακατέψτε μέχρι να διαλυθεί.

Ρίξτε το μείγμα σε ένα μπουκάλι, ένα χωνί βοηθάει. Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε μπουκάλια όπως τα χοντρά γυάλινα μπουκάλια Grolsch ή Bormioli. Τα μπουκάλια που αγοράζονται από καταστήματα χειροτεχνίας μπορεί να εκραγούν.

Γεμίστε το υπόλοιπο μπουκάλι με νερό, αφήνοντας 2,5 εκατοστά χώρο στην κορυφή.

Αφήστε το να ζυμωθεί για τρεις έως πέντε ημέρες ή μέχρι να αφρίσει και να γίνει αφρώδες. Εάν το σπίτι σας έχει 22°C ή υψηλότερη θερμοκρασία, συνήθως χρειάζονται τρεις έως τέσσερις ημέρες. Τα πιο κρύα σπίτια μπορεί να χρειαστούν από πέντε ημέρες έως μία εβδομάδα ή και περισσότερο, αλλά θα πρέπει να το ελέγξετε ανοίγοντας το καπάκι και να δείτε αν γίνεται αφρώδες. Θα αρχίσει να βγάζει αφρώδες υλικό από το πάνω μέρος αν είναι εντάξει.

Όταν τελειώσει, μπορείτε να το ρίξετε σε ένα ποτήρι και να το απολαύσετε αμέσως ή να το τοποθετήσετε στο ψυγείο. Θα συνεχίσει να ζυμώνεται στο ψυγείο, οπότε ανοίγετε το κάλυμμα καθημερινά και πίνετέ το μέσα σε μία έως δύο εβδομάδες για τα περισσότερα οφέλη και την καλύτερη γεύση.

Καλλιέργεια από το πρώτο σας μπουκάλι

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ⅓ φλιτζάνι από το έτοιμο κεφίρ σόδα σας ως αρχική καλλιέργεια για να φτιάξετε ένα νέο μπουκάλι. Προσθέστε τα άλλα υλικά και ζυμώστε ξανά. Θα χρειαστεί μόνο μισή έως ολόκληρη μέρα για να ζυμωθεί. Ζυμώνει πιο γρήγορα και μπορείτε να φτιάξετε πολλά μπουκάλια ξανά και ξανά.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε